← Πίσω στο blog

Συναισθηματική πείνα: 4 τρόποι για να μη ξεσπάς στο φαγητό

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

image.axd_picture_iStock_000006531062XSmallΈχετε νιώσει ποτέ ότι ένα αφράτο κέικ σοκολάτα ή μερικά κομμάτια πίτσα είναι ικανά να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε λίγο τη διάθεση σας όταν αισθάνεστε άσχημα; Όσοι από εμάς καταφεύγουν σε τέτοιου είδους «λιχουδιές» για να πάρουν μια προσωρινή παρηγοριά , ξέρουν πως το φαγητό μπορεί να έχει θεραπευτική επίδραση στα συναισθήματα μας. Αυτό που ίσως είναι αρκετά ενδιαφέρον και ίσως οχι τόσο γνωστό σε όλους είναι ότι πέρα από τη γεύση, τις μυρωδιές και την αίσθηση απόλαυσης που έχουμε συνδέσει με τις συγκεκριμένες τροφές, οι ειδικοί τώρα ανακαλύπτουν κι έναν ακόμη λόγο για τον οποίο λατρεύουμε να καταναλώνουμε γλυκά και junk food.

Οι ερευνητές σε μία νέα μελέτη, αφαίρεσαν όλες τις αισθητικές απολαύσεις
που συνδέονται με το φαγητό(μυρωδιά,γεύση), χορηγώντας στους συμμετέχοντες , κεκορεσμένα λίπη σε ενέσιμη μορφή. Αφού τους προκάλεσαν αρνητική ψυχολογική διάθεση, βρήκαν ότι η ομάδα που είχε δεχθεί την ένεση λιπαρών ουσιών ήταν λιγότερο θλιμμένη από την ομάδα στην οποία δεν είχε δοθεί τίποτα.Φαίνεται λοιπόν ότι ο οργανισμός είναι κατά κάποιον τρόπο φτιαγμένος με τρόπο που πιθανώς υποκινεί την τάση μας να καταναλώνουμε τροφές υψηλές σε λιπαρά προκειμένου να νιώσουμε καλύτερα.

Όλοι ξέρουμε ότι το συναίσθημα της ευχαρίστησης που νιώθουμε όταν τρώμε π.χ το αγαπημένο μας γλυκό, δεν διαρκεί ιδιαίτερα πολύ. Βέβαια, η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων ανά περιόδους, δεν είναι απαραίτητα κάτι που πρέπει να κόψουμε «μαχαίρι» . Εάν όμως η συναισθηματική υπερκατανάλωση φαγητού γίνει συνήθεια, η παροδική ανακούφιση συχνά ακολουθείται με ενοχές ή αισθήματα μετάνοιας για αυτό που κάναμε, ιδιαίτερα εάν ήδη αντιμετωπίζουμε πρόβλημα περιττών κιλών.

Διαβάστε περισσότερα στο Boro.gr