← Πίσω στο blog

Αναπτύσσει μεθόδους για την ευκολότερη ανίχνευση του καρκίνου

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Georgakoudi4Η Ειρήνη Γεωργακούδη είναι Δρ. Αναπλ. Καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Tufts. Από τα πρώτα χρόνια των σπουδών της εργάζεται πάνω στη χρήση λέιζερ για θεραπευτικές και διαγνωστικές εφαρμογές. Προς το παρόν εργάζεται για την ανάπτυξη μιας νέας οπτικής τεχνικής που σκοπό έχει να κάνει την εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας πιο εύκολο, γρήγορο, και ακριβή. Η μέθοδός της περιλαμβάνει ένα μικροσκόπιο υψηλής ανάλυσης που καθιστά πιθανή την ακαριαία οπτικοποίηση και ανάλυση ξεχωριστών κυττάρων χρησιμοποιώντας οπτικούς παλμούς μεγάλων ταχυτήτων.

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια γυναίκες κάνουν το γνωστό «Τεστ Παπ» σαν πρόληψη για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το τεστ αυτό εισήχθη το 1940 και έχει βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στα χρόνια που έχουν περάσει. Παρόλα αυτά το τεστ αυτό δεν είναι αλάνθαστο. Για παράδειγμα, ένας ειδικός γιατρός πρέπει να βασιστεί στην κρίση του για να αποφασίσει αν τα κύτταρα δείχνουν φυσιολογικά ή μη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες εκτιμήσεις. Εξαιτίας αυτού, συχνά οι γυναίκες κάνουν και κάποια βιοψία.

«Αυτό μπορεί να προκαλέσει αρκετό αχρείαστο κόστος και στρες», λέει η Ειρήνη Γεωργακούδη που δουλεύει με τον ιολόγο Δρ. Karl Munger, του Πανεπιστημίου Tufts, για να βρουν πιο αξιόπιστους και λιγότερο παρεμβατικούς τρόπους για να ανιχνεύσουν τον καρκίνο -όπως πχ του τραχήλου της μήτρας- σε πρώιμο στάδιο.

Διαβάστε περισσότερα στο ellines.com