← Πίσω στο blog

Λίγα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

coffeeΝέα ευρήματα ότι ο καφές παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία αποκαλύπτει μία νέα, μεγάλη μελέτη που διήρκησε σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και άλλα ερευνητικά κέντρα ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση έως και πέντε φλιτζανιών την ημέρα μπορεί να προσθέτει χρόνια στη ζωή, διότι μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από νοσήματα όπως η καρδιοπάθεια, ο τύπου 2 διαβήτης ή ακόμα και νευρολογικά νοσήματα.

Η μελέτη, που διεξήχθη σε 167.944 γυναίκες και 40.557 άνδρες, έδειξε ακόμα ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ σχετίζεται και με μειωμένο κίνδυνο αυτοκτονίας.

Αν και οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα ευρήματα αυτά αποτελούν μόνο συσχετίσεις (είναι αδύνατον να αποδείξουν ότι ο καφές είναι η αιτία των μειώσεων αυτών) πιστεύουν πως προστίθενται στην πληθώρα εκείνων που δείχνουν ότι είναι ένα ιδιαιτέρως ωφέλιμο ρόφημα.

«Το κύριο μήνυμα της μελέτης μας είναι ότι η συστηματική κατανάλωση καφέ έχει θέση σε μία υγιεινή διατροφή», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Φρανκ Χου, καθηγητής Επιδημιολογίας στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

«Οι έρευνες γι’ αυτόν έως σήμερα συγκλίνουν στο ότι δρα προστατευτικά εναντίον σημαντικών εχθρών της υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

»Επομένως όσοι πίνουν καφέ δεν έχουν κανένα λόγο να τον σταματήσουν και για όσους σκέφτονται να τον αρχίσουν δεν υπάρχουν λόγοι ενδοιασμού».

Ο δρ Χου και οι συνεργάτες του δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση «Circulation», την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA).

Όπως εξηγούν, οι εθελοντές της μελέτης δήλωσαν συμμετοχή σε αυτήν από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Έως το 2012, συμπλήρωναν κάθε τέσσερα χρόνια ειδικά ερωτηματολόγια διατροφής και τρόπου ζωής και παρείχαν πληροφορίες για την πορεία της υγείας τους.

Στο μεσοδιάστημα, 19.524 γυναίκες και 12.432 άνδρες έχασαν τη ζωή τους.

Οι πιθανότητες θανάτου ήταν μικρότερες σε όσους και όσες ανέφεραν πως έπιναν από ένα έως και πέντε φλιτζάνια από οποιοδήποτε είδος καφέ την ημέρα – ένα εύρημα που οφειλόταν κυρίως στους μειωμένους θανάτους από καρδιοπάθεια, νευρολογικές παθήσεις και αυτοκτονία.

Ειδικά στους μη καπνιστές, όμως, παρατηρήθηκε μικρή προστατευτική δράση του καφέ και με περισσότερα από πέντε φλιτζάνια την ημέρα.

Αντιθέτως, ο καφές σε οποιαδήποτε ποσότητα δεν φάνηκε να επηρεάζει τη θνησιμότητα από καρκίνο.

Για τον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καφές με ή χωρίς καφεΐνη απεδείχθη εξίσου προστατευτικός. Ωστόσο για την προστασία από νευροεκφυλιστικά νοσήματα (όπως η άνοια και η νόσος του Πάρκινσον), την κατάθλιψη και την αυτοκτονία, πιο ωφέλιμος απεδείχθη ο καφές με καφεΐνη.

«Για όσους συνηθίζουν να πίνουν πολλά αναψυκτικά ή ροφήματα με ζάχαρη, ο καφές θα ήταν μία καλή εναλλακτική λύση», πρόσθεσε ο δρ Χου.

«Αν και είναι ένα πολύπλοκο ρόφημα και είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να απομονώσουμε τα συστατικά του που ωφελούν την υγεία, είναι πλέον σαφές ότι μόνο καλά έχει να προσφέρει στην υγεία.

»Αρκεί να προσέχει κανείς τη ζάχαρη και τα άλλα συστατικά που συχνά προστίθενται σε αυτόν και αυξάνουν το θερμιδικό φορτίο του».

Πηγή: tanea.gr