← Πίσω στο blog

Κάθε ηλικία έχει δικαίωμα να χαμογελά!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Βασίλειος Χατζηπορτοκάλης – Οδοντίατρος

Η προχωρημένη ηλικία βάζει πολλούς ηλικιωμένους σε κίνδυνο για μια σειρά από προβλήματα στοματικής υγείας, όπως:

Τα σκούρα δόντια

Προκαλείται, σε κάποιο βαθμό, από τις αλλαγές στην οδοντίνη (ο ιστός που κρύβεται πίσω από το σμάλτο των δοντιών) και από λεκέδες που προκαλούν τα τρόφιμα και τα ποτά.

Ξηροστομία

Ξηροστομία προκαλείται από μειωμένη ροή του σάλιου, το οποίο μπορεί να είναι αποτέλεσμα των θεραπειών κατά του καρκίνου που χρησιμοποιούν την ακτινοβολία στο κεφάλι και στο λαιμό, καθώς και ορισμένες ασθένειες, όπως το σύνδρομο Sjögren, και ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.

Μειωμένη αίσθηση της γεύσης

Ενώ η προχωρημένη ηλικία βλάπτει την αίσθηση της γεύσης, ασθένειες, φάρμακα και οδοντοστοιχίες μπορούν επίσης να συμβάλουν σε αυτή απώλεια αισθήσεων.

Αποσύνθεση ρίζας

Αυτό προκαλείται από την έκθεση της ρίζας του δοντιού στη φθορά που προκαλούν οξέα.

Ασθένεια των ούλων

Προκαλείται από την πλάκα που επιδεινώνεται από το φαγητό που μένει στα δόντια, η χρήση των προϊόντων καπνού, η κακή τοποθέτηση γέφυρας και οδοντοστοιχίας, κακή διατροφή και ορισμένες ασθένειες όπως η αναιμία, καρκίνος και διαβήτης.

Οδοντοστοιχίες

Η κακή τοποθέτηση οδοντοστοιχιών, η κακή στοματική υγιεινή ή μια συσσώρευση του μύκητα Candida albicans μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες κατατάσεις.

Η ηλικία από μόνη της δεν αποτελεί κυρίαρχο ή μοναδικό παράγοντα για τον καθορισμό της στοματικής υγείας. Ωστόσο, ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα στα χέρια και τα δάχτυλα, μπορεί να κάνουν το βούρτσισμα των δοντιών ή τη χρήση οδοντικού νήματος δύσκολη ως αδύνατη την εκτέλεση.

Συμβουλές για υγιεινή του στόματος για ηλικιωμένους

Καθημερινό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος των φυσικών δοντιών είναι απαραίτητα για τη διατήρησή τους σε καλή στοματική υγεία. Η πλάκα μπορεί να δημιουργηθεί γρήγορα στα δόντια των ηλικιωμένων, ειδικά αν η στοματική υγιεινή είναι παραμελημένη, και να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών και την ουλίτιδα.

Για την διατήρηση της καλής στοματικής υγείας, είναι σημαντικό για όλα τα άτομα – ανεξάρτητα από την ηλικία

– Να βουρτσίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα.

– Νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα χρήση στοματικού διαλήματος

– Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας σε ένα κανονικό πρόγραμμα για τον καθαρισμό και εξέταση.