← Πίσω στο blog

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε στον γιατρό μας!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Θωμάς Μερσινιάς, MSc Κλινικός Ψυχολόγος

Όταν επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας, οποιασδήποτε ειδικότητας, συνηθίζουμε να περιμένουμε να ακούσουμε από αυτόν, και πολλές φορές είτε ξεχνάμε είτε δεν ξέρουμε τι να τον ρωτήσουμε. Το να ρωτάμε τον γιατρό μας όμως είναι εξίσου, αν όχι και περισσότερο, σημαντικό από την διάγνωση που θα πάρουμε.

Ένα σημαντικό θέμα για το οποίο πρέπει να ρωτάμε είναι για την ποιότητα ύπνου που παρατηρούμε τελευταία να έχουμε. Κι αυτό γιατί ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός τόσο στις λειτουργίες ζωτικών οργάνων μας όσο και στην πνευματική μας διαύγεια και ψυχική υγεία, και η απουσία του μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας ασθένειας.

Ένα δεύτερο θέμα είναι οι αλλαγές στην διατροφή μας που έχουμε παρατηρήσει, με μείωση ή αύξηση της όρεξής μας, που μπορεί να υποδηλώνει αλλαγή στο ψυχισμό μας ή διαταραχή στο πεπτικό-γαστρεντερικό μας σύστημα. Επίσης η αλλαγή που νοιώθουμε στα επίπεδα ενέργειας που νοιώθουμε ότι έχουμε, είτε με την μορφή της αστείρευτης ενέργειας είτε με την μορφή ενός «μόνιμου» λήθαργου, είναι σημαντικό να το ρωτήσουμε, γιατί μπορεί να δηλώνει τόσο σωματική όσο και ψυχική δυσλειτουργία.

Τέλος σημαντικό (αν και δύσκολο για τους περισσότερους) είναι να αναφέρουμε αλλαγές στην σεξουαλική μας διάθεση, και δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να το ρωτήσουμε. Μείωση της όρεξής μας ή απότομη αύξηση της με την μορφή ακόρεστης σεξουαλικής δραστηριότητας ή διάθεσης για τέτοια, μπορεί να δηλώνει οργανική-ορμονική αλλαγή μας ή και έντονο στρες ή άγχος στον ψυχισμό μας.

Αυτά είναι σημαντικά να τα θυμόμαστε σε κάθε επίσκεψη στον γιατρό μας και να νοιώθουμε άνετα να κάνουμε ερωτήσεις για οτιδήποτε μας απασχολεί όσο «χαζό» κι αν μας φαίνεται. Και για να συμβεί αυτό πρέπει να αισθανόμαστε άνετα μαζί του. Για αυτό προσωπικά επιμένω ότι η επιλογή γιατρού (από παθολόγο μέχρι ψυχολόγο) πρέπει να είναι καθαρά προσωπική και να μας εμπνέει εμπιστοσύνη πρώτα ως παρουσία και μετά ως επιστήμονας.