← Πίσω στο blog

Αντιμετωπίζοντας το άγχος και την κατάθλιψη σε καιρούς κρίσης!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει η Δρ. Αλεξάνδρα Πενταράκη PhD, CPsychol, AFBPsS – Κλινική ψυχολόγος

Το άγχος αποτελεί μια αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε ένα απειλητικό ερέθισμα το οποίο μπορεί να είναι εσωτερικό (αρνητική σκέψη) ή εξωτερικό (οικονομική κρίση). Επειδή πολλά από τα συμπτώματα του άγχους είναι και σωματικά όπως ένταση στο σώμα, ταχυπαλμία, εφίδρωση, πόνος στο στομάχι, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αϋπνία, πολλά άτομα αρχίζουν να ανησυχούν ακόμη πιο πολύ, νομίζοντας ότι μπορεί να έχουν κάτι το οργανικό, και έτσι αρχίζουν τις επισκέψεις σε γιατρούς και νοσοκομεία.

Η κατάθλιψη αφορά την κακή διάθεση, την μειωμένη ενέργεια και την αρνητική σκέψη για τον εαυτό, τον κόσμο και το μέλλον. Η ίδια συνοδεύεται τόσο από σωματικά όσο και από νοητικά συμπτώματα όπως μειωμένη ενέργεια, πόνους στο σώμα, ανορεξία, δυσκολίες συγκέντρωσης και μνήμης, σκέψεις αυτοκτονίας.

Εκτός από την αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης και την σωστή διάγνωσή του από έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο το άτομο μπορεί να εκπαιδευτεί στην χρήση συγκεκριμένων τεχνικών αντιμετώπισης του άγχους και της κατάθλιψης. Παρακάτω αναφέρω μερικές από αυτές τις τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιείται καθημερινά και ειδικά όταν εντοπίζετε ότι έχετε πίεση και κακή διάθεση.

1. Αλλαγή τρόπου σκέψης. Η αρνητική σκέψη είναι εκείνη που πυροδοτεί αρνητικά συναισθήματα και συνεπώς αγχώδη συμπτώματα και κακή διάθεση (π.χ. ‘δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα οικονομικά’ & ‘αισθάνομαι απαισιόδοξα για το μέλλον’). Προσπαθήστε να σκεφτείτε τα γεγονότα που συμβαίνουν στην ζωή σας πιο ρεαλιστικά. Για παράδειγμα, σκεφτείτε εναλλακτικά όπως ότι οι σκέψεις σας μπορεί να είναι απόλυτες. Αντιθέτως, σκεφτείτε ότι θα κάνετε το καλύτερο που μπορείτε για να τα βγάλετε πέρα. Η εναλλακτική αυτή σκέψη θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε αφού θα σας βοηθήσει να έχετε καλύτερη διάθεση και έτσι θα μπορέσετε να βρείτε τις κατάλληλες λύσεις στις δυσκολίες σας.

2. Αναζητήστε την υποστήριξη θετικών ανθρώπων στην ζωή σας. Αποφύγετε να κάνετε παρέα, όσο είναι δυνατόν, με αρνητικούς ανθρώπους, εγωιστές, ψευτοπερήφανους και τεμπέληδες. Τέτοιου είδους άνθρωποι σας γεμίζουν μόνο αρνητισμό και δεν σας βοηθούν να προχωρήσετε στην ζωή σας.

3. Αλλαγή συμπεριφοράς και βελτίωση του τρόπου ζωής. Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και ημερήσιας άσκησης. Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη και στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν υψηλές ποσότητες λιπαρών οξέων μέσα από την διατροφή τους (π.χ. ψάρι, ελαιόλαδο) παρουσιάζουν λιγότερο άγχος και κακή διάθεση. Επίσης η ήπια γυμναστική ακόμη και ένας εντατικός καθημερινός περίπατος βοηθάει στην διάθεσή σας αφού ανεβάζει τις ενδορφίνες (φυσικές χημικές ουσίες) στον εγκέφαλο που ευθύνονται για την καλή διάθεση. Τέλος, ανακαλύψτε δραστηριότητες που πραγματικά σας επιφέρουν την αίσθηση της ευχαρίστησης και σας ηρεμούν!