← Πίσω στο blog

Νέα μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης χωρίς φάρμακα!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Παναγιώτης Καλιαντζής MD MRCOG1 DFFP – Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος / Εξειδικευμένος στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση & Προβλήματα Γονιμότητας

ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΜΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Ο τροποποιημένος φυσικός κύκλος είναι μία καινούρια μέθοδος με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας συλλήψεων και αφορά γυναίκες οι οποίες έχουν φτωχή ανταπόκριση ωαρίων με την ορμονική διέγερση των ωοθηκών, δηλαδή παράγουν λίγα ωάρια για διαφορους λογους, οι οποίες όμως έχουν ωορρηκτικούς κύκλους.

Στην μέθοδο αυτή κάνουμε ωοληψία κάθε μήνα του ωαρίου που παράγει η γυναίκα από μόνη της και το γονιμοποιούμε με το σπέρμα του συζύγου. Εάν το εμβρυο που δημιουργηθεί είναι καλής ποιότητας τότε το καταψύχουμε και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να έχουμε τουλάχιστον τρία καλά έμβρυα τα οποία στη συνέχεια μεταφέρουμε στη μήτρα.

Αυτή η μέθοδος, χωρίς φάρμακα, δίνει πλέον σημαντικές ελπίδες σε γυναίκες που δεν παράγουν πολλά ωάρια για διάφορους λόγους με την κανονική εξωσωματική, καθώς και σε γυναίκες που η FSH είναι αυξημένη και η anti-mullerian (AMΗ) είναι ελαττωμένη.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2011 μία γυναίκα 38 ετών γέννησε δίδυμα με αυτήν τη μέθοδο και με FSH 22, όπου στο ιστορικό της είχε 6 αποτυχημένες προσπάθειες που περιελάμβαναν διέγερση των ωοθηκών και υψηλές δόσεις φαρμάκων.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και σε νεώτερες γυναίκες οι οποίες δεν θέλουν να λάβουν ορμονοθεραπεία και προτιμούν την εξωσωματική χωρίς φάρμακα.

Η γυναίκα με αυτήν τη μέθοδο δεν επιβαρύνεται καθόλου με ορμόνες και δεν υπάρχει καμία επίπτωση στον οργανισμό της.