Ο καταρράκτης είναι η πάθηση των ματιών κατά την οποία παρατηρείται θόλωση του φακού του ματιού με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η όραση και ο ασθενής να βλέπει θολά σαν να παρεμβάλλεται ένα θολό τζάμι. Ο καταρράκτης είναι μια πάθηση με πολύ αργή εξέλιξη και επηρεάζει την όραση σε προχωρημένα στάδια οπότε και πρέπει να αντιμετωπιστεί με εγχείρηση. Καταρράκτης μπορεί να εμφανιστεί στο ένα ή και στα δύο μάτια. Χωρίς θεραπεία ο καταρράκτης επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης ή ακόμα και τύφλωση.
Συμπτώματα
- Θολή ή σκοτεινή όραση
- Αυξανόμενη δυσκολία στην όραση κατά τη διάρκεια της νύχτας
- Ξεθωριασμένα χρώματα
- Ευαισθησία στο φως και τη λάμψη
- Αλως γύρω από φώτα
- Ανάγκη για πιο έντονο φως για το διάβασμα και άλλες δραστηριότητες
- Συχνές αλλαγές στους βαθμούς της μυωπίας
Παράγοντες κινδύνου
Ο κίνδυνος εκδήλωσης καταρράκτη αυξάνεται όσο κάποιος μεγαλώνει. Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του καταρράκτη έχουν όσοι:
- Αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης
- Καπνίζουν
- Πίνουν πολύ αλκοόλ
- Εχουν οικογενειακό ιστορικό καταρράκτη
- Εχουν τραυματιστεί ή έχουν κάνει κάποια χειρουργική επέμβαση στα μάτια ή θεραπεία ακτινοβολίας στο άνω μέρος του σώματός τους
- Εχουν περάσει πολύ χρόνο στον ήλιο
- Λαμβάνουν στεροειδή — φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ορισμένων προβλημάτων υγείας, όπως η αρθρίτιδα ή οι αλλεργίες
Διάγνωση και θεραπεία
Ενας οφθαλμίατρος μπορεί να διαγνώσει τον καταρράκτη με μια εκτενή οφθαλμολογική εξέταση. Η εξέταση αυτή περιλαμβάνει και μυδρίαση (διαστολή) της κόρης των ματιών για εξέταση του βυθού των ματιών (βυθοσκόπηση). Οι άνθρωποι που είναι άνω των 60 ετών θα πρέπει να κάνουν αυτές τις εξετάσεις κάθε 1 έως 2 χρόνια.
Στην αρχή, απλές λύσεις όπως ο καλύτερος φωτισμός και η χρήση γυαλιών οράσεως μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τον καταρράκτη. Αλλά εφόσον η μειωμένη όραση παρεμβαίνει στις καθημερινές τους δραστηριότητες, θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για μια γενικά ασφαλή και αποτελεσματική διαδικασία.
Η χειρουργική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος για να απαλλαγεί κάποιος από τον καταρράκτη, όμως ενδέχεται να μην χρειάζεται να πραγματοποιηθεί άμεσα μετά την διάγνωση. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, κάτω από μικροσκόπιο. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αφαιρείται ο καταρράκτης με υπέρηχο ή laser, από μια μικροσκοπική τομή από 1,4 έως 2,7 χιλιοστά. Στη συνέχεια από την ίδια τομή θα τοποθετηθεί ο νέος ενδοφακός, που ξεδιπλώνεται μέσα στο μάτι.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ
Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ