Γράφει η Νίκη Κουλουμπή – Βιοπαθολόγος Μικροβιολόγος
Ως ονυχομυκητίαση ορίζεται η μόλυνση του νυχιού, η οποία μπορεί να προκληθεί από διάφορα είδη μυκήτων. Οι αλλοιώσεις αρχίζουν σε πολλές περιπτώσεις με την εμφάνιση μιας μικρής κίτρινης ή άσπρης περιοχής κάτω από την άκρη του νυχιού. Με την πάροδο του χρόνου, το νύχι γίνεται πιο χοντρό, ενώ στην πορεία γίνεται πιο έυθραστο και το χρώμα αλλάζει.
Αίτια
Τα στενά παπούτσια, η χρήση της πισίνας όταν χρησιμοποιείται από πολλά άτομα,τραυματισμός νυχιού, αλλά και προβλήματα που αφορούν το κυκλοφορικό σύστημα είναι μερικές από τις πιο συχνές αιτίες εμφάνισης ονυχομυκητίασης. Οι ανοσοκατασταλμένοι, όπως για παράδειγμα οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη είναι πιο επιρρεπείς στις ονυχομυκητιάσεις.Οι ενδοκρινοπάθειες, νόσοι κολλαγόνου, μακροχρόνια χρήση κορτιζόνης ή και αντιβιοτικών, ατοπία ,συμβάλλουν στην εμφάνισή τους καθώς επίσης η ζέστη και η ύπαρξη υγρασίας.
Είδη μυκήτων
Τα είδη των μυκήτων που απομονώνονται συχνότερα είναι τα είδη του γένους Candida, αλλά και τα Δερματόφυτα (σημαντικό ρόλο παίζουν η επαφή με το χώμα και τα ζώα, στη δεύτερη περίπτωση).
Διάγνωση μυκητιάσεων
Η σωστή διάγνωση γίνεται με:
• Εκτίμηση κλινικής εικόνας.
• Το πλήρες ιστορικό (επαφή με ζώα, χώμα ταξίδια, επάγγελμα, συγχρωτισμός).
• Εργαστηριακή διερεύνηση.
Θα πρέπει λοιπόν να γίνει συλλογή κατάλληλου δείγματος, να ακολουθήσει άμεση μικροσκοπική εξέταση, χρησιμοποιώντας ΚΟΗ. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την καλλιέργεια του δείγματος στα κατάλληλα καλλιεργητικά υλικά, η επιλογή των οποίων γίνεται έπειτα από λήψη ιστορικού.
Πρόγνωση
Χωρίς αποτελεσματική θεραπεία, η οποία γίνεται μετά από μυκητόγραμμα για τους περισσότερους μύκητες η ονυχομυκητίαση μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερα νύχια, όπως και στις μεσοδακτύλιες πτυχές. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε και αποκόλληση του νυχιού από την ονυχική πλάκα.
Διαφορική διάγνωση
Σε περίπτωση που πρόκειται για εμμένουσα κατάσταση και οι μύκητες δεν είναι τελικά η αιτία της βλάβης, θα πρέπει να γίνει έλεγχος για αλλεργική δερματίτιδα, προσβολή από ψευδομονάδα (μαύρο-πράσινος αποχρωματισμός), ψωρίαση ονύχων, διάφορες δυστροφίες, κ.α.