← Πίσω στο blog

Προβλήματα των αυτιών το καλοκαίρι

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής

Την ηρεμία και γαλήνη των διακοπών μπορούν να μας την ταράξουν προβλήματα των αυτιών που σχετίζονται με τις καλοκαιρινές δραστηριότητες.

Εκτός από την εξωτερική ωτίτιδα, κάποιες φορές συμβαίνουν τραυματισμοί του τυμπάνου κατά τη διάρκεια κάποιου θαλάσσιου σπορ, ενώ δεν είναι σπάνιος ο τραυματισμός του αυτιού από την είσοδο κάποιου εντόμου μέσα στον ακουστικό πόρο.

Θαλάσσια σπορ

Τα θαλασσινά σπορ (καταδύσεις, σκι, σερφινγκ κλπ) βάζουν σε «δοκιμασία» τα αυτιά και μπορούν να τους προκαλέσουν ελαφρές ή βαριές βλάβες.

Η διάτρηση τυμπάνου είναι ο πιο συχνός τραυματισμός και συμβαίνει έπειτα από απότομο πέσιμο στο νερό ή κτύπημα στο αυτί.

Μερικές φορές, το τύμπανο μπορεί να σπάσει με τον πιο απίθανο τρόπο.

Πως θα καταλάβετε αν έσπασε το τύμπανο σας;

Τη στιγμή που σπάει το τύμπανο υπάρχει ξαφνικός, έντονος πόνος βαθιά στο αυτί που κρατάει λίγα λεπτά και μερικές φορές τρέχει λίγο αίμα, που όμως στάματα σύντομα. Ο πόνος υποχωρεί σε λεπτά αλλά μένει ένα «μπούκωμα στο αυτί», ένα βουητό ενώ δεν ακούτε καλά από αυτό το αυτί.

Τι να κάνετε

• Αν νιώσετε στη θάλασσα ή μετά το κολύμπι, πόνο, μπούκωμα στο αυτί, βαρηκοΐα, βουητό, αστάθεια ή ίλιγγο πρέπει να εξετασθείτε άμεσα!

• Μέχρι να σας δει ο Ωτορινολαρυγγολόγος, μπορείτε να πάρετε παυσίπονα αλλά απαγορεύεται να βάλετε σταγόνες

• Δεν πρέπει να μπει καθόλου νερό στο αυτί μέχρι να σας δει ο Ωτορινολαρυγγολόγος. Επισκεφτείτε τον το συντομότερο προκειμένου να επιβεβαιώσει τη διάτρηση, τι μέγεθος έχει, να μετρήσει την ακοή σας και να σας δώσει τη σωστή αγωγή και τις αναγκαίες οδηγίες

• Εάν το αυτί δεν μολυνθεί, τις περισσότερες φορές η διάτρηση επουλώνεται μόνη της και σπάνια θα πρέπει να επέμβει χειρουργικά ο Ωτορινολαρυγγολόγος

• Σε περίπτωση που μολυνθεί το αυτί και αρχίσει να βγάζει πύον, τότε μπορεί να προκληθούν καταστροφές του τυμπάνου και των μικρών οσταρίων του αυτιού. Οπότε, προσοχή! Τηρήστε με ευλάβεια τις οδηγίες του ιατρού σας!

Έντομο μέσα στο αυτί

Και επειδή Ελλάδα το καλοκαίρι δεν είναι μόνο θάλασσα, προβλήματα στο αυτί μπορούμε να έχουμε από έντομα ή ζωύφια, ιδίως στην ύπαιθρο.

Γιατί κάποια έντομα μπαίνουν στο αυτί;

Πιθανόν προσελκύονται από τη μυρωδιά του κεριού ενώ ειδικά τις πολύ ζεστές ημέρες, απλά ψάχνουν για λίγο ίσκιο! Όταν όμως μπουν μέσα στο αυτί μπλέκονται στο κερί και δεν μπορούν να ξαναβγούν.

Ο ακουστικός πόρος μπορεί να προσελκύσει κάποιο έντομο που θα παγιδευτεί από το κερί

Τα μεγαλύτερα έντομα όταν μπουν δεν μπορούν να στριφογυρίσουν, ούτε να συρθούν προς τα έξω. Προσπαθούν να απελευθερωθούν και η κίνησή τους προκαλεί πόνο και πραγματικό πανικό, διότι κάθε κίνηση ακούγεται σαν …έκρηξη! Και ακόμα χειρότερα, τα πόδια τους έχουν αιχμηρά μικροσκοπικά νύχια που τραυματίζουν το λεπτό δέρμα του πόρου και προκαλούν πόνο. Ένα πραγματικά εφιαλτικό σενάριο, από έναν τόσο μικροσκοπικό εισβολέα!

Τι να κάνετε

Κρατήστε την ψυχραιμία σας και ρίξτε λίγο λάδι ή οινόπνευμα μέσα στον ακουστικό πόρο.

Απλά ρίχνοντας λίγο λάδι ή οινόπνευμα, το έντομο πνίγεται! Πηγαίνετε όμως στον ΩΡΛ για να το αφαιρέσει!

Και οι δύο ουσίες θα πνίξουν σε λίγα δευτερόλεπτα το έντομο και θα ησυχάσετε! Όμως πρέπει απαραιτήτως να μην προσπαθήσετε να το βγάλετε μόνοι σας, μπορεί να μείνουν κομμάτια από τα νύχια του καρφωμένα στο δέρμα και να γίνουν εστία βαριάς μολύνσεως. Πρέπει να σας δει το συντομότερο ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος που θα αφαιρέσει πλήρως το έντομο και θα περιποιηθεί το αυτί σας.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη, πατήστε εδώ.

Διαβάστε περισσότερα στο site του γιατρού