← Πίσω στο blog

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου…

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

world-cancer-dayΓράφει ο Ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας

Αφιερωμένο, στην Ειρήνη, στον Στράτο, στον Γιαννάκη και στα άλλα παιδιά.

Στο νοσοκομείο πρωτοπήγα, αν θυμάμαι καλά, το Σεπτέμβριο του 2004. Ανέβηκα στον 6ο όροφο, ΚΕΘ. Κέντρο Ειδικών Θεραπειών. Ογκολογικό τμήμα. Παιδιά με καρκίνο. Και οι οικογένειες τους.

Πήγα για τον Α., έφηβος, πρώτη διάγνωση λευχαιμία. Νωρίτερα, την άνοιξη, είχα αρχίσει να βλέπω τον Γ., ήταν ήδη στο σπίτι μετά τις σχετικές νοσηλείες.

Από τότε έμεινα στο τμήμα για τα επόμενα δύο χρόνια και στην συνέχεια κατέβηκα στον 3ο όροφο, στη ΜΜΜΟ. Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών. Παιδιά με καρκίνο. Και οι οικογένειες τους.

‘’…Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά;
Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα.
Και μας κοιτάζουν με μάτια σαν κι αυτά
όταν ξυπνούν στις δύο η ώρα…’’

Κάποια δεν τα κατάφεραν. Καταστροφή. Πόνος ασύγκριτος. Ας μην κρυβόμαστε. Ασύλληπτα μεγέθη της ανθρώπινης υπόστασης – μόνο εκείνοι ξέρουν πραγματικά…

Οι περισσότεροι όμως τα κατάφεραν. Έζησαν, επέζησαν, και σήμερα είναι καλά. Έχουν μεγαλώσει, πάνε σχολείο, σπουδάζουν, βγαίνουν βόλτες – κάνουν ότι θέλουν! Τον Α. τον συνάντησα τυχαία το καλοκαίρι στις διακοπές, σε ένα νησί. Με την κοπέλα του, με ένα μηχανάκι, τελειόφοιτος στο πανεπιστήμιό του – έτοιμος για όλα.

«…Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας
ποτέ δε λένε την αλήθεια
ο κόσμος υποφέρει και πονά
και ‘σεις τα ίδια παραμύθια

Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας
είναι πολύ ζαχαρωμένα
ταιριάζουν για σοκολατόπαιδα
μα δεν ταιριάζουνε για μένα…»

Τα χρόνια που εργάστηκα εκεί μου πρόσφεραν πολλά. Είδα, έμαθα, κατάλαβα… πολλά. Ένα όμως θέλω να πω: Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί! Η διάγνωση μιας τέτοιας ασθένειας δεν είναι καταδικαστική. Οι περισσότεροι τα καταφέρνουν. Συνεχίζουν. ΕΜΠΡΟΣ.

Η σκέψη μας και η ευχή μας για αυτά τα παιδιά, ας είναι πράξεις συμπαράστασης, σύμπραξης, υποστήριξης και αλληλεγγύης. Δεν χωράνε τα δάκρυα, είναι αγώνας, σκληρός, και μας θέλει δυνατούς, γενναίους. Σαν κι αυτά τα παιδιά. Και τις οικογένειες τους.

Για όσο αντέχει κανείς…


Ο Γιάννης Ξηντάρας, πτυχιούχος Ψυχολογίας από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι ο Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή». Το κέντρο «Επαφή» βρίσκεται στο Σταυρό της Αγίας Παρασκευής, λίγα μόλις λεπτά μακριά από τις περιοχές Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Γέρακας, Χολαργός και Παλλήνη.