← Πίσω στο blog

Αντιμετώπιση της οξείας αμυγδαλίτιδας

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

6572980Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής

Οι αμυγδαλές είναι μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, δηλαδή της φυσικής άμυνας ενάντια στους μικροοργανισμούς και οφείλουν το όνομά τους στο σχήμα τους, που είναι σαν αμύγδαλο. O ρόλος τους είναι σημαντικός μέχρι την ηλικία των 6-7 ετών και αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στους «εισβολείς» που προσπαθούν να μπουν στον οργανισμό από το στόμα και τη μύτη. Η θέση που βρίσκονται οι αμυγδαλές είναι στρατηγική, ώστε να μπορούν να κάνουν «δειγματοληψία» των μικροβίων που μπαίνουν στον οργανισμό με τις τροφές και με την αναπνοή, προκειμένου να παράγουν αντισώματα.

Οι αμυγδαλές συμμετέχουν στην ολοκλήρωση και ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος μέχρι την ηλικία των 6-7 ετών. Σταδιακά, ως την εφηβεία, ο ρόλος τους ολοκληρώνεται και σε κανονικές συνθήκες μικραίνουν σε μέγεθος, ενώ στον ενήλικα ατροφούν και δεν συμμετέχουν πλέον στην άμυνα.

Όταν οι αμυγδαλές μολυνθούν, προκαλείται η οξεία αμυγδαλίτιδα. Η αμυγδαλίτιδα είναι μεταδοτική με τα σταγονίδια του σάλιου, με το βήχα και το φτέρνισμα, γι’ αυτό συνήθως

προσβάλλονται τα παιδιά στο σχολείο, όπου μπορεί η νόσος να πάρει μορφή… επιδημίας.

Σχεδόν πάντοτε (90%) η αιτία της οξείας αμυγδαλίτιδας είναι μια ίωση που κάνει τις αμυγδαλές πιο «ευαίσθητες», με αποτέλεσμα να μολύνονται με κάποιο από τα μικρόβια που φυσιολογικά έχει το ανθρώπινο στόμα. Ο ασθενής νιώθει εξαντλημένος, πονάει όλο το σώμα του και δεν μπορεί να καταπιεί. Ο πόνος, μάλιστα, μπορεί να «χτυπάει» στα αυτιά, να δημιουργεί πυρετό 39-40οC, ενώ είναι πιθανό να υπάρχει πύον στις αμυγδαλές, να είναι πρησμένοι οι αδένες στο λαιμό, και να μυρίζει έντονα και η αναπνοή του ασθενούς.

Ο ΜΥΘΟΣ

 «Έχουν πρηστεί οι αμυγδαλές μου. Τις πιάνω εξωτερικά στο λαιμό μου, αλλά δεν είναι τίποτα, θα κάνω γαργάρες να μου περάσει».

Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Η αμυγδαλίτιδα δεν πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζεται πρόχειρα ή επιπόλαια! Κάθε παιδί και ενήλικος με πονόλαιμο, δυσκαταποσία και πυρετό πρέπει να εξετάζεται από ωτορινολαρυγγολόγο, διότι, αν η λοίμωξη είναι βαριά, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως περιαμυγδαλικό απόστημα, φλεγμονή των αρθρώσεων, των νεφρών και της καρδιάς. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται αντιβίωση για τουλάχιστον 10 μέρες, για να μη δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη μικροβίων, ενώ οι γαργάρες δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία, παρά μόνο ανακουφιστική ίσως. Τέλος, αυτό που πιάνει κανείς εξωτερικά είναι οι «πρησμένοι» λεμφαδένες (που πρήζονται, όμως, από δεκάδες αιτίες), όχι οι αμυγδαλές!

 Τι να κάνετε

Ξεκουραστείτε και αφήστε τις φυσικές αμυντικές δυνάμεις του οργανισμού να αντιμετωπίσουν τη λοίμωξη. Πιείτε όσο νερό μπορείτε και φάτε μαλακά φαγητά, παγωτό και παγωμένο γιαούρτι, που παρέχουν θερμίδες, ενώ ανακουφίζουν και τον πόνο. Πρέπει να σας εξετάσει ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος και να αποκλειστεί το περιαμυγδαλικό απόστημα, δηλαδή η συλλογή πύου πίσω από την αμυγδαλή, διότι το πύον αυτό μπορεί σε λίγες ώρες να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές (λαιμό ή και θώρακα) και να απειλήσει ακόμα και τη ζωή.

Τι να μην κάνετε

Μη βγάζετε διάγνωση μόνος σας, μην παίρνετε αντιβιοτικά και μη χάνετε χρόνο σε άσκοπες εξετάσεις αίματος, πριν σας δει ο Ωτορινολαρυγγολόγος. Αυτός ξέρει πώς να αντιμετωπίσει κάθε περιστατικό γρήγορα, χωρίς να ταλαιπωρείται άσκοπα ο ασθενής και χωρίς να κινδυνέψει από επιπλοκές.

Αυτό που πιάνει κανείς δεν είναι οι αμυγδαλές, αλλά οι πρησμένοι λεμφαδένες του λαιμού. 

Τι κάνει ο ωτορινολαρυγγολόγος

Με την εξέταση και με την εμπειρία του ο Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να αποκλείσει το περιαμυγδαλικό απόστημα και να δώσει την κατάλληλη αγωγή στον ασθενή για να γίνει γρήγορα καλά, με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη, πατήστε εδώ.

Μάθετε περισσότερα εδώ: http://www.anastasakis.md/

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον Dr. Κωνσταντίνο Κ. Αναστασάκη στο ιατρείο του