Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικό Περιστερίου / Ειδ.Γραμματέας Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής
Η κιρσοκήλη αποτελεί την κυριώτερη αιτία υπογονιμότητας, στειρότητας στον άνδρα. Μετά την χειρουργική αποκατάσταση η γονιμότητα αποκαθίσταται. Εμφανίζεται συνήθως στον αριστερό όρχι και πολύ πιο σπάνια στο δεξιό ή και στους δύο.
Νέοι άνδρες αλλά και έφηβοι που αισθάνονται ελαφρό πρήξιμο ή αίσθημα βάρους ή και πόνο στο όσχεο ή στους όρχεις πρέπει να εξετάζονται από γιατρό. Σε μεγάλες ηλικίες η ξαφνική εμφάνιση κιρσοκήλης πρέπει να συνοδεύεται από λεπτομερή κλινικό και απεικονιστικό έλεγχο προκειμένου να αποκλειστούν σοβαρότερες παθήσεις που προκάλεσαν την κιρσοκήλη.
Εκτός από την κλινική εξέταση από το γιατρό το υπερηχογράφημα της περιοχής θα θέσει τη διάγνωση. Συχνά είναι απαραίτητο το σπερμοδιάγραμμα, που θα περιγράψει τα χαρακτηριστικά του σπέρματος.
Περίπου το 20% των ανδρών πάσχουν από κιρσοκήλη.
Η κιρσοκήλη είναι η ύπαρξη κιρσών στο σπερματικό τόνο. Ο σπερματικός τόνος, μπορείτε να τον φανταστείτε σαν ένα σωλήνα, που ξεκινά από την κοιλιά και καταλήγει στον όρχι και περιλαμβάνει το σωληνάκι όπου διέρχεται το σπερματικό υγρό, φλέβες, αρτηρίες και νεύρα. Όταν οι φλέβες του σπερματικού τόνου ανεπαρκούν, δημιουργούνται κιρσοί (κιρσοκήλη), που εμποδίζου την κανονική ροή – επιστροφή του αίματος από τον όρχι στην κυκλοφορία, το αίμα λιμνάζει, ο όρχις ατροφεί και εμφανίζεται υπογονιμότητα.
Θεραπευτική Προσέγγιση
Η αποτελεσματική και ασφαλής θεραπεία της κιρσοκήλης είναι η λαπαροσκοπική προσέγγιση.
Με μία τομή λίγων χιλιοστών από τον ομφαλό εισάγεται το λαπαροσκόπιο και με μεγενθυμένη έγχρωμη εικόνα αναγνωρίζουμε τις παθολογικές φλέβες του σπερματικού τόνου. Με ιδιαίτερη προσοχή και αφού τοποθετήσουμε από δύο μικροσκοπικές τομές δύο ειδικά εργαλεία απολινώνουμε τις παθολογικές φλέβες και αποκαθίσταται η ομαλή αιματική κυκλοφορία του όρχι από παράπλευρη οδό, οδηγώντας σε αποκατάσταση της γονιμότητας.
Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος, η παραμονή στο νοσοκομείο είναι από λίγες ώρες εώς ένα βράδυ και η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται σε δύο ημέρες.