← Πίσω στο blog

Οι ευεργετικές της ιδιότητες της βιταμίνης D

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

VITAMINdPICΗ βιταμίνη D ως αντιοξειδωτικό έγινε ευρύτερα γνωστή για τις ευεργετικές της ιδιότητες. Ακολούθησε η «θαυµατουργή» συµβολή της στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισµό.

Σχεδόν κάθε ιστός του σώµατος, από το δέρµακαι τα οστά έως τον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό σύστηµα, διαθέτει υποδοχείς που αλληλεπιδρούν µε τη βιταµίνη D, η οποία µπορεί να ευεργετήσει τον οργανισµό ακόµη και σε θέµατα που δεν είναι ευρέως γνωστά όπως η πρόληψη της ραχίτιδας (καµπούρα).

Οι επιστήµονες θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόµη για να ανακαλύψουν αν υπάρχεισχέση του µήνα γέννησης µε την εµφάνιση σκλήρυνσης κατά πλάκας. Εντούτοις, πρόσφατες έρευνεςέχουν αποδείξει πως συσχετίζονται τα επιπέδα της βιταµίνης D στις εγκύους και οι πιθανότητες να εκδηλώσει διαβήτη στην ενήλικηζωή του τοέµβρυο που κυοφορούν.

Σύµφωνα µε τον βρετανό γενικό γιατρό δρ Μαρκ Πόρτερ, συνεργάτη της εφηµερίδας «The Times» που παρουσίασε τις «άγνωστες ιδιότητες της βιταµίνης D» στο επιστηµονικό φεστιβάλ «The Times Cheltenham Science Festival», όλες οι έγκυοι πρέπει να λαµβάνουν συµπληρώµατα βιταµίνης D κατά τη διάρκεια της κύησης όπως και τουθηλασµού.

Αυτή είναι η θέση που έχει και η Βρετανική Αρχή Τροφίµων, η οποία προτείνει και χορήγηση του ίδιου συµπληρώµατος σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, το οποίο όµως ξεχνούν, όπως ισχυρίζεται ο Πόρτερ, οι περισσότεροι γιατροί να προτείνουν.

Πηγή: tanea.gr