← Πίσω στο blog

Η χειρουργική θεραπεία των αιμορροϊδων

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Γεώργιος Σάμπαλης – Γενικός Χειρουργός 

Η θεραπεία των αιμορροΐδων,  είναι συντηρητική και χειρουργική. H συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει την ρύθμιση της δυσκοιλιότητας και της διατροφής με στόχο την λήψη πολλών φυτικών ινών, για βελτιστοποίηση των κενώσεων, με παράλληλη αποφυγή εδεσμάτων που επιδεινώνουν το πρόβλημα, και ειδικές αλοιφές που μειώνουν το οίδημα και τον ερεθισμό.

Στο άρθρο αυτό θα μιλήσουμε για την επέμβαση της αιμορροϊδεκτομής, τις ενδείξεις της, τους τύπους και την μετεγχειρητική πορεία.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους είναι ότι:

ΔΕΝ υπάρχει μία και μόνη μέθοδος χειρουργικής αντιμετώπισης των αιμορροΐδων, αλλά υπάρχουν μέθοδοι που εξατομικεύονται και εφαρμόζονται αναλόγως με το στάδιο και τις επιπλοκές της νόσου.

Επομένως γίνεται πλέον σαφές ότι η εφαρμογή κάποιας μεθόδου πχ αιμορροϊδοπηξία με υπερήχους  σε περιπτώσεις θρομβώσεων αιμορροϊδος ή σε μεγάλες προσπίπτουσες αιμορροΐδες 4ου βαθμού, είτε δεν υφίσταται ένδειξη, είτε τα ποσοστά υποτροπής είναι αυξημένα.

Όπως επίσης, η αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan-Morgan σε αιμορροϊδοπάθεια 2ου-3ου βαθμού από την μια μεριά δεν αποτελεί αντένδειξη ή λάθος, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί κάλλιστα η μέθοδος THD ή HAL με σημαντικά αποτελέσματα και χωρίς επιπλοκές ή υποτροπή.

Αιμορροϊδεκτομή.

Η αιμορροϊδεκτομή λοιπόν έχει θέση σε:

 • Αιμορροϊδες 3ου-4ου βαθμού, με έντονα σημεία αιμορραγίας ή άλγους, με συνυπάρχουσα ραγάδα πρωκτού ή χωρίς.
 • Υποτροπή μετά από επεμβάσεις THD ή HAL
 • Υποτροπή μετά από επέμβαση LOGO.

Η επέμβαση συμπληρώνεται με μερική πλαγία έσω σφιγκτηροτομή κατόπιν αποφάσεως του χειρουργού, όταν συνυπάρχει ραγάδα πρωκτού ή έντονα υπετροφικός έσω σφιγκτήρας ο οποίος και αποτελεί μέρος της αιτιοπαθογένειας της νόσου.

Μεθοδολογία αιμορροϊδεκτομής.

Η βασική και διαχρονική μέθοδος αιμορροϊδεκτομής είναι και η αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan-Morgan, η οποία και συντελείται με τα ακόλουθα βήματα:

 • Αναγνώριση των αιμορροϊικών όζων (οι οποίοι και εμφανίζονται σχεδόν πάντα στην 4η, 7η και 11η ώρα σε γυναικολογική θέση).
 • Καθορισμός των σημείων εκτομής αφήνοντας πάντα πρωκτικό δέρμα ανάμεσα στα σημεία αφαίρεσης, για να μην υπάρξει αργότερα στένωση!
 • Απολίνωση των κυρίων αιμορροϊδικών αγγείων συνήθως με ραφές (άνωθεν της οδοντωτής γραμμής)*
 • Εκτομή των όζων. Επισημαίνεται ότι η εκτομή πλέον επιτελείται με σύγχρονα μηχανήματα αφαίρεσης όπως το Laser διοξειδίου ή ειδική λαβίδα-ψαλίδι υπερήχων, με αποτέλεσμα την πλήρη απουσία εγκαύματος και επομένως μετεγχειρητικού άλγους.
 • Επιτέλεση μερικής πλαγίας έσω σφιγκτηροτομής, προς λύση του σπασμού του υπερτροφικού έσω σφιγκτήρα (όπου κριθεί αναγκαίο)** και …
 • Αφαίρεση – νεαροποίηση της ραγάδος όταν υπάρχει.

*Οιοσδήποτε χειρισμός άνωθεν της οδοντωτής γραμμής είναι αναγκαίος διότι από το σημείο εκείνο και υψηλότερα, καταργείται η σωματική νεύρωση, άρα και η αντίληψη του πόνου!!!

**Η μερική πλαγία έσω σφιγκτηροτομή, ΔΕΝ αποτελεί πρόβλημα και δεν σχετίζεται με ακράτεια, διότι αφορά τον έσω και όχι τον έξω σφιγκτήρα. Επιτελείται πάντα από ειδικό, και αντικαθιστά την παλαιότερα εφαρμοζόμενη μέθοδο Lord – διαστολή δια δακτύλων του πρωκτού.

Μετεγχειρητική πορεία

Η μετεγχειρητική πορεία είναι ομαλή και δεν έχει σχέση με τις παλαιότερες μεθόδους όσον αφορά τον μετεγχειρητικό πόνο και το τραύμα.

Η σύγχρονη αιμορροϊδεκτομή δεν είναι ανώδυνη μεν αλλά, είναι απολύτως ελεγχόμενη εφόσον τηρηθούν και οι κάτωθι κανόνες!:

 • Προεγχειρητικός καθαρισμός του εντέρου με υπακτικά-καθαρτικά, για να μην υπάρξουν διεγχειρητικά αλλά και αμέσως μετεγχειρητικά κόπρανα και έπειξη για κένωση.
 • Ειδική διατροφή μετεγχειρητικά με ελαφρά γεύματα, άλυπα και χωρίς υπόλειμμα , για μια εβδομάδα περίπου.
 • Φαρμακευτική υποστήριξη με «λιπαντικά» του εντέρου, και συνδυασμό αντιφλεγμονώδους-αναλγητικού με γαστροπροστασία.

Θρόμβωση αιμορροΐδων – Αιμορροϊδική κρίση!

Η θρόμβωση και η αιμορροϊδική κρίση, αποτελεί εξαιρετικά επώδυνη και θορυβώδη επιπλοκή, η οποία συμβαίνει κυρίως σαν αποτέλεσμα συνδυασμό προϋπάρχουσας αιμορροϊδικής νόσου με κάποιο προκλητικό παράγοντα όπως; οξύ στρες, δυσκοιλιότητα ή διαρροϊκό σύνδρομο, κατανάλωση αλκοόλ, κατανάλωση καυτερών εδεσμάτων κλπ, εγκυμοσύνη.

Η αντιμετώπιση είναι κατ’αρχήν συντηρητική με συνδυασμό: αναλγητικών – αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, λιπαντικών του εντέρου, φάρμακα μείωσης της φλεβικής στάσης (πχ Daflon), και ειδική διατροφή και ανάπαυση.

Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις (πχ εγκυμοσύνη – αφόρητος πόνος), μπορεί να γίνει θρομβεκτομή (αφαίρεση των θρόμβων με τοπική αναισθησία ή μέθη), είτε με επείγουσα έσω σφιγκτηροτομή.

Η επείγουσα έσω σφιγκτηροτομή επιτελείται σε βαριές καταστάσεις, μεγάλου οιδήματος, διαταραχής της ανατομίας του πρωκτικού δακτυλίου και αποτελεί σωτήρια λύση. Στην φάση αυτή ΔΕΝ επιτρέπεται η αιμορροϊδεκτομή, αλλά μπορεί να γίνει αργότερα (συνήθως μετά από μήνα), όταν πλέον έχουν υποχωρήσει τα τοπικά φαινόμενα οιδήματος και έχει γίνει ορατή η αιμορροϊδική νόσος.

Συμπέρασμα

 • Η χειρουργική θεραπεία των αιμορροΐδων εξατομικεύεται, και εφαρμόζεται με ενδείξεις ανάλογα με το στάδιο και τις εκφάνσεις της νόσου.
 • Επιτελείται από ειδικό, και γνώστη της ανατομίας της περιοχής αλλά και της παθοφυσιολογίας της νόσου.
 • Η αιμορροϊδεκτομή αποτελεί την μόνη πλήρη θεραπευτική προσέγγιση της προχωρημένης, επιπλακείσας και υποτροπιάζουσας αιμορροϊδικής νόσου!

Περισσότερα δείτε στο www.sambalis.gr