← Πίσω στο blog

Γυναικομαστία: θέμα ταμπού για τους άντρες

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

10825

Γράφει ο Αριστείδης Σπίρτος – Πλαστικός Χειρουργός ( http://www.nowdoctor.gr/spirtosa )

Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ασυνήθιστη ανάπτυξη του ανδρικού μαζικού αδένα σε σημείο που να προσομοιάζει με το μαστό της γυναίκας. Πρόκειται για μια καλοήθη κατάσταση που προκαλείται από ορμονικές αλλαγές κυρίως στη εφηβεία. Παρουσιάζεται περίπου στο 75% των αγοριών κατά την εφηβεία και το 75% εξ’ αυτών εξαφανίζεται μετά από λίγα χρόνια.
Η γυναικομαστία αποτελεί ένα πρόβλημα για τους έφηβους όσων αφορά τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και είναι αιτία μεγάλης ανασφάλειας.


Η θεραπεία είναι χειρουργική και συνίσταται στην αφαίρεση λίπους και μαζικού αδένα και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και δέρματος. Οι τομές της επέμβασης είναι πολύ διακριτικές και σε μικρό διάστημα δεν είναι ιδιαίτερα ορατές.
Αν η εφηβεία είναι η αιτία, είναι καλύτερα για το άτομο να περιμένει περίπου 2 χρόνια μήπως και ανασταλεί η υπερτροφική ανάπτυξη του αδένα. Κι αυτό γιατί είναι προτιμότερο να έχει ολοκληρωθεί η φάση ανάπτυξης του μαζικού αδένα πριν υποβληθεί κάποιος σε χειρουργική επέμβαση.

Ο ασθενής υποβάλλεται σε αναισθησία για την επέμβαση που διαρκεί περίπου 1 ώρα. Μετά από λίγες ώρες μπορεί να επιστρέψει και να διανυκτερεύσει στο σπίτι του. Από την επόμενη ημέρα μπορεί να γυρίσει στις καθημερινές του δραστηριότητες απαγορεύοντας τη γυμναστική για 2 εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό κρίνεται σκόπιμο η εφαρμογή ενός ελαστικού γιλέκου που θα βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος με την πιεστική συγκράτηση των ιστών.
Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι εντυπωσιακά χαρίζοντας στον ασθενή τη χαμένη του αυτοπεποίθηση.