← Πίσω στο blog

Δερματικά Κονδυλώματα σε έξαρση: Μάθετε πως θα προστατευθείτε

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Δερματικά Κονδυλώματα σε έξαρση: Μάθετε πως θα προστατευθείτε, και τι πρέπει να κάνετε εάν κολλήσετε

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη εξάπλωση των δερματικών κονδυλωμάτων, κυρίως στο νέο, σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό. Πρόκειται για το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα της εποχής μας, το οποίο υπολογίζεται ότι θα προσβάλει ένα στα δύο άτομα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι δεν πρόκειται να νοσήσουν όλοι όσοι θα προσβληθούν από τον ιό, καθώς ενδέχεται να υπερτερήσει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

Τα στοιχεία από την Ελλάδα δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων, όπως φαίνεται στο infographic που ακολουθεί. Οι αναζητήσεις των Ελλήνων χρηστών στο Google, για τη νόσο, αυξάνονται κάθε χρόνο, και όπως μας εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς, τα περιστατικά ασθενών με δερματικά κονδυλώματα που επισκέπτονται τα δερματολογικά ιατρεία, αυξάνονται καθημερινά, κυρίως λόγω της άγνοιας των ασθενών, ότι το προφυλακτικό δεν αρκεί για την πλήρη προστασία από τα κονδυλώματα.

Το προφυλακτικό καλύπτει μεν τη γεννητική περιοχή, ωστόσο τα κονδυλώματα έχουν την ικανότητα να μεταδίδονται στις ακάλυπτες περιοχές, όπως στη βάση του πέους και γύρω από το αιδοίο. Γι’ αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να μπορούμε να εντοπίσουμε τα κονδυλώματα με γυμνό μάτι ή μέσω της ψηλάφησης του ερωτικού μας συντρόφου. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντοτε εύκολο, καθώς τα κονδυλώματα «καμουφλάρονται» είτε κάτω από το τριχωτό της περιοχής, είτε παίρνοντας την μορφή σπίλων (ελιών).

Δείτε το παρακάτω infographic, έχει όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για τα κονδυλώματα. Στη συνέχεια, επισκεφθείτε το stopkondylomata.com για να μάθετε το πώς μπορείτε να τα εντοπίζετε με γυμνό μάτι, και τι θα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που προσβληθείτε.