← Πίσω στο blog

Ανανέωση σε χρόνο ρεκόρ πριν τις γιορτές

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

xmas careΓράφει ο Γεώργιος Ζαμπάκος – Πλαστικός Χειρουργός

Τα Χριστούγεννα και η πρωτοχρονιά είναι η πιο λαμπερή περίοδος του χρόνου και είναι επόμενο όλοι να θέλουν να αναδείξουν τον καλύτερο εαυτό τους. Όλο και περισσότερες γυναίκες, αλλά και άνδρες, απευθύνονται πλέον στον πλαστικό χειρουργό για μια μικρότερη ή μεγαλύτερη παρέμβαση που θα τους χαρίσει φρεσκάδα και λάμψη για τις γιορτές, και όχι μόνο.

Η φαρέτρα του Πλαστικού Χειρουργού περιλαμβάνει πλέον πάρα πολλές μη χειρουργικές ή ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες που μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανανεώσουν την εμφάνιση του προσώπου και να αναδείξουν την καλύτερη και ομορφότερη έκδοσή  του. Οι θεραπείες αυτές μπορούν να εφαρμοστούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, που ως επί το πλείστον έχει και τα καλύτερα αποτελέσματα.

  • Ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ. Έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια ως το καταλληλότερο εμφύτευμα για την διόρθωση των ρυτίδων γύρω από το στόμα, τις ρινοπαρειακές αύλακες, τις γωνίες του στόματος, για τον τονισμό του περιγράμματος των χειλιών αλλά και σε συνδυασμό με το Botox® για τις ρυτίδες του μετώπου, του μεσοφρύου και γύρω από τα μάτια. Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται αμέσως, διαρκεί δε 9-18 μήνες ανάλογα με την περιοχή. Οι ρυτίδες «γεμίζουν» με αποτέλεσμα να μην φαίνονται, ενώ το πρόσωπο «γλυκαίνει» και αναδεικνύεται χωρίς την ύπαρξη των ρυτίδων που δυστυχώς «σκληραίνουν» την έκφραση.
  • Botox®/Dysport®. Χρησιμοποιείται κυρίως στο άνω τμήμα του προσώπου, δηλαδή στο μέτωπο (οριζόντιες ρυτίδες), στο μεσόφρυο (κάθετες ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια) και γύρω από τα μάτια («πόδι της χήνας»). Όταν ενεθεί μέσα σε κάποιον από τους μυς του προσώπου προκαλεί παροδική χαλάρωση αυτού με αποτέλεσμα το δέρμα που βρίσκεται πάνω του να γίνεται πιο λείο και να εξαφανίζονται οι ρυτίδες, ενώ οι υπόλοιποι μυς λειτουργούν κανονικά, επιτρέποντας τη φυσιολογική εκφραστικότητα του προσώπου. Έχει ως αποτέλεσμα κυρίως να διώχνει τα σημάδια της κούρασης και του στρες, έτσι το πρόσωπο φαίνεται φρέσκο και ξεκούραστο. Πρέπει να γίνεται με μέτρο και από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο, ώστε να εξασφαλίζεται ένα φυσικό αποτέλεσμα. Το τελικό αποτέλεσμα του  Botox®/Dysport® φαίνεται μετά από 7-10 ημέρες περίπου και διαρκεί 4 έως 6 μήνες.
  • Μεσοθεραπεία. Η μεσοθεραπεία συνίσταται στην έγχυση ενός μείγματος υαλουρονικού οξέως, βιταμινών, αμινοξέων και άλλων θρεπτικών ουσιών στις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος, σε βάθος ελάχιστων χιλιοστών, με μία εξαιρετικά ψιλή βελόνα (2-3 φορές λεπτότερη από τη βελόνα της ινσουλίνης), που αφήνει – στην κυριολεξία – μία σταγόνα σε κάθε τσίμπημα. Με την τεχνική αυτή καταφέρνουμε να δώσουμε στο δέρμα τις θρεπτικές και άλλες ουσίες που χρειάζεται, στην ποσότητα που τις χρειάζεται, ακριβώς εκεί που τις χρειάζεται, με αποτέλεσμα βαθιά ενυδάτωση, σύσφιξη, τόνωση και ανάπλαση του προβληματικού δέρματος, με μείωση των λεπτών ρυτίδων και γραμμών, μείωση των δυσχρωμιών και επαναφορά της σφριγηλότητας, της ελαστικότητας και της λάμψης του δέρματος. Το αποτέλεσμα φαίνεται μέσα σε 7-10 ημέρες και διαρκεί 1-3 μήνες. Μπορεί να επαναλαμβάνεται απεριόριστα για τη διαρκή θρέψη του δέρματος με όλα τα πολύτιμα συστατικά που περιέχει η μεσοθεραπεία.
  • Αυτόλογη μεσοθεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια – Platelet Rich Plasma (PRP). Είναι μια πρωτοποριακή θεραπεία αντιγήρανσης που εκμεταλλεύεται τις επουλωτικές και αναπλαστικές ιδιότητες του οργανισμού του ίδιου του ασθενούς για την αναζωογόνηση του δέρματος.

Η θεραπεία είναι εξαιρετικά απλή. Λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος από τον/την ασθενή, σαν μία γενική εξέταση αίματος, το οποίο υφίσταται ειδική επεξεργασία με φυγοκέντριση, ώστε να απομονωθεί το πλάσμα με σχεδόν το σύνολο των αιμοπεταλίων του αίματος. Το πλάσμα με τα αιμοπετάλια ενίεται στη συνέχεια μέσα στο δέρμα με τη βοήθεια μια εξαιρετικά λεπτής βελόνας (όπως γίνεται και με την κλασσική μεσοθεραπεία), όπου τα αιμοπετάλια απελευθερώνουν τους αυξητικούς τους παράγοντες, ενεργοποιώντας τους επουλωτικούς μηχανισμούς του δέρματος χωρίς να υπάρχει τραυματισμός! Έτσι το πρόσωπο δείχνει φρέσκο, λαμπερό και αναζωογονημένο με τον πιο φυσικό τρόπο, εκ των έσω. Συνήθως απαιτούνται 2 συνεδρίες μέσα σε ένα τρίμηνο, και το αποτέλεσμα ολοκληρώνεται 6 μήνες μετά τη θεραπεία. Για διατήρηση του αποτελέσματος συνιστάται επανάλληψη κάθε χρόνο.

  • Fractional LASER. Το Fractional laser διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα με αποτέλεσμα να προκαλεί σύσφιξη και γενικά ανανέωση του δέρματος με τρόπο φυσικό και ελάχιστα τραυματικό, ενώ ταυτόχρονα έχει βρεθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και για την αντιμετώπιση ουλών ακμής. Παράλληλα, προκαλεί και μια μικρή απολέπιση της επιδερμίδας, αφήνοντας το δέρμα πιο «καθαρό» και φρέσκο. Ιδανικά θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον δύο συνεδρίες με διαφορά ενός μηνός μεταξύ τους. Το Fractional Laser αποτελεί μία θεραπεία βαθείας ανανέωσης. Το τελικό αποτέλεσμα ολοκληρώνεται σε 3-6 μήνες μετά την τελευταία θεραπεία ενώ για τη διατήρησή του αρκεί συνήθως μία επαναληπτική συνεδρία το χρόνο.
  • Skin Needling/Dermaroller. Το Skin Needling διεγείρει επίσης την παραγωγή κολλαγόνου προάγοντας την απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων. Η θεραπεία γίνεται με τη βοήθεια ενός μικρού κυλίνδρου με μικροσκοπικές βελόνες μήκους 1 χιλιοστού. Οι μικροσκοπικές αυτές βελόνες δημιουργούν μικροτραυματισμούς που δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι, και οι οποίοι διεγείρουν τους μηχανισμούς επούλωσης του δέρματος και την απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων, με αποτέλεσμα την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστικών ινών χωρίς να δημιουργούνται ουλές. Έτσι το δέρμα γίνεται πιο σφριγηλό και νεανικό. Η θεραπεία γίνεται με την εφαρμογή μια αναισθητικής κρέμας και η ερυθρότητα που προκαλείται εξαφανίζεται σε 24 ώρες. Συνιστώνται 4-6 συνεδρίες ανά 1-4 εβδομάδες.