← Πίσω στο blog

Χολαγγειοκαρκίνωμα: συμπτώματα και θεραπεία

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

c44a902d21e8e63dfc8801e604f6ab41_LΓράφει ο Ανδρέας Μπακογιάννης – Χειρουργός / Χειρουργός Ήπατος

Πρόκειται για καρκίνο σε κάποιο σημείο των χοληφόρων αγγείων είτε εντός του ήπατος (ενδοηπατικά χοληφόρα) είτε εκτός του ήπατος (εξωηπατικά χοληφόρα). Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο καρκίνο. Παράγοντες οι οποίοι πιθανώς προδιαθέτουν στην ανάπτυξη αυτού του τύπου καρκίνου είναι η σκληρυντική χολαγγειίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, οι κύστεις χοληδόχου πόρου, η χολολιθίαση και η λοίμωξη από Clonorchis sinensis. Ο όγκος που εξορμάται από την συμβολή του δεξιού και αριστερού ηπατικού πόρου, ονομάζεται όγκος Klatskin.

Κλινική εικόνα:

Η νόσος εμφανίζεται συνήθως με αποφρακτικό ίκτερο, κνησμό, απώλεια σωματικού βάρους, και κοιλιακό πόνο. Χολαγγειίτιδα και σήψη ως αποτέλεσμα της επιμόλυνσης της αποφρασθείσας χολής παρατηρείται επίσης σε κάποιες περιπτώσεις ασθενών.

Διάγνωση:

Η διάγνωση μπορεί να τεθεί και να επιβεβαιωθεί με την χρήση όλων των σύγχρονων διαγνωστικών μεθόδων, από τις πιο απλές όπως το υπερηχογράφημα U/S και την αξονική τομογραφία CT έως πιο εξειδικευμένες μεθόδους όπως είναι η ERCP, η PTC και η μαγνητική τομογραφία.
Σπλαχνική αγγειογραφία είναι συνήθως απαραίτητη για τον προεγχειρητικό σχεδιασμό.
Βιοψία, για επιβεβαίωση της διάγνωσης εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση που πρόκειται να εφαρμοσθεί μη χειρουργική θεραπεία.

Θεραπεία:

Η επέμβαση εξαρτάται από την θέση του όγκου και μπορεί να είναι πακρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή (επέμβαση Whipple), σε όγκους οι οποίοι είναι περιφερικά ή ηπατεκτομή σε κεντρικούς όγκους.
Η θεραπεία είναι απόλυτα εξειδικευμένη και εξατομικευμένη σε κάθε ασθενή και πρέπει να διενεργείται από χειρουργική ομάδα με εμπειρία σε αυτού του είδους τις επεμβάσεις. Η χρήση χημειοθεραπείας δεν δείχνει να προσφέρει ιδιαίτερα αποτελέσματα μέχρι στιγμής.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στο site του γιατρού.