← Πίσω στο blog

Πνευμονία: Μία σοβαρή και υποεκτιμημένη νόσος

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

thumbnailΗ πνευμονία, μια απειλητική για τη ζωή αναπνευστική λοίμωξη, αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο.1 Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη κλινική εικόνα της πνευμονιοκοκκικής νόσου μεταξύ των ενηλίκων2,3 και την κυριότερη αιτία θανάτου σε παιδιά έως 5 ετών.

Παγκοσμίως, η πνευμονία επιβαρύνει οικονομικά τις οικογένειες, τις τοπικές κοινωνίες και τις κυβερνήσεις.5 Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 10,1 δις ευρώ ετησίως.

Αίτια

Τα κυριότερα αίτια της πνευμονίας είναι τα βακτήρια, οι ιοί ή οι μύκητες.

* Βακτήρια: Το συνηθέστερο βακτηριακό αίτιο της πνευμονίας είναι ο στρεπτόκοκκος Streptococcus pneumoniae, επίσης γνωστός ως πνευμονιόκοκκος.4,6 Ο S. pneumoniae αποτελεί μείζον αίτιο ασθένειας και θανάτου σε παιδιά και ενήλικες παγκοσμίως.7 Άλλα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία είναι ο Staphylococcus aureus (ή «χρυσίζων σταφυλόκοκκος»)8 αλλά και τα βακτήρια Klebsiella pneumoniae,9 Legionella pneumophila, Mycoplasma pneumoniae10 και αιμόφιλος της ινφλουέντζας τύπου β (Haemophilus influenzae τύπου b, Hib).

Διαβάστε περισσότερα στο Boro.gr