← Πίσω στο blog

Αραιώνουν τα δόντια σας και παρουσιάζουν κινητικότητα;

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

teleia-dontia-megali-polaroidΓράφει η Δέσποινα Κωστομοίρη- Χειρουργός Οδοντίατρος / Ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική/ Διευθύντρια της Athens Life Smile

1) Τι είναι περιοδόντιο ;

Περιοδόντιο είναι το σύνολο των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια ( ούλα, συνδετικός ιστός, φατνιακό οστούν , οστεΐνη ρίζας )

2) Τι είναι περιοδοντοπάθεια ;

Οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση του περιοδοντίου που μπορεί να εντοπίζεται μόνο στα ούλα ( ουλίτιδα) ή να εκτείνεται και στους γύρω ιστούς ( περιοδοντίτιδα).

3) Πως εκδηλώνεται η ουλίτιδα;

Στην ουλίτιδα εξαιτίας της πέτρας τα ούλα συνήθως αποκτούν έντονο κόκκινο χρώμα, διογκώνονται και μπορεί να αιμορραγούν , είτε αυτόματα ή κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.

4) Πως αντιμετωπίζεται;

Καταρχήν συντηρητικά με αποξέσεις και στην πορεία αν χρειασθεί χειρουργικά. Σημασία έχει η σωστή στοματική υγιεινή με βούρτσισμα , νήμα απαραιτήτως και μεσοδόντια βουρτσάκια όπου χρειάζεται. Προϋπόθεση είναι η συχνή παρακολούθηση από τον θεράποντα οδοντίατρο.

5) Πως εκδηλώνεται η περιοδοντίτιδα ;

Η περιοδοντίτιδα εκδηλώνεται με όλα τα συμπτώματα της ουλίτιδας αλλά επιπλέον και με καταστροφή του οστού και των ιστών που στηρίζουν τα δόντια .

6) Τι θα συμβεί στα δόντια μου αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα η περιοδοντίτιδα;

Η μακροχρόνια απώλεια οστού και ιστών είναι αποτέλεσμα φλεγμονής με συνέπεια την κινητικότητα στα δόντια. Η κινητικότητα αυτή μπορεί να εκδηλωθεί σαν αραιοδοντία ή με κινητικότητα άλλης μορφής. Ο βαθμός κινητικότητας θα αυξάνει εφόσον δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα το πρόβλημα από τον οδοντίατρο. Σαν αποτέλεσμα μπορεί να έχουμε και την απώλεια δοντιών.

7) Θεραπεύεται οριστικά η περιοδοντίτιδα;

Η οστική απώλεια την οποία δημιουργεί το περιοδοντικό είναι μη ανατάξιμη. Η όλη θεραπεία από τον οδοντίατρο στηρίζεται στην συντήρηση του αποτελέσματος, έτσι ώστε να μην εξελιχθεί το νόσημα.
Η συμμετοχή του ασθενούς μετά την ολοκλήρωση της περιοδοντικής θεραπείας, πρέπει να είναι ενεργός στο να βουρτσίζει μετά από κάθε γεύμα και να συντηρεί την υγεία των δοντιών του, εφαρμόζοντας όλες τις απαραίτητες οδηγίες βουρτσίσματος που έχει δώσει ο ειδικευμένος οδοντίατρος .
Ταυτόχρονα οι επανεξετάσεις του περιοδοντικό ασθενή είναι σαφώς σε μικρότερα διαστήματα των 6 μηνών.

8) Τι πρέπει να γνωρίζω για την αποκατάσταση των δοντιών μου;

Ανάλογα με την ένταση της βαρύτητας του περιοδοντικού νοσήματος η κινητικότητα μπορεί να είναι σε αρχικό στάδιο ή σε προχωρημένο.
Στο αρχικό στάδιο μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας και την σωστή συντήρηση του στόματος από τον ασθενή η κινητικότητα μπορεί να εξαφανιστεί.
Σε άλλες περιπτώσεις όμως θα χρειαστεί μια ομάδα ειδικευμένων οδοντιάτρων για να δώσουν το σωστό προσθετικό σχέδιο θεραπείας για ακινητοποίηση των δοντιών ή αποκατάσταση με όψεις ρητίνης σε 1 ραντεβού ή σε περισσότερα με γέφυρες ή ακόμη και εργασίες που αφορούν μοσχεύματα για δημιουργία οστού και τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

9) Μπορεί να συνηγορούν και άλλα προβλήματα υγείας στην εξέλιξη του περιοδοντικού;

Βεβαίως. Κακές προσθετικές εργασίες ( σφραγίσματα που δεν περνάει νήμα, γέφυρες χωρίς σωστά όρια), κακή σύγκλειση των δοντιών ή των προσθετικών εργασιών, προβλήματα ορμονικών διαταραχών όπως θυρεοειδής και σακχαρώδης διαβήτης, καθώς και φάρμακα, όπως επίσης και θέματα αβιταμινώσεων και έλλειψης σιδήρου μπορούν να επιβαρύνουν την καλή εξέλιξη του περιοδοντικού.

10) Η κακή στοματική υγεία επιβαρύνει τον οργανισμό;

Βεβαίως και επιβαρύνει την υγεία, ιδιαίτερα σε προβλήματα καρδιάς και αναπνευστικού. Επίσης η κακοσμία, η υποχώρηση των ούλων και πιθανόν η κινητικότητα των δοντιών δημιουργεί προβλήματα ψυχολογικά αλλά και αισθητικά.

11) Τι πρέπει να κάνω για να έχω καλή στοματική υγιεινή;

• πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο στα χρονικά διαστήματα που εκείνος θα ορίσει
• Συστηματικό βούρτσισμα με επικουρικά μέσα καθαρισμού όπως το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια
• Χρήση στοματικών αντισηπτικών ( χλωρεξιδίνης). Πάντα υπό τις οδηγίες του οδοντιάτρου .
• Βούρτσισμα συστηματικό μετά από κάθε λήψη τροφής.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία η έγκαιρη πρόγνωση του περιοδοντικού νοσήματος, σε περιπτώσεις που θέλουμε να αποκαταστήσουμε ένα στόμα με εμφυτεύματα διότι συνυπάρχει η οστική απώλεια. Για την τοποθέτηση εμφυτευμάτων απαιτείται η ύπαρξη ικανοποιητικού οστού μετά από αξιολόγηση αξονικής ακτινογραφίας.
Ακόμη και στην περίπτωση των εμφυτευμάτων η στοματική υγεία παραμένει στο ίδιο επίπεδο συντήρησης από τον ασθενή και παρακολούθησης από τον ειδικευμένο οδοντίατρο όπως και στα φυσικά μας δόντια.