← Πίσω στο blog

Έλληνας γιατρός ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία της λεύκης

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

profileΤον δρόμο για τη θεραπεία της λεύκης ανοίγει η ανακάλυψη Έλληνα δερματολόγου για τις φυσικές ουσίες που κάνουν θαύματα στην αντιμετώπιση των λευκών κηλίδων.

Ο δερματολόγος – φαρμακολόγος, Dr. Παναγιώτης Τσόγκας, δημιούργησε ένα φάρμακο που θεραπεύει την ανίατη ασθένεια που ονομάζεται λεύκη. Η λεύκη αφορά 1-2% του πλυθησμού της γης. Ξεκίνησε την έρευνα του πριν από 20 χρόνια στο ιατρείο του στην Κοζάνη και διδάχτηκε στα πρώτα βήματα του κοντά στους καλύτερους επιστήμονες της εποχής. Πρόσφατα πατένταρε διεθνώς την εφεύρεση του, άνοιξε ιατρείο στην Αθήνα και σύντομα ανοίγει κέντρα αντιμετώπισης της Λεύκης ( vitiligo-center) σε χώρες του Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πρέπει από την Κοζάνη που ξεκίνησα να φτάσω όσο πιο μακριά μπορώ γιατί η θεραπεία της λεύκης είναι ο στόχος ζωής για εμένα» δηλώνει ο Dr Τσόγκας.

Η συγκεκριμένη ασθένεια προσβάλλει αδιακρίτως τον ανδρικό και γυναικείο πληθυσμό του πλανήτη, ανεξάρτητα από το φωτότυπο του δέρματος ή τη φυλή και μπορεί να πρωτοεμφανισθεί σε άτομα κάθε ηλικίας . Η Λεύκη έχει αποδειχθεί ότι είναι συνηθισμένη σε άτομα με άλλες αυτοάνοσες νόσους όπως θυρεοειδική δυσλειτουργία, σακχαρώδης διαβήτη, γυροειδής αλωπεκία, μεγαλοβλαστική αναιμία κ.τ.λ. Η συχνότητα εμφάνισης της κυμαίνεται από 0,1% – 2% στους περισσότερους πληθυσμούς της γης με εξαίρεση περιοχές με γενετικές και περιβαλλοντικές επιδράσεις (υγρασία, θερμοκρασία, ηλιοφάνεια) όπου το ποσοστό φθάνει το 8,8% όπως σε Ινδία – Ν. Αμερική. Στο 20 – 38% των ασθενών διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν συγγενείς α” και β” βαθμού να έχουν λεύκη. Τα δε γενετικά δεδομένα μιλούν για κληρονομικότητα πολυπαραγοντική – γονιδιακή που δεν υπακούει στους νόμους του Μendel και που οφείλεται σε μια ανωμαλία που αλλοιώνει τη σύνθεση και διανομή της μελανίνης ή αλλάζει τη βιολογία του μελανοσώματος (μεταφορά – βιογένεση – μελανοποίηση)

Τα ακριβή αίτια της λεύκης ωστόσο παραμένουν αδιευκρίνιστα. Η δερματολογική αγωγή γίνεται με γαληνικά φάρμακα και είναι εξατομικευμένη θεραπεία. Πρόκειται για φάρμακα που φτιάχνονται από πρώτες ύλες ακριβώς όπως και στη βιομηχανία, μόνο που το φάρμακο φτιάχνεται αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο ασθενή και για το συγκεκριμένο σημείο του σώματος που έχει το πρόβλημα.  Έτσι, με μια συντονισμένη  συνεργασία μεταξύ γιατρού και φαρμακοποιού  αυξάνεται η βελτίωση του θεραπευτικού αποτελέσματος. Οι πρώτες ύλες είναι ουσίες του φαρμακείου της φύσης οι οποίες, αποδεδειγμένα σύμφωνα με παλιές  αλλά και πρόσφατες έρευνες, προάγουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων . Οι ουσίες αυτές αυξάνουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του ανοσοποιητικού εξουδετερώνοντας  τις ελεύθερες ρίζες πράγμα που θεωρείται κλειδί στην θεραπεία της λεύκης. Τέτοιες ουσίες είναι η κουρκουμίνη, η καψαϊκίνη το μαύρο πιπέρι, το  λινέλαιο, κτλ.