← Πίσω στο blog

Απαραίτητος ο ύπνος για καλή ερωτική ζωή

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

sleepΟ καλός ύπνος το βράδυ μπορεί να είναι σημαντικός για την ερωτική ζωή των γυναικών, σύμφωνα με μία νέα μικρή μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν επιστράτευσαν 171 φοιτήτριες, οι οποίες κατά την έναρξη της μελέτης συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για την ερωτική ευεξία και την ψυχική τους διάθεση.

Επί δύο εβδομάδες συμπλήρωναν κάθε πρωί ένα ερωτηματολόγιο για τη σεξουαλική τους δραστηριότητα κατά το τελευταίο 24ωρο, καθώς και για την ποιότητα του ύπνου τους το προηγούμενο βράδυ (ανέφεραν λ.χ. πόση ώρα χρειάστηκαν για να αποκοιμηθούν και πόση ώρα κοιμήθηκαν συνολικά).

Οπως γράφουν οι ερευνητές στην Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής (JSM), στις γυναίκες σε μόνιμη σχέση κάθε πρόσθετη ώρα ύπνου σχετίσθηκε με υψηλότερα επίπεδα ερωτικής επιθυμίας και αύξηση κατά 14% των πιθανοτήτων ερωτικής δραστηριότητας την επόμενη ημέρα. Επιπλέον, οι γυναίκες με μεγαλύτερη μέση διάρκεια ύπνου ανέφεραν καλύτερη ύγρανση του κόλπου κατά τη διάρκεια του σεξ, σε σύγκριση με όσες ανέφεραν ότι κοιμούνται λίγο.

Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν αναλλοίωτες όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την ερωτική επιθυμία και το σεξ, όπως η ηλικία, η ευτυχία ή η θλίψη, η κόπωση και η έμμηνος ρύση.

Τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν ότι αν αυξήσει μια γυναίκα τη διάρκεια του ύπνου της θα επιλυθούν με μαγικό τρόπο τα σεξουαλικά προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζει, έσπευσαν να διευκρινίσουν οι ερευνητές. Σημαίνουν όμως ότι ο ύπνος είναι ένας από τους συμβάλλοντες παράγοντες στην εμφάνιση τέτοιων προβλημάτων και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τις ενδιαφερόμενες.

Πηγή: tanea.gr