← Πίσω στο blog

Διαρροϊκό σύνδρομο και εργαστηριακή διερεύνηση

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει η Νίκη Κουλουμπή – Βιοπαθολόγος Μικροβιολόγος

Η κύρια κλινική εκδήλωση των λοιμώξεων που προσβάλλουν τον γαστρεντερικό σωλήνα είναι η διάρροια. Τα παθογόνα που προκαλούν διάρροια δρουν κυρίως με δύο τρόπους:

• Παραγωγή τοξικών ουσιών που ονομάζονται εντεροτοξίνες, οι οποίες δρουν στο εντερικό επιθήλιο μεταβάλλοντας τη φυσιολογία του, με αποτέλεσμα την έκκριση υγρών και ηλεκτρολυτών.

• Ο δεύτερος μηχανισμός πρόκλησης διάρροιας είναι μέσω βλάβης του εντερικού επιθηλίου.

Τα παθογόνα που προκαλούν διάρροια μεταδίδονται σχεδόν πάντα δια της εντεροστοματικής οδού. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που μολύνονται με παθογόνα που προκαλούν διάρροια, καταναλώνουν τρόφιμα ή νερό μολυσμένα με ανθρώπινα κόπρανα.

Εκτός από αυτόν τον τρόπο μετάδοσης, τα παιδιά μπορούν να μεταδίδουν τους μικροοργανισμούς άμεσα ακουμπώντας τα χέρια τους στο στόμα άλλων παιδιών ή έμμεσα παίζοντας με παιχνίδια, τα οποία θα βάλουν στο στόμα τους άλλα παιδιά.

Η λοιμογόνος δράση των παθογόνων ποικίλει από εκατοντάδες χιλιάδες για τη Salmonella και λιγότερο από εκατό για τη Shigella.

Εργαστηριακή Διερεύνηση

Η αρχική εκτίμηση περιλαμβάνει γενική ,παρασιτολογική εξέταση και καλλιέργεια κοπράνων στη συνέχεια. Οι ασθενείς με διάρροια λόγω των οργανισμών που βλάπτουν το επιθήλιο συχνά έχουν λευκά αιμοσφαίρια στα κόπρανα, διάρροια οφειλούμενη σε Salmonella, Shigella, Campylobacter κα.

Ωστόσο, πυοσφαίρια παρατηρούνται και στα κόπρανα ασθενών με φλεγμονώδη εντερική νόσο (Νόσο Crohn, Ελκώδη κολίτιδα) γι αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ερμηνεία τους. Αν δεν υπάρχουν πυοσφαίρια, πέρα από τα βακτήρια οφείλουμε να ψάξουμε για παράσιτα όπως, E.lamblia αλλά και για τους ιούς Rotavirus, Adenovirus, κ.α. Ειδικότερα, οι Ροταϊοί αποτελούν τη συχνότερη αιτία διάρροιας σε παιδιά εώς 2,5 ετών.