← Πίσω στο blog

Πως μπορείτε να αποφύγετε την εξωτερική ωτίτιδα!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

  

Γράφει η Αγγελική Παπαδάκη -Καϊμάρη – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Εξωτερική ωτίτης ονομάζεται η φλεγμονή του δέρματος του έξω ακουστικού πορου, δηλαδη του εξωτερικου κανάλιου του αυτιού που οδηγεί στο τύμπανο.Η φλεγμονή αυτή μπορεί να είναι περιορισμένη σε ένα σημείο (δοθιήνας) ή διάχυτη.

Ειναι ιδιαίτερα συχνή τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και της υγρασίας. Λέγεται και ωτιτιδα των κολυμβητων γιατί το παθαίνουν συχνά οι κολυμβητές και τα παιδια που περνούν αρκετή ώρα στη θάλασσα ή την πισίνα. Η υγρασία που δημιουργείται στον εξω ακουστικο πορο είναι ένας πολύ καλός παράγοντας για την ανάπτυξη μικροβιων ή μυκητων .

Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση εξωτερικής ωτίτιδος είναι η αλλεργία, ο σακχαρώδης διαβήτης καθώς και ο καθαρισμός του αυτιού με μπατονέτα.

Τα συνηθέστερα βακτηρια που την προκαλούν ειναι η ψευδομοναδα , ο χρυσιζων σταφυλόκοκκος, ο πρωτεας και διαφορα ειδη στρεπτόκοκκου. Συχνά επίσης προκαλείται απο μύκητες και τότε λέγεται ωτομυκωση.

Πως εμφανίζεται μια εξωτερική ωτίτιδα

Στην αρχή, θα παρουσιαστεί κνησμός (φαγουρα) κι ένα αίσθημα βάρους στο αυτί. Μετά, θα ακολουθήσει πόνος που συνεχώς μεγαλώνει και πολλές φορές γίνεται ανυπόφορος .Ο πονος επιδεινωνεται με την ελξη του πτερυγιου του αυτιου και τη μάσηση . Εν συνεχεία εμφανίζεται ωτόρροια (πυώδης έκκριση από το αυτί). Σιγά σιγά, ο εξω ακουστικος πορος αποφρασσεται τελειως και ο ασθενής δεν ακούει (βαρηκοία αγωγιμότητας). Μπορεί επίσης να υπάρξει σύστοιχη προσβολή των οπισθοωτιαίων και των τραχηλικών λεμφαδένων ή /και πυρετός.

Διάγνωση- Θεραπεία

Η διάγνωση της εξωτερικής Ωτιτιδος γίνεται με την ωτοσκόπηση απο τον Ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος αφού καθαρίσει τον έξω ακουστικό πόρο θα χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή (συνήθως σταγόνες για τα αυτιά που περιέχουν αντιβιοτικό και κορτιζόνη και παυσιπονα). Εάν υπαρχει μεγαλη αποφραξη στον εξω ακουστικο πορο μπορεί ο γιατρός να τοποθετήσει ειδική γάζα εμποτισμένη με φάρμακα για πιο αποτελεσματική θεραπεία. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να συστήσει και αντιβιοτικά από το στόμα. Ειναι πολυ σημαντικο να αποφυγει ο ασθενης το βρέξιμο των αυτιών κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις εξωτερικές ωτίτιδες;

• Να αποφεύγεται η χρησιμοποιηση διαφορων αντικειμενων (π.χ μπατονετες) για τον καθαρισμο του εξω ακουστικου πορου

• Στα ευαισθητα ατομα συνισταται να φροντιζουν να μην εισελθει νερο η σαπουνι στον εξω ακουστικο πορο.Αυτο μπορει να γινει αποφράσσοντάς τον με βαμβάκι εμποτισμένο σε βαζελίνη κάθε φορά που λούζουμε το κεφάλι μας.

• Εφοσον γνωριζει κανεις οτι δεν εχει διατρηση της τυμπανικης μεμβρανης και μονο σε υγιη αυτια, χωρις ωτιτιδα ,χωρις σωληνακια σαν προληπτικο μετρο μπορει να ενσταλασσει 2-3 σταγονες καθαρο οινοπνευμα μετα την κολυμβηση . Το οινόπνευμα βοηθάει να απορροφηθεί το νερό, ξηραίνει το αυτί και σκοτώνει τα βακτηρίδια και τους μύκητες, που προκαλούν την εξωτερικη ωτιτιδα.

• Να αποφευγει κανεις την κολυμβηση σε μολυσμενες θαλασσες η πισινες

Επιπλοκες

Οι επιπλοκές της εξωτερικης ωτιτιδας είναι σπάνιες. Προκειται για αποστήματα και επεκτάσεις της φλεγμονής σε γειτονικούς ιστούς και αφορούν κυρίως ασθενείς που παραμελούν την αγωγή τους ή δεν κάνουν θεραπεία, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηλικιωμένους ή άτομα με ανοσοκαταστολή.