Γράφει η Κέλλυ Αυγέρη – παιδίατρος ( http://www.nowdoctor.gr/kavgeri )
Όταν θα βρεθείτε μόνοι σας πλέον στο σπίτι με το νεογέννητο μωράκι σας θα νιώσετε την ανασφάλεια που νιώθει κάθε νέος γονέας. Τα ερωτηματικά σας θα είναι πολλά… ας γνωρίζετε λοιπόν λίγα πραγματάκια για το αγγελούδι σας….
- Δεν βλέπει καθαρά και δεν μπορεί να εστιάσει κάπου οπότε πολύ συχνά αλληθωρίζει πράγμα εντελώς φυσιολογικό
- Μπορεί να φτερνίζεται συχνά όπως και να έχει λόξυγκα
- Ο αριθμός των κενώσεων του ποικίλει και εξαρτάται από το είδος της διατροφής του. Αν θηλάζει αποκλειστικά μπορεί να μην έχει κένωση για 3-4 ημέρες ή να έχει κάθε φορά που τρώει όταν σιτίζεται με ξένο γάλα μπορεί να μην έχει κάθε μέρα κένωση αλλά μια κάθε δυο μέρες. Όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικά
- Το χρώμα των κοπράνων είναι κιτρινωπό ή πράσινο και μπορεί να περιέχουν λίγη βλέννη ή μικρά κοκκία. Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι να έχουν αίμα.
- Το δέρμα του νεογνού έχει φυσιολογικά ροδαλό χρώμα αλλά μπορεί να παρουσιάζει ακροκυάνωση ή μαρμαδοειδές δέρμα που είναι ενδεικτικά της αγγειοκινητικής αστάθειας του και συνήθως είναι άνευ σημασίας μογγολοειδής κηλίδες (μελανοκυάνες κηλίδες ποικίλου μεγέθους) που βρίσκονται στους γλουτούς ή λίγο ψηλότερα δεν έχουν παθολογική σημασία και εξαφανίζονται σιγά-σιγά.
- Τα βρέφη είναι συνήθως υπερτονικά και ευερέθιστα. Παρουσιάζουν έναν μικρό τρόμο (τρεμούλιασμα) στο σαγόνι ή τα άκρα.
- Συχνά σφίγγεται και μελανιάζει ή βογγάει. Απλώς γυμνάζει με αυτόν τον τρόπο το μυϊκό του σύστημα.
- Το μωράκι σας δεν έχει ακόμη την ικανότητα της σωστής θερμορύθμισης οπότε καλό είναι εσείς να ρυθμίζετε την θερμοκρασία του χώρου που βρίσκεται μεταξύ 21 -23oC. Πολλές φορές έχει κρύα άκρα αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι κρυώνει.
- Το τελειόμηνο νεογνό το 80% του χρόνου της ημέρας κοιμάται και το 50% του χρόνου αυτού είναι ανήσυχος ή δραστήριος ύπνος.
- Τα κοριτσάκια μπορεί να εμφανίζουν βλέννη από τον κόλπο και αυτή να έχει κόκκινο χρώμα (ψευδοπερίοδος). Είναι φαινόμενο παροδικό και ορμονικό άνευ σημασίας.
- Τα αγοράκια πολλές φορές έχουν φίμωση αλλά σε καμιά περίπτωση δεν προσπαθούμε να το ανοίξουμε… Θα τραυματίσετε το πέος και θα σχηματιστούν συμφύσεις.
- Πολλές φορές οι μαστοί είναι διογκωμένοι. Δεν τους πειράζουμε! Είναι φαινόμενο ορμονικό άνευ σημασίας
- Ο ομφαλός του θα πέσει μετά από μερικές ημέρες με την σωστή περιποίηση. H περιποίηση περιλαμβάνει την τοπική καθαριότητα και την επάλειψη με αλκοόλη μέχρι την ξήρανση και την απόπτωση. Η επιφάνεια που θα μείνει θα χρειαστεί την φροντίδα σας για λίγο ακόμη μέχρι να γίνει δέρμα. Τότε μπορεί να αρχίσετε και τα ολόσωμα πλέον μπανάκια.
- Επίσης στο σημείο του ομφαλού μπορεί να εμφανίζει μια μικρή διόγκωση που ονομάζεται ομφαλοκήλη. Συνήθως υποχωρεί μέσα στο πρώτο έτος ζωής.
ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗ «ΝΕΑ» ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ΣΑΣ.
ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΡΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΑΣ!