← Πίσω στο blog

Απαλλαγείτε από τα κότσια των ποδιών σας!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Heels1

Γράφει ο Γεώργιος Δημάκης – Ορθοπεδικός Χειρουργός / Τραυματολόγος 
( http://www.nowdoctor.gr/dimakisg )

Η δεκαετία που διανύουμε είναι η δεκαετία της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Στην ορθοπεδική η αρχή έγινε με την αρθροσκόπηση την προηγούμενη δεκαετία. Σήμερα όλο και πιο πολλές παθήσεις στην ορθοπεδική αντιμετωπίζονται ελάχιστα επεμβατικά. Απ’ αυτήν την εξέλιξη δεν μπορούσε να λείπει και η αντιμετώπιση των παθήσεων του άκρου ποδός και φυσικά η συχνότερη από αυτές τις παθήσεις που είναι ο βλαισός μέγας δάκτυλος (κότσι).

Τα κότσια είναι η πιο συχνή πάθηση του ποδιού. Είναι μια σύνθετη παραμόρφωση της πρώτης άρθρωσης (μεταταρσοφαλαγγικής) του μεγάλου δακτύλου του ποδιού.
Η παραμόρφωση αυτή δημιουργεί βλαισότητα (παρέκκλιση προς τα έξω) και στροφή του μεγάλου δακτύλου, ως προς τον άξονά του. Συγκεκριμένα στο έσω τμήμα της άρθρωσης αυτής δημιουργείται μία προπέτεια  (κάλος). Η προπέτεια αυτή πολλές φορές φλεγμένει, είναι εξέρυθρη και οιδηματώδης. Πολλές φορές είναι επώδυνη και συχνά συνοδεύεται από δυσχέρεια στη βάδιση  και προβλήματα στην υπόδηση. Επιδεινώνει δε την κατάσταση το ότι η περιοχή αυτή δέχεται μεγάλες τριβές από τα παπούτσια. Η φυσική εξέλιξη της νόσου είναι η παρέκκλιση του μεγάλου δακτύλου προς το δεύτερο ή και τρίτο δάχτυλο, τα οποία παραμορφώνονται με σφυροδακτυλία, γαμψοδακτυλία ή εφίππευση πάνω στο μεγάλο δάχτυλο, καθώς και από κάλους στα δάχτυλα αυτά.

Η νόσος είναι πολυπαραγοντική. Υπάρχει σε αυτήν σαφής κληρονομική προδιάθεση αλλά θεωρείται επίκτητη και όχι συγγενής. Σε μεγάλες σειρές χειρουργηθέντων ασθενών το 70% εξ αυτών είχε θετικό οικογενειακό ιστορικό. Επίσης σε μεγάλη σειρά  ερευνών η συχνότητα της πάθησης κυμαίνεται, ανάλογα με τη φυλή και τον πολιτισμό, από 40% έως 60% και εμφανίζει μία αύξηση ανάλογα με την ηλικία. Δεκάχρονη μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο έδειξε ότι το 88% του συνόλου των χειρουργηθέντων ασθενών ήταν γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 43,5 χρόνια. Άλλοι ερευνητές κατέγραψαν ξυπόλυτους ιθαγενείς της νήσου Σολομώντα και βρήκαν την παραμόρφωση να είναι, κατά κύριο λόγο, ανύπαρκτη. Επίσης έρευνες στην Κίνα έδειξαν ότι σε ικανό δείγμα πληθυσμού τόσο ενυπόδητων όσο και ανυπόδητων η νόσος στην πρώτη ομάδα έφτανε το 33%, ενώ στην δεύτερη μόλις το 2%. 

Imagescax614wy

Επίσης τα στενά, κομψά και ψηλοτάκουνα παπούτσια ενοχοποιούνται ως αιτία πρόκλησης και επιδείνωσης της παραμόρφωσης. Γι΄ αυτό το λόγο η αναλογία της νόσου σε γυναίκες – άντρες είναι 9 προς 1.
 Άλλες αιτίες της νόσου είναι οι αυτοάνοσες παθήσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα), οι νευρογενείς διαταραχές και η ανισορροπία της εμβιομηχανικής του ποδιού κ.α.
             
Χειρουργική αντιμετώπιση

Ο μοναδικός τρόπος για να εξαφανιστεί το κότσι είναι η χειρουργική επέμβαση.
Πάνω από 120 διαφορετικές τεχνικές  υπάρχουν στην χειρουργική πρακτική, που  όλες έχουν σαν στόχο να επαναφέρουν τον  άξονα της άρθρωσης, να απομακρύνουν την  εξόστωση, και να ανακουφίσουν από τον  πόνο. Μέχρι σήμερα τα κότσια αντιμετωπίζονταν με μεγάλες και επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις, ο δε μετεγχειρητικός χρόνος αποκατάστασης ήταν πολύ μεγάλος.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ : Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική του άκρου ποδός είναι μια νέα επαναστατική μέθοδος αντιμετώπισης της παθολογίας του άκρου ποδός. (Κότσια, Γαμψοδακτυλία, Σφυροδακτυλία, Άκανθα πτέρνας, πτώση Μεταταρσίων, Μεταταρσαλγία, νεύρωμα Morton κ.α.)
   

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ

_1

Για τη νέα αυτή τεχνική δεν χρειάζεται να γίνει εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο (ODC). Γίνεται με τοπική αναισθησία,  με αποκλεισμό των νεύρων του ποδιού (ankle block), χωρίς ίσχαιμη περίδεση και με τομές που δεν ξεπερνούν τα 2-3 χιλιοστά.
Μέσω των οπών αυτών, οδηγούνται μικρά εργαλεία, με τα οποία γίνονται διορθωτικές οστεοτομίες, αφαιρέσεις εξοστώσεων, διατομές τενόντων (καμπτήρων – εκτεινόντων), θυλακοτομές, αρθροτομές κ.α.) υπό ακτινοσκόπηση (C-ARM).
Το ειδικό μηχάνημα και τα ειδικά μικρά εργαλεία, τα οποία δεν κακοποιούν τους μαλακούς ιστούς, τα ευγενή αγγεία και νεύρα, είναι μια προαπαιτούμενη παράμετρος.
Μια άλλη προαπαιτούμενη παράμετρος για την εφαρμογή αυτής της τεχνικής είναι ότι πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους χειρουργούς και καλά εξοικειωμένους με αυτή την χειρουργική τεχνική. Διαρκεί 20 λεπτά και είναι ανώδυνη. Η μετεγχειρητική περίοδος είναι επίσης ανώδυνη. Δεν μένουν ουλές και ο ασθενής επιστρέφει πολύ πιο γρήγορα στις δραστηριότητές του. Και τέλος στις περισσότερες περιπτώσεις μέσα σε τρεις κιόλας εβδομάδες, ο ασθενής μπορεί να φορέσει αθλητικό παπούτσι και να επανέλθει στις συνηθισμένες δραστηριότητές του.

Από την δυναμική που έχει η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική του άκρου ποδός (MIS Forefoot) φαίνεται να εκτοπίζει την επόμενη πενταετία τις άλλες ανοικτές επεμβάσεις, γιατί τα πλεονεκτήματά της είναι αποδεδειγμένα, οι επιπλοκές της ελάχιστες και εδώ και χρόνια εφαρμόζεται με επιτυχία στην Αμερική και στην Ευρώπη.