← Πίσω στο blog

Ενδοσκοπική Θεραπεία σε περιεδρικά συρίγγια και κύστη κόκκυγος

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

endokopikiΓράφει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος – Πρόεδρος  της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής και  Δ/ντης Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικό Περιστερίου

Ανώδυνα, αναίμακτα, χωρίς εκτομή ιστού, χωρίς τραύμα και  χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο ακράτειας, αντιμετωπίζονται πλέον ενδοσκοπικά τα περιεδρικά συρίγγια και η κύστη κόκκυγος, τα οποία ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους!

Αυτό ανακοινώθηκε στο παγκοσμίως αναγνωρισμένο, πιστοποιημένο πανεπιστημιακό κέντρο προηγμένης χειρουργικής IRCAD  στο Στρασβούργο.

Τώρα πλέον η θεραπεία  για τα περιεδρικά συρίγγια και την κύστη κόκκυγος  γίνεται  με ελάχιστα επεμβατική  μέθοδο .Δεν χρησιμοποιείται  νυστέρι αλλά η διαδικασία γίνεται ενδοσκοπικά  και  αυτό εφαρμόζεται και στην πατρίδα μας με εξαιρετικά αποτελέσματα.

 Ενα ειδικό ενδοσκόπιο , το συριγγοσκόπιο, το οποίο συνδέεται σε μικροσκοπική κάμερα όπως το λαπαροσκόπιο, μπαίνει στο στόμιο του συριγγίου , χαρτογραφεί σε τρισδιάστατη οθόνη υψηλής ευκρίνειας την πορεία του και με  laser ή RF (ραδιοσυχνότητες) καταστρέφεται  το επιθήλιο του και ουσιαστικά το ίδιο το συρίγγιο. Ανώδυνα, αναίμακτα, χωρίς εκτομή ιστού, χωρίς τραύμα, χωρίς αλλαγές και το σπουδαιότερο χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο ακράτειας.

Η επέμβαση διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, γίνεται και με τοπική αναισθησία και άμεση είναι η επιστροφή του ασθενούς στο σπίτι και στις καθημερινές δραστηριότητες του.

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο θεραπεύεται  πλέον και η κύστη κόκκυγος.

ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΑ   ΣΥΡΙΓΓΙΑ

Συρίγγια μπορούν να δημιουργηθούν σε πολλά σημεία του οργανισμού. Τα περιεδρικά συρίγγια  όμως εμφανίζονται στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Στην μεγαλύτερη πλειονότητά τους προκαλούνται από την φλεγμονή και την απόφραξη του εκφορητικού πόρου των περιπρωκτικών αδένων.

Σύμφωνα με τους χειρουργούς οι αδένες αυτοί εκβάλλουν στην οδοντωτή γραμμή, στο όριο μεταξύ του πλακώδους και του κυλινδρικού επιθηλίου στον αυλό του πρωκτού. Η απόφραξη των αδένων αυτών προκαλεί φλεγμονή, διόγκωση των αδένων και τελικά δημιουργία αποστήματος.

Το απόστημα που εκδηλώνεται με πόνο, κοκκινίλα και διόγκωση συνήθως εμφανίζεται στο δέρμα του πρωκτού. Η αυτόματη διάνοιξη του αποστήματος ή η χειρουργική παροχέτευση του έχει σαν αποτέλεσμα την εκτόνωση της φλεγμονής αλλά η επικοινωνία με το έντερο παραμένει. Η τομή μπορεί να επουλωθεί ή να παραμείνει μία μικρή οπή από την οποία κατά καιρούς ρέει πυώδες υγρό. Αν η τομή επουλωθεί και παραμείνει η επικοινωνία με το έντερο, το απόστημα μπορεί να εμφανισθεί ξανά .

Για το λόγο αυτό πλέον η ενδεδειγμένη μέθοδος οριστικής αντιμετώπισης των περιεδρικών συριγγίων είναι η ενδοσκοπική με τη χρήση laser.

ΑΙΤΙΕΣ  ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ  ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Άλλες αιτίες περιεδρικών αποστημάτων είναι:

  • η ιδραδενίτιδα,
  • η είσφρυση τριχών,
  • απλοί δοθιήνες ( καλόγηροι) του περιπρωκτικού δέρματος,
  • η φυματίωση και άλλα.

Η διάγνωση των περιεδρικών αποστημάτων γίνεται εφικτή στις περισσότερες περιπτώσεις με το ιστορικό και την κλινική εικόνα. Η ύπαρξη σκληρής επώδυνης και ερυθράς μάζας στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό θέτει την διάγνωση.

 Πολλές φορές όμως τα αποστήματα εντοπίζονται βαθιά, προκαλούν μόνο πυρετό και δεν είναι εύκολο να διαγνωσθούν. Στις περιπτώσεις αυτές  η μαγνητική τομογραφία δίνει την διάγνωση και παρέχει σαφείς ανατομικές λεπτομέρειες ώστε να είναι εύκολη η χειρουργική αντιμετώπιση του αποστήματος.

Η συντηρητική αντιμετώπιση των αποστημάτων με αντιβιοτικό δεν ενδείκνυται.

ΤΙ   ΕΙΝΑΙ   Η ΚΥΣΤΗ   ΚΟΚΚΥΓΟΣ-ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα ( στην ουρά). Ο κυστικός αυτός σχηματισμός δημιουργείται, συνήθως από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά την εμβρυϊκή ζωή του ασθενή.Η πάθηση είναι περισσότερο συνηθισμένη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 40 ετών. Παράλληλα, παρατηρείται συχνότερα σε δασύτριχα ή παχύσαρκα άτομα παρόλα αυτά, εξαιρετικά συχνά συναντάται και σε λεπτά άτομα.

Συμπτώματα :

Eμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης στην ουρά

Δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας- αποστήματος

Εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από το απόστημα

 

Ενόχληση απλά και μόνο στη μέση

Το απόστημα όταν φλεγμαίνει γίνεται κόκκινο, διογκώνεται και σκληραίνει, ενώ μπορεί να εκρέει δύσοσμο πύον.

Επιπλέον, η φλεγμονή προκαλεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρετό, καταβολή του οργανισμού και ναυτία