← Πίσω στο blog

Ύποπτος για «ζάχαρο» ο παρατεταμένος ύπνος το μεσημέρι

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

sleepΟ μεσημεριανός ύπνος που διαρκεί περισσότερο από μία ώρα την ημέρα ενδέχεται να αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη ότι ένας άνθρωπος πάσχει από τύπου 2 διαβήτη, αναφέρουν Ιάπωνες επιστήμονες.

Αναλύοντας στοιχεία από περισσότερους από 300.000 εθελοντές οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι που συστηματικά κοιμούνται πολλή ώρα το μεσημέρι έχουν κατά 45% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ή να πάσχουν ήδη από τη νόσο.

Όπως είπε ο διαβητολόγος δρ Γιαμάντα Τομοχίντε, ερευνητής στο Τμήμα Διαβήτη & Μεταβολικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου του Τόκυο, στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) που διεξάγεται στο Μόναχο, ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός για τη διαφύλαξη της υγείας με την προσεγμένη διατροφή και την συστηματική άσκηση.

Ωστόσο πολλοί άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετά το βράδυ, είτε εξαιτίας του πολυάσχολου τρόπου ζωής τους είτε επειδή αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου, και αρκετοί προσπαθούν να αναπληρώσουν τον χαμένο ύπνο φροντίζοντας να κοιμούνται στη διάρκεια της ημέρας, συνήθως το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα.

Ο δρ Τομοχίντε και οι συνεργάτες του θέλησαν να εξετάσουν αν η συνήθεια αυτή μπορεί να επηρεάζει την μεταβολική υγεία του οργανισμού και σε ποιο βαθμό.

Έτσι, ανέλυσαν συνδυαστικά 21 προγενέστερες κλινικές μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει 307.237 εθελοντές, διαπιστώνοντας πως όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από 60 λεπτά κάθε μεσημέρι δεν διέτρεχαν κάποιον αυξημένο μεταβολικό κίνδυνο, εν αντιθέσει με όσους κοιμόντουσαν επί περισσότερο από 60 λεπτά.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πως ακριβώς συσχετίζεται ο μεσημβρινός ύπνος με τον τύπου 2 διαβήτη, αλλά μία πιθανή εξήγηση είναι η υπνική άπνοια: οι άνθρωποι με πρόβλημα βάρους που αποτελούν την κύρια ομάδα υψηλού κινδύνου για τύπου 2 διαβήτη, συχνά έχουν και άπνοια όταν κοιμούνται το βράδυ με συνέπεια να έχουν υπνηλία την ημέρα.

Η υπνική άπνοια από μόνη της επίσης αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη, ενώ η υπνηλία που την χαρακτηρίζει μπορεί να ωθεί τους πάσχοντες να κοιμούνται πολύ το μεσημέρι αφού είναι κουρασμένοι.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι οι άνθρωποι που κοιμούνται πολύ το μεσημέρι, να είναι κουρασμένοι επειδή δεν κοιμούνται αρκετά το βράδυ – και η έλλειψη ύπνου είναι τεκμηριωμένο ότι οδηγεί στο στρες και στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων που επίσης αποτελούν παράγοντα κινδύνου για τύπου 2 διαβήτη.

Υπάρχει επίσης περίπτωση όσοι εκδηλώνουν έντονη υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας να είναι λιγότερο υγιείς ή να βρίσκονται στα πρώτα στάδια του διαβήτη.

Όπως και να ‘χει, «υπάρχουν πλέον πολλά επιστημονικά στοιχεία που συσχετίζουν τις διαταραχές ύπνου με τον διαβήτη και είναι πιθανό οι παράγοντες που οδηγούν στο αυξημένο σάκχαρο να ευθύνονται για τον αυξημένο μεσημβρινό ύπνο», σχολίασε ο δρ Ναβίντ Σάταρ, καθηγητής Μεταβολικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

«Ωστόσο θα πρέπει να διεξαχθούν οι κατάλληλες μελέτες για να πιστοποιηθεί αυτό», πρόσθεσε.

Πηγή: tanea.gr