← Πίσω στο blog

Νέες εξελίξεις στην αυξητική στήθους με ενθέματα!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr


Γράφει ο Αθανάσιος Αθανασίου Διευθύνων Σύμβουλος του ABH Medical Group

Το στήθος, αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία θηλυκότητας μιας γυναίκας, έχει υμνηθεί από ανθρώπους της τέχνης από τότε που πλάστηκε το γυναικείο σώμα. Η γυναίκα που χάνει είτε λόγω απώλειας βάρους ή μετά τις εγκυμοσύνες, είτε από άλλο λόγο την σφριγηλότητα, το στήσιμο και τον όγκο του στήθους της, αισθάνεται ότι έχασε ένα μέρος της θηλυκότητας της. Τα καλά νέα είναι ότι η επιστήμη και κυρίως η Πλαστική Χειρουργική, με καινούριες εξελίξεις σε αυτό τον τομέα έρχεται να δώσει λύση σε αυτό το ευαίσθητο σημείο.

Ως τώρα η ανόρθωση του στήθους αλλά και η αύξηση του όγκου του, γινόταν με ενθέματα σιλικόνης σε στρογγυλό σχήμα. Τα καινούρια δεδομένα αφορούν την εφαρμογή ειδικών ενθεμάτων σε σχήμα δακρύου, τα καλούμενα ανατομικά των οποίων το αποτέλεσμα είναι πιο φυσικό προσομοιάζοντας στο φυσιολογικό στητό στήθος αποφεύγοντας το υπερβολικό «φούσκωμα» στο πάνω πόλο, τμήμα του στήθους. Πριν την επέμβαση γίνονται ειδικές μετρήσεις από το γιατρό ενώ η γυναίκα αποκτά σαφή άποψη της εικόνας και των διαστάσεων του νέου στήθους της δοκιμάζοντας ένα σουτιέν και επιλέγοντας το μέγεθος του ενθέματος που ταιριάζει στο σωματότυπό της. Έτσι αποκτά πλήρη αίσθηση του βάρους αλλά και την τελική εικόνα του στήθους της.

Ο λοιπός έλεγχος που ζητείται είναι ένας υπέρηχος στήθους, ενώ πριν την επέμβαση γίνεται πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος. Η προσπέλαση γίνεται είτε από την υπομάστια πτυχή είτε από την περιθηλέα είτε από την μασχαλιαία πτυχή ενώ μετά την επέμβαση η ασθενής κάνει χρήση ειδικού στηθόδεσμου για περίπου 4 εβδομάδες. Η διάρκεια της επέμβασης είναι μία έως δύο ώρες και η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει πολλές φορές και την ίδια μέρα στο σπίτι της. Σε λίγες μέρες επιστρέφει κανονικά στις καθημερινές της δραστηριότητες αποφεύγοντας όμως για 3 με 4 εβδομάδες την έντονη γυμναστική. Ογκολογικός κίνδυνος από την τοποθέτηση των ενθεμάτων στο στήθος μιας γυναίκας δεν υπάρχει, ιδιαίτερα όταν όλοι γνωρίζουμε ότι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή, κάνουν πολύ συχνά αποκατάσταση με ενθέματα σιλικόνης. Η αυξητική του στήθους μαζί με την λιποαναρρόφηση είναι οι πιο διαδεδομένες επεμβάσεις στη χώρα μας ενώ ο συνδυασμός ρεαλιστικών προσδοκιών και σωστής ενημέρωσης από τον Πλαστικό Χειρουργό προσφέρει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα και τόνωση της αυτοπεποίθησής της.

 

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να υποβληθεί μια γυναίκα σε αυξητική στήθους;

Η αυξητική στήθους πρέπει να γίνεται μετά την ηλικία των 18 ετών. Η επέμβαση αυξάνει την αυτοπεποίθηση της νέας γυναίκας με ενεργητικές επιπτώσεις στην προσωπική και κοινωνική της ζωή. Σε μεγαλύτερη ηλικία και αφού η γυναίκα έχει τεκνοποιήσει, η αυξητική στήθους επαναφέρει τον προ του θηλασμού όγκο στο στήθος, με ταυτόχρονη ανόρθωση του μαζικού αδένα, όταν η πτώση δεν είναι μεγάλη. Καταληκτικό όριο ηλικίας για την αυξητική στήθους δεν υπάρχει.

Υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία της γυναίκας μετά από επέμβαση μεγέθυνσης στήθους;

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία της γυναίκας μετά την επέμβαση αύξησης στήθους που να σχετίζεται με την χρήση ενθεμάτων σιλικόνης. Πάντα βέβαια συνίσταται η παρακολούθηση της από αρμόδιο γυναικολόγο ή ειδικό σε θέματα μαστού ενώ με τις σύγχρονες τεχνικές απεικόνισης (μαστογραφία, υπέρηχος κλπ) δεν παρατηρείται κανένα πρόβλημα στη διάγνωση διαφόρων παθήσεων του μαστού μετά τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης. Απεναντίας δε συστήνεται θερμά η χρήση τους σε γυναίκες που επιθυμούν αποκατάσταση μετά από κάποιο ογκολογικό θέμα.

Που γίνεται η τομή για την τοποθέτηση των ενθεμάτων;

Η χειρουργική τομή, ανεξάρτητα από τη θέση που επιλεχθεί να γίνει (υπομάστια πτυχή, θηλαία άλως, μασχάλη), δεν υπερβαίνει σε μήκος τα 4cm, στο δε πλάτος της δεν είναι πάνω από 2mm. Η τομή αυτή είναι αρκετή για ένα έμπειρο πλαστικό χειρουργό για να τοποθετήσει ένα πρόθεμα σιλικόνης στη σωστή θέση στο στήθος.

Πόσο εμφανής στο δέρμα είναι η χειρουργική τομή που πρέπει να γίνει για την τοποθέτηση ενός προθέματος στήθους στο μαστό;

Η τομή περιγράφεται ως μια κόκκινη λεπτή γραμμή κάτω από το στήθος ενώ εξαρτάται η ποιότητά της από τον τύπο του δέρματος, τη σωστή τήρηση μετεγχειρητικών οδηγιών, τη χρήση ειδικών επουλωτικών αλοιφών και συνήθως σβήνει με την πάροδο του χρόνου, ενώ όταν γίνει στην υπομάστιο καλύπτεται από το ένθεμα.

Είναι όλα τα προθέματα στήθους τα ίδια;

Όλα τα προθέματα στήθους δεν είναι τα ίδια. Υπάρχουν προθέματα ποιοτικώς καλύτερα (και ακριβότερα) καθώς και προθέματα χαμηλότερης ποιότητας. Το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από την τεχνική του πλαστικού χειρουργού, αλλά και από τον τύπο του προθέματος που χρησιμοποιείται. Τα πλέον εξελιγμένα τεχνολογικά προθέματα στήθους περιέχουν παχύρευστο Gel σιλικόνης και το περίβλημα τους είναι κατασκευασμένο από σιλικόνη με τραχεία επιφάνεια (cohesive breast implants). Ασφαλέστερα θεωρούνται αυτά που έχουν την έγκριση του Οργανισμού Υγείας των ΗΠΑ (FDA Approved Breast Implants).

 

Πότε μια επέμβαση μεγέθυνσης στήθους θεωρείται επιτυχημένη;

Όταν υφίσταται συμμετρία ανάμεσα στα δύο στήθη και το μέγεθος στήθους είναι αρμονικό με το υπόλοιπο σώμα. Κατά την ψηλάφηση, το στήθος πρέπει να είναι επίσης μαλακό και να μην έχει την εικόνα του ψεύτικου.

Πότε βλέπουμε το τελικό αποτέλεσμα μετά τη συγκεκριμένη επέμβαση;

Το τελικό αποτέλεσμα συνήθως είναι άμεσα ορατό, ενώ η αίσθηση και υφή του στήθους βελτιώνεται σταδιακά μέσα στους πρώτους τρεις μήνες μετά την επέμβαση.

Υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνει η γυναίκα μετά από επέμβαση στήθους;

Μετά τις τρεις πρώτες βδομάδες, η ασθενής μπορεί να επανέλθει σε όλες τις καθημερινές της δραστηριότητες χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Στην εργασία της μπορεί να επανέλθει έπειτα από 5 ημέρες μετεγχειρητικά.

Κάθε πότε πρέπει να αντικαθίσταται ένα πρόθεμα στήθους;

Τα προθέματα στήθους δεν έχουν ημερομηνία λήξεως, όμως οι καλές εταιρείες δίνουν εγγύηση εφ’όρου ζωής στα προθέματα στήθους που παρέχουν.

Είναι απαραίτητη η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο;

Συνήθως δεν απαιτείται η παραμονή στο νοσοκομείο εκτός και εάν ο γιατρός κρίνει κατά περίσταση διαφορετικά.

Πόσο κοστίζει η επέμβαση της αυξητικής στήθους;

Το κόστος της επέμβασης της αυξητικής στήθους καθορίζεται από το είδος και την ποιότητα των ενθεμάτων. Κατά τη διάρκεια της ιατρικής επίσκεψης, ο πλαστικός σας θα προτείνει ανάλογα με τη μορφολογία του στήθους της ασθενούς, τις ανάγκες και τις προσδοκίες της, εάν το ένθεμα που θα επιλεχθεί θα είναι ανατομικό (σχήμα «δακρύου») ή στρογγυλό, τραχείας ή λείας επιφανείας. Η τιμή μιας αυξητικής στήθους, εκτός από τους παραπάνω παράγοντες, εξαρτάται και από το εάν θα χρειαστεί ταυτόχρονα και ανόρθωση στήθους. Το τελικό κόστος της επέμβασης της αυξητικής στήθους καθορίζεται στην ιατρική επίσκεψη και καλύπτει όλες τις δαπάνες (εργαστηριακές εξετάσεις, αμοιβές ιατρών, κόστος χειρουργείου, κόστος νοσηλείας, κόστος υλικών, μετεγχειρητική φροντίδα), εκτός από την παράταση της νοσηλείας εάν αυτή επιθυμεί ο/η ασθενής.