← Πίσω στο blog

Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας 1ου Τριμήνου Εγκυμοσύνης

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Face-2_0000cccc

Γράφει ο Βασίλης Μπαγιώκος – γυναικολόγος ( http://www.nowdoctor.gr/gynaikologos-bagiokos )

Στον 3ο μήνα και συγκεκριμένα μεταξύ 11ης και 14ης εβδομάδας κυήσεως πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας, στο οποίο μετράται το πάχος του υγρού που βρίσκεται κάτω από το δέρμα στον αυχένα του εμβρύου.
 
Αν αυτό βρεθεί αυξημένο, τότε υπάρχει αυξημένη πιθανότητα το έμβρυο να πάσχει από  σύνδρομο Down. Η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Η ευαισθησία του υπερηχογραφήματος για την ανίχνευση του συνδρόμου Down είναι περίπου   80%. Σε συνδυασμό ,τώρα,  με τον προσδιορισμό  στο αίμα της εγκύου γυναίκας δυό  πρωτεϊνών, του  PAPP-Α και της ελεύθερης β χοριακής γοναδοτροπίνης καταφέρνουμε να ανεβάσουμε την ευαισθησία της μεθόδου ανιχνεύσεως εμβρύων με Σ.Down στο 90% (κατά τον Κύπρο Νικολαϊδη, τον πρωτοπόρο ερευνητή που ανακάλυψε την μέθοδο, το ποσοστό ανίχνευσης μπορεί καi να φθάνει το 94-97%, όταν η εξέταση γίνεται σε κέντρα πιστοποιημένα από το Fetal Medicine Foundation.
 

Το αποτέλεσμα εκφράζεται με μια πιθανότητα, την πιθανότητα που έχει το έμβρυο να έχει το πρόβλημα, π.χ. 1/300 ή 1/1000 ή 1/10.000 (ένα προς τόσο). Σαν όριο, αυθαίρετα, ως ΄κατώφλι΄, έχουμε ορίσει το 1/300, οπότε  εάν η πιθανότητα εμφάνισης συνδρόμου Down είναι μεγαλύτερη (πχ 1/100 ή 1/200), τότε προτείνεται στη γυναίκα να σκεφθεί εάν θα ήθελε να υποβληθεί σε μια επεμβατική  εξέταση που παρέχει με ακρίβεια τη διάγνωση της ύπαρξης ή όχι χρωμοσωμικών ανωμαλιών (συμπεριλαμβανομένου και του Σ.Down). Οι  εξετάσεις αυτές είναι η βιοψία χοριακής λάχνης (λήψη τροφοβλάστης) και η αμνιοπαρακέντηση.
 
Η  κάθε γυναίκα, τέλος, θα πρέπει να θυμάται πως, η Αυχενική Διαφάνεια είναι μια μέθοδος πληθυσμιακού ελέγχου (screening test) και ΟΧΙ μέθοδος διάγνωσης! Μιά μέθοδος που μας βοηθάει, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, δίνοντάς μας εγκαίρως αξιόπιστες πληροφορίες και απαντήσεις στους μέλλοντες γονείς όσον αφορά την ανάπτυξη και την υγεία του εμβρύου που κυοφορούν. Σκέψη και προσδοκία όλων μας, και του γυναικολόγου και των γονιών, είναι να  καταφέρει η έγκυος μητέρα να γεννήσει ένα υγιές μωράκι! Αρωγός μας σε αυτήν την προσπάθεια και σκέψη έρχεται το υπερηχογράφημα της Αυχενικής Διαφάνειας που μας δίνει πολλές πληροφορίες για την αίσια κατάληξη της εγκυμοσύνης”  για ένα υγιές και χαρούμενο μωράκι! Ευχόμαστε σε όλες τις εγκύους- τις μέλλουσες μαμάδες,  καλή επιτυχία!