Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σεξ όχι μόνο δεν κάνει όλες τις γυναίκες να νιώθουν ευτυχισμένες ή έστω ικανοποιημένες μετά το τέλος του, αλλά προκαλεί σε μία στις δέκα… μελαγχολία.
Αυστραλοί επιστήμονες ρώτησαν σχετικώς 222 νεαρές εθελόντριες και με μεγάλη τους έκπληξη άκουσαν το 32,9% να λένε πως τους έχει συμβεί κάποια στιγμή στη ζωή τους να νιώσουν κατάθλιψη έπειτα από το σεξ, ενώ το 10% είπαν πως αυτό συμβαίνει συχνά στην ερωτική τους ζωή.
Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να καταλάβουν που οφείλεται το φαινόμενο, δεδομένου ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες οι στιγμές αμέσως μετά το σεξ γεννούν αισθήματα ευεξίας, καθώς και ψυχολογική και σωματική χαλάρωση.
«Δεν είναι εύκολο να δοθεί μία εξήγηση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόμπερτ Σβάιτζερ, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Ψυχολογίας & Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Κουήνσλαντ.
«Ωστόσο, είναι σαφές ότι πολλές γυναίκες έχουν μετά το σεξ συναισθήματα μελαγχολίας, άγχους, οξυθυμίας, ευσυγκινησίας ή ανησυχίας».
Και συνέχισε: «Όλοι μας φανταζόμαστε το σεξ ως μία απολαυστική εμπειρία, αλλά ως φαίνεται υπάρχει μία αρκετά μεγάλη ομάδα ανθρώπων οι οποίοι, αντιθέτως, αισθάνονται δυστυχία μετά την συνουσία. Το γιατί παραμένει μυστήριο, διότι το όλο θέμα ελάχιστες φορές έχει διερευνηθεί».
Ο δρ Σβάιτζερ και οι συνεργάτες του παίρνουν τώρα αναλυτικές συνεντεύξεις από τις εθελόντριές τους για να καταλάβουν τι είναι αυτό που ενεργοποιεί τόσο αρνητικά συναισθήματα έπειτα από το συναινετικό σεξ. Επιπλέον, επιστρατεύουν και άλλες, για να βρουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους.
«Ελπίζουμε ότι αυτό το στάδιο της έρευνάς μας θα βοηθήσει τελικά τους πάσχοντες από μετασυνουσιακή δυσφορία, όπως είναι ο επιστημονικός όρος, να διαχειριστούν καλύτερα τα συναισθήματά τους», πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότερες από τις εθελόντριες της νέας μελέτης που ανέπτυσσαν αρνητικά συναισθήματα είπαν ότι αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τα αληθινά συναισθήματα που τρέφουν για τους ερωτικούς συντρόφους τους.
Επιπλέον, τα συναισθήματα αυτά δεν φάνηκε να συσχετίζονται ιδιαίτερα με παράγοντες, όπως λ.χ. το ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης.
«Αυτό υποδηλώνει πως ίσως είναι πιο σημαντικοί παράγοντες όπως η βιολογική προδιάθεση», είπε ο δρ Σβάιτζερ.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην «Διεθνή Επιθεώρηση Σεξουαλικής Υγείας» (IJSH).
Πηγή: tanea.gr