← Πίσω στο blog

1 στους 5 άνδρες αντιμετωπίζουν πρόωρη εκσπερμάτιση

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Είναι η κατάλληλη στιγμή να φέρουμε την πιο συνηθισμένη ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία στο προσκήνιο.

Περίπου 1 στους 5 άνδρες, διεθνώς, δηλώνει πως έχει αντιμετωπίσει Πρόωρη Εκσπερμάτιση, ποσοστό μεγαλύτερο από όσους αντιμετωπίζουν Στυτική Δυσλειτουργία.

Πρόκειται για περίπλοκη ιατρική πάθηση για την οποία ευθύνονται διάφοροι παράγοντες και περιγράφεται ως σύντομος χρόνος εκσπερμάτισης, με χαμηλή ή ανύπαρκτη αίσθηση ελέγχου εκσπερμάτισης και με αρνητικές προσωπικές επιπτώσεις.

Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη σεξουαλική δυσλειτουργία στους άνδρες, ωστόσο είναι μια από τις παθήσεις με την ελλιπέστερη διάγνωση και ιατρική θεραπεία, καθώς μόνο το 9% αυτών των ανθρώπων έχει ουσιαστικά ζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Ως αποτέλεσμα αυτού του απλού δεδομένου, οργανώθηκε, υπό την επιστημονική αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής (ESSM), μια διεθνής ενημερωτική εκστρατεία, η οποία ξεκινά αυτό το μήνα.

Η «Not just a moment- Όχι μόνο μια στιγμή» εκστρατεία

• είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης του κοινού, το οποίο θα υλοποιηθεί σε κάθε χώρα, σε όλη την Ευρώπη

• έχει την υποστήριξη Πρεσβευτή με παγκόσμια αναγνώριση, του διάσημου πρωταγωνιστή της Formula 1 Jacques Villeneuve

• είναι ενημερωτική και θα εμπλουτίζεται με ειδικά διαμορφωμένες, σε εθνικό επίπεδο, εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες

 Τα μηνύματα της εκστρατείας απευθύνονται στον άντρα που αντιμετωπίζει Πρόωρη Εκσπερμάτιση, αλλά και στη σύντροφό του:

• ΜΗΝ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΝΤΡΟΠΗ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ, ΚΑΘΩΣ Η ΠΡΟΩΡΗ ΕΚΠΕΡΜΑΤΙΣΗ ΕΠΗΡEΑΖΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 1 ΣΤΟΥΣ 5 ΑΝΔΡΕΣ

 • ΜΗΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΡΝΕΙΣΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΥ, ΑΛΛΑ ΑΝΑΛΑΒΕ ΔΡΑΣΗ. ΑΞΙΖΕΙ ΣΕ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΟΥ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ. Η ΠΡΟΩΡΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ

• ΜΗΝ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΑΒΟΛΑ, ΜΙΛΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΘΗΣΗ ΣΟΥ: ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΟΥ ΣΧΕΣΗ.

Το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης επηρεάζει την ισορροπία ανάμεσα στο ζευγάρι και την ικανότητα των δύο συντρόφων να έρθουν πιο κοντά και να το αντιμετωπίσουν. Το όλο θέμα, μπορεί να καταλήξει στη δημιουργία αίσθησης απογοήτευσης, θυμού, άγχους και μείωσης της αυτοπεποίθησης, ακόμα και σε κατάθλιψη, ενώ επηρεάζει τόσο το καθένα άτομο ξεχωριστά όσο και το ζευγάρι συνολικά, γιατί σχετίζεται με την ποιότητα ζωής τους.

Η ενημερωτική εκστρατεία «Όχι μόνο μια Στιγμή» προτρέπει τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τη διάσταση της Πρόωρης Εκσπερμάτισης, να σπάσουν τον πάγο και να μιλήσουν με τους συντρόφους και τους γιατρούς τους, ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Οι εικόνες που θα χρησιμοποιηθούν στην εκστρατεία, αναπαριστούν ένα ζευγάρι σε μια δύσκολη στιγμή. Είναι προφανές ότι υπάρχει έλλειψη αρμονίας. Αντιθέτως, η κεντρική ιδέα που συνοψίζεται στη φράση «Μήπως η κατάλληλη στιγμή, δεν είναι μόνο μια στιγμή;» είναι εμπνευσμένη και θετική.

Το γενικό μήνυμα που προκύπτει από την εκστρατεία είναι ότι «η κατάλληλη στιγμή» είναι παραπάνω από μία μόνο στιγμή. Πρόκειται για βασικό συστατικό μιας ερωτικής σχέσης και ενισχύει την αρμονία και την ισορροπία στο ζευγάρι.

Η κεντρική ιδέα της ενημερωτικής εκστρατείας ήταν αυτή που κέντρισε το ενδιαφέρον του Jacques Villeneuve και τον κινητοποίησε να λάβει μέρος σε αυτήν: «Ταυτίζομαι με τις αρχές αυτής της ενημερωτικής εκστρατείας. Σκεφτόμενος τη Φόρμουλα1, υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις στις οποίες ο έλεγχος και η «Κατάλληλη Στιγμή» είναι πολύ πιο σημαντικά από την ταχύτητα και το χρόνο. Αλλά συμφωνώ απόλυτα με το ότι η «Κατάλληλη Στιγμή» «Δεν είναι μόνο μια στιγμή», αλλά είναι μια κατάσταση, το αποτέλεσμα μιας κοινής δράσης. Στη Φόρμουλα 1, για παράδειγμα, δεν είναι μόνο «το ένα δευτερόλεπτο», που έχει σημασία, αλλά είναι αυτό που η ομάδα και ο οδηγός επιδιώκουν σε κάθε αγώνα καθώς και αυτό για το οποίο αγωνίζονται να επιτύχουν κάθε μέρα. Αισθάνομαι ότι το μήνυμα της εκστρατείας, δεν είναι και τόσο διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει στη Φόρμουλα 1: η ανακάλυψη της «Κατάλληλης Στιγμής» με τον/την σύντροφό σου, σημαίνει να μπεις στο μονοπάτι του, να κατανοήσεις, να μοιράζεσαι και να αναζητάς βοήθεια από αρμόδιους ανθρώπους όταν την χρειάζεσαι. (στην πρώτη περίπτωση από τους γιατρούς και στη δεύτερη από τους ειδικούς της αγωνιστικής ομάδας)».

Η συζήτηση για προβλήματα σεξουαλικής φύσεως είναι πολυσύνθετη και συχνά αποτελεί πηγή ντροπής και άγχους, ειδικά για τους άνδρες οι οποίοι την εκλαμβάνουν σαν επίθεση εναντίον της αρρενωπότητας και της αυτοεκτίμησης τους. Η Πρόωρη Εκσπερμάτιση είναι ακόμα πιο δύσκολο πρόβλημα, γιατί δεν αντιμετωπίζεται πάντα ως ένα «υπαρκτό» ιατρικό θέμα που έχει αιτίες και διαθέσιμες θεραπείες.

Μιλώντας για αυτό το θέμα, ο Καθηγητής H. Porst, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής (ESSM), σχολίασε: «Εάν κάποιος δεν γνωρίζει πως η Πρόωρη Εκσπερμάτιση είναι πάθηση, δεν είναι πιθανό να αναζητήσει τη βοήθεια ειδικού επιστήμονα και να επισκεφθεί κάποιο ιατρείο. Εάν κάποιος έχει πειστεί ότι δεν υπάρχουν πραγματικές λύσεις, συνήθως δεν θα τις αναζητήσει. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι άνδρες που επηρεάζονται από την Πρόωρη Εκσπερμάτιση, χάνουν την ευκαιρία να βελτιώσουν την ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής και να διατηρήσουν την αρμονική και απολαυστική σχέση που δικαιούνται».

Η ενημερωτική εκστρατεία «Όχι μόνο μια στιγμή», με χορηγό την Menarini Farmaceutica Internazionale S.r.l., έχει την επιστημονική υποστήριξη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, την οποία απαρτίζουν οι έντεκα πιο επιφανείς επιστήμονες διεθνώς, από το χώρο της Ουρολογίας, της Ανδρολογίας και της Σεξουαλικής Ιατρικής. Τα μέλη της επιστημονικής Επιτροπής έχουν αναπτύξει το περιεχόμενο της ενημερωτικής εκστρατείας και έχουν επικυρώσει τα βασικά μηνύματα της.