← Πίσω στο blog

«Έξυπνο» αυτοκόλλητο επίθεμα αλλάζει χρώμα όταν ανιχνεύει μία μόλυνση

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

BD-25-e1447248385297Ένα δερματικό επίθεμα που αλλάζει χρώμα όταν ανιχνεύει μία μόλυνση, μπορεί να μειώσει την αχρείαστη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων στους ασθενείς με εγκαύματα, αναφέρουν Βρετανοί επιστήμονες.

Το επίθεμα διαθέτει μικροσκοπικές κάψουλες (νανοκάψουλες) οι οποίες, όταν εκτεθούν στις τοξίνες βακτηρίων τα οποία εισβάλλουν σε μία πληγή, απελευθερώνουν μία φθορίζουσα χρωστική ουσία.

Με αυτό τον τρόπο οι γιατροί μπορούν να αντιληφθούν αμέσως μία βακτηριακή μόλυνση και να χορηγήσουν εγκαίρως την απαιτούμενη αντιβιοτική αγωγή, γεγονός που εξαλείφει την ανάγκη για την προληπτική χορήγηση των φαρμάκων.

Οι ερευνητές λένε ότι το επίθεμά τους μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο και να σώσει πολλές ζωές, ιδίως μικρών παιδιών με εγκαύματα τα οποία είναι εξαιρετικά ευάλωτα στις βακτηριακές μολύνσεις επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ανώριμο.

Οι βακτηριακές επιπλοκές μπορεί να επιβραδύνουν την επούλωση των πληγών, οδηγώντας σε παρατεταμένη νοσηλεία στο νοσοκομείο και μερικές φορές σε μόνιμες ουλές.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι μολύνσεις μπορεί να κοστίσουν τη ζωή.

Για τους γιατρούς συχνά είναι δύσκολο να αντιληφθούν δια γυμνού οφθαλμού μία μόλυνση στα αρχικά της στάδια, οπότε συνηθίζουν να χορηγούν προληπτικά αντιβιοτική αγωγή.

Έτσι, όμως, υπάρχει κίνδυνος να αποκτήσουν τα βακτήρια αντοχή στα αντιβιοτικά – και η βακτηριακή αντοχή αποτελεί ένα πρόβλημα δημοσίας υγείας που ήδη έχει λάβει παγκοσμίως (και στην Ελλάδα) ανησυχητικές διαστάσεις.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τόμπι Τζένκινς, λέκτορας Βιοφυσικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, εξήγησε ότι οι νανοκάψουλες στο επίθεμα απελευθερώνουν τη χρωστική μόνο όταν υπάρχει ένα παθογόνο βακτήριο σε μία πληγή, ενώ δεν αντιδρούν κατά την έκθεσή τους στα φυσιολογικά βακτήρια του δέρματος.

Γι’ αυτό το λόγο, «το επίθεμα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την καθημερινή ιατρική πρακτική», είπε.

Η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν και γιατροί από το Νοσοκομείο Παίδων του Μπρίστολ και το Πανεπιστήμιο του Μπράιτον, ετοιμάζεται να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα του πρωτότυπου επιθέματος σε δείγματα ιστών από παιδιά με εγκαύματα, ευελπιστώντας ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια θα μπορεί να αρχίσει η ευρεία χρήση του στα νοσοκομεία.

Πηγή: tanea.gr