← Πίσω στο blog

Τι προστατεύει μια γυναίκα από την κατάθλιψη;

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Why-women-are-more-likely-to-develop-depression

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί όλο και περισσότερα είναι τα κρούσματα κατάθλιψης στις γυναίκες; Εντάξει φταίνε οι συνθήκες, φταίει η κρίση και τα προβλήματα, αλλά μήπως όλα αυτά θα μπορούσαν τουλάχιστον να έχουν αντιμετωπιστεί; Στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Stanford, μια ομάδα κορυφαίων ερευνητών μελετά εδώ και χρόνια την αλληλεπίδραση ανάμεσα στο κοινωνικό περιβάλλον, το νου, τον εγκέφαλο και το σώμα, προκειμένου να καταλάβει με ποιους τρόπους η μοναξιά, το άγχος ή η ανθρώπινη συνύπαρξη και η υποστήριξη μπορούν να επηρεάσουν την υγεία….

 

Τα συμπεράσματα που κατέληξαν ήταν με απλά λόγια τα εξής. Ένας άνδρας για να είναι ισορροπημένος, χρειάζεται να βρει μια σύντροφο, ενώ μια γυναίκα για να είναι σε καλή ψυχική κατάσταση πρέπει να διατηρήσει τη γυναικοπαρέα και τις φίλες της. Μια σχέση που όλοι γνωρίζουμε ειδικά ανάμεσα σε γυναίκες, δεν είναι πάντα ρόδινη, και οι ανταγωνισμοί, οι ζήλιες και οι ίντριγκες δεν λείπουν.

Ήδη από τις αρχές του 2000, αρκετοί ερευνητές μελετούν τη σημασία της γυναικείας φιλίας. Όλοι ξέρουν ότι για τις γυναίκες, οι φίλες είναι πολύ σημαντικές. Ξέρουν επίσης ότι οι γυναίκες συνδέονται με τρόπο διαφορετικό από εκείνον των αντρών, ότι επικοινωνούν διαφορετικά, αγαπούν διαφορετικά, βλέπουν τον κόσμο με άλλο μάτι. Μια σημαντική έρευνα από το πανεπιστήμιο UCLA, απέδειξε ότι γυναικείος εγκέφαλος αντιδρά στο άγχος με το να παράγει οξυτοκίνη -την περιβόητη «ορμόνη της αγάπης». Χάρη σε αυτήν, η γυναίκα αποφεύγει τις δύο ακραίες συμπεριφορές (τις περισσότερες φορές) και αντιδρά πιο ήπια. Η οξυτοκίνη είναι αυτή που προσφέρει το βιολογικό κίνητρο στις γυναίκες να συνυπάρχουν με άλλες γυναίκες και επίσης να φροντίζουν τα παιδιά τους.

Επιπλέον, ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο συνδέονται και συνυπάρχουν οι γυναίκες τις βοηθά να αντιμετωπίζουν το άγχος και πολύ δύσκολες δοκιμασίες στη ζωή τους. Ο ποιοτικός χρόνος που έχει μια γυναίκα με τις φίλες της προκαλεί στον οργανισμό της την παραγωγή περισσότερης σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και δημιουργεί ένα αίσθημα ευεξίας. Οι γυναίκες μοιράζονται συναισθήματα, ενώ οι άντρες δημιουργούν σχέσεις με άξονα τις δράσεις τους. Είναι εξαιρετικά σπάνιο για έναν άντρα να καθίσει να μιλήσει με τους φίλους του για το πώς αισθάνεται ή για το πώς πάνε τα πράγματα στη ζωή του. Θα μιλήσει για τον αθλητισμό, για τα αυτοκίνητα, για το ψάρεμα, για το στρατό.

Πηγη: iatropedia