← Πίσω στο blog

Τα πολλά λιπαρά σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Οι άνθρωποι που τρώνε πολλά κορεσμένα λιπαρά έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με όσους ακολουθούν λίγων λιπαρών διατροφή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα κορεσμένα λιπαρά είναι κυρίως ζωικής προελεύσεως και υπάρχουν σε αφθονία σε τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, το βούτυρο και οι κρέμες γάλακτος.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην συνδυασμένη ανάλυση δέκα προγενέστερων οι οποίες είχαν διεξαχθεί σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, σε συνολικώς 1,44 εκατομμύρια εθελοντές.

Στη διάρκεια 9,5 ετών, καταγράφηκαν 18.822 κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα.

Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε πέντε ομάδες με βάση την κατανάλωση ολικών και κορεσμένων λιπαρών και σε άλλες πέντε ομάδες με βάση την κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών.

Σε σύγκριση με τους εθελοντές που δεν έτρωγαν πολλά κορεσμένα λιπαρά, όσοι έτρωγαν πολύ κόκκινο κρέας, προϊόντα κρέατος και γενικότερα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα είχαν κατά μέσο όρο 14% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα.

Η θετική συσχέτιση των πολλών κρεατικών με τον καρκίνο ήταν ισχυρότερη στους νυν καπνιστές, στους οποίους ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα ήταν αυξημένος κατά 23%, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές που ταυτοχρόνως δεν έτρωγαν πολλά κορεσμένα λιπαρά.

Επιπλέον, οι εθελοντές που έτρωγαν πολλά κορεσμένα λιπαρά είχαν ιδιαιτέρως αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν δύο συγκεκριμένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα: καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων (61% περισσότερες πιθανότητες) και μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (40% περισσότερες πιθανότητες).

Αντιθέτως, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα πολυακόρεστα λιπαρά (π.χ. ω3 και ω6 λιπαρά οξέα όπως αυτά στα ιχθυέλαια) είχαν 8% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του πνεύμονα, γράφουν οι ερευνητές στην Επιθεώρηση Κλινικής Ογκολογίας (JCO).

Τα μονοακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο) δεν φάνηκε να συσχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα.

«Αν και το ισχυρότερο μέσο προστασίας από τον καρκίνο του πνεύμονα είναι η αποφυγή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή επίσης μπορεί να παίξει ρόλο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ντάνσια Γου, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ, στη Νάσβιλ του Τένεσι.

«Η μελέτη μας έδειξε ακόμα πως η αντικατάσταση 5% των θερμίδων από κορεσμένα λιπαρά με πολυακόρεστα, μπορεί να μειώσει κατά 16% έως 17% τον κίνδυνο εμφάνισης μικροκυτταρικού καρκινώματος και καρκινώματος των πλακωδών κυττάρων αντίστοιχα. Μάλιστα το μεγαλύτερο όφελος από την αλλαγή αυτή φαίνεται ότι αποκομίζουν οι νυν και πρώην καπνιστές».