← Πίσω στο blog

Σπαράγγια κατά του hangover !

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

 

Επειδή τις τελευταίες μέρες του χρόνου τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνονται θεαματικά με αποκορύφωμα την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι επιστήμονες βρήκαν και παρουσιάζουν τις κατάλληλες τροφές που σας προστατεύουν από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες του αλκοόλ και σας εξασφαλίσουν ότι δε θα ξυπνήσετε με πονοκέφαλο την πρώτη μέρα της καινούριας χρονιάς.

Όπως ανακάλυψαν επιστήμονες από το Ίδρυμα Ιατρικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Τορόντο και το Εθνικό Πανεπιστήμιο Jeju της Νότιας Κορέας, το μυστικό για την αποφυγή του χανγκόβερ βρίσκεται.. στα σπαράγγια!

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ορισμένα αμινοξέα και ιχνοστοιχεία που υπάρχουν στα φύλλα των σπαραγγιών μπορεί να καταπραΰνουν τον πονοκέφαλο της επόμενης μέρας και να προστατεύσουν τα ηπατικά κύτταρα από τις τοξίνες. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές απομόνωσαν τα συστατικά των φύλλων και των βλαστών νεαρών σπαραγγιών και μελέτησαν την δράση τους σε ηπατικά κύτταρα ανθρώπων και ποντικιών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν σε πρώτη φάση ενθαρρυντικά: «Οι κυτταρικές τοξικότητες μειώνονταν σημαντικά όταν τα ηπατικά κύτταρα εκτίθεντο σε εκχύλισμα από τα φύλλα και τους βλαστούς των σπαραγγιών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπ. Κιμ.

«Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι οι βιολογικές δράσεις των σπαραγγιών μπορεί να αμβλύνουν την επίδραση του αλκοόλ και να προστατεύσουν τα ηπατικά κύτταρα από αυτήν», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν ξεχωριστά την επίδραση των βλαστών και των φύλλων του σπαραγγιού, προκειμένου να διαπιστώσουν τι είναι πιο ωφέλιμο και πιο δραστικό για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Η μελέτη έδειξε ότι τα φύλλα του σπαραγγιού, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα αμινοξέων και ιχνοστοιχείων απ’ ό,τι οι βλαστοί, γεγονός που τους αποδίδει εντονότερη προστατευτική δράση.

Η πρόσφατη αυτή έρευνα, έρχεται να επιβεβαιώσει προγενέστερη μελέτη στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου Cheju, της Κορέας, η οποία είχε απέδειξε ότι τα αμινοξέα των σπαραγγιών διεγείρουν ορισμένες ενζυμικές λειτουργίες, οι οποίες επιταχύνουν την διάσπαση του αλκοόλ από τον οργανισμό.

Πηγή: iefimerida.gr