← Πίσω στο blog

Καρκίνος του μαστού: Απλοί τρόποι μείωσης του κινδύνου νόσησης

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Αναστάσιος Κ. Παπαδόπουλος MD,PhD – Χειρουργός Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ / Ογκολογική Χειρουργική – Χειρουργική Μαστού / Συνεργάτης του Πρότυπου Κέντρου Μαστού της Euromedica Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός διηθητικός καρκίνος στις γυναίκες. Τα ποσοστά του είναι μεγαλύτερα στις ανεπτυγμένες σε σχέση με τις υπό ανάπτυξη χώρες. Μία στις οκτώ γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής της και το 18% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται στον καρκίνο του μαστού.

Κάνοντας μερικές, έξυπνες, καθημερινές κινήσεις μπορούμε να στρέψουμε τις πιθανότητες προσβολής από τη νόσο μακριά μας:

Σωστή διατροφή: Έρευνες έχουν δείξει ότι η αύξηση του βάρους στην εμμηνόπαυση κατά 25 κιλά σε σχέση με το βάρος στην ηλικία των 18 ετών, αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης κατά 50%.

Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας: Πιστεύεται ότι οι γυναίκες που ασκούνται ήπια 45-60’ ημερησίως για 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα έχουν την καλύτερη προστασία έναντι του καρκίνου του μαστού.

Αλκοόλ με το «μέτρο»: Συστήνεται στις γυναίκες, όχι περισσότερο από μία δόση αλκοόλ οποιουδήποτε είδους την ημέρα. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν πως ο κίνδυνος νόσησης αυξάνεται κατά 21% από την κατανάλωση δύο δόσεων αλκοόλ ημερησίως.

Προσοχή στη χρήση ορμονών υποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση: Η γενική σύσταση είναι η λελογισμένη χρήση ορμονών, μόνο όταν κρίνονται απολύτως απαραίτητες, στη μικρότερη δυνατή δοσολογία και για το βραχύτερο διάστημα.

Ευεργετικός ο θηλασμός: Ο μητρικός θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο του μαστού, γιατί ελαττώνονται σημαντικά τα επίπεδα οιστρογόνων κατά τη διάρκειά του.

Όλα τα παραπάνω είναι χρήσιμα και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο νόσησης, δυστυχώς όμως δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι δε θα υπάρξει νόσηση. Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία, υπέρηχο και κλινική εξέταση είναι η καλύτερη εγγύηση για τη διάγνωση της νόσου στα αρχόμενα και ιάσιμα στάδια.