← Πίσω στο blog

Ακμή και θεραπεία ουλών ακμής

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

akmiΓράφει η Αμαλία Τσακίρη – Δερματολόγος / Αφροδισιολόγος   

Η ακμή είναι χρόνια φλεγμονώδης νόσος της τριχοσμηγματογόνου μονάδας, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη σμηγματόρροια. Προσβάλλει κυρίως το πρόσωπο, το κορμό και σπάνια άλλες περιοχές του σώματος.

Πότε εμφανίζεται?

Εμφανίζεται συνήθως κατά την εφηβεία ( 10 -17 ετών στις γυναίκες και 14 – 19 στους άνδρες ) αλλά μπορεί να εμφανιστεί στην ηλικία των 25 ετών ή και αργότερα. Από ακμή πάσχει το 30-50% των εφήβων.

Που οφείλεται η ακμή?

Η ακμή είναι πολυπαραγοντική νόσος. Οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, ( η πλειοψηφία των ασθενών έχουν στο οικογενειακό τους ιστορικό κάποιο γονέα που έπασχε από σοβαρή μορφή ακμής ), σε ενδοκρινολογικούς παράγοντες ( οι γενετήσιες ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη παθογένειά της ) και σε βακτηρίδια ( Propionibacterium acnes ).

Τι προκαλεί έξαρση ή υποτροπή της ακμής?

 Έξαρση της ακμής προκαλούν το stress, η τριβή και η πίεση του δέρματος ιδίως με τα χέρια, οι κλιματολογικές συνθήκες ( φθινόπωρο και χειμώνας ) και τα ακατάλληλα καλλυντικά.

Υπάρχουν στάδια στην ακμή?

Η ακμή διακρίνεται στην ήπια, στη μέτρια και στη βαριά ακμή. Ανάλογα με το στάδιο χορηγείται και η αντίστοιχη θεραπεία.

Απαιτείται εργαστηριακός έλεγχος για την ακμή?

Οι γυναίκες που πάσχουν από ακμή θα πρέπει να υποβληθούν σε ορμονικό έλεγχο και υπερηχογράφημα γεννητικών οργάνων για τον αποκλεισμό του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.

Υπάρχει θεραπεία για την ακμή?

Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσου και εξατομικεύεται για το κάθε ασθενή. Υπάρχει η τοπική θεραπεία και η συστηματική θεραπεία που στοχεύουν στη μείωση της σμηγματόρροιας. (περιλαμβάνει αντιβιοτικά, υπεροξείδιο του βενζολίου, τρετινοίνη, αδαπαλένη, ταζαροτένη. Η συστηματική θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά, κορτικοστεροειδή και ισοτρετινοίνη.)

Η ακμή αφήνει ουλές? Υπάρχει θεραπεία των ουλών?

Ουλές μπορεί να αφήσουν όλες οι μορφές της αλλά κυρίως η οζοκυστική και η  conglobata. Το 17% των ασθενών που πάσχει από ακμή εμφανίζουν ουλές.

Συμπερασματικά, οι ασθενείς με ακμή θα πρέπει να απευθύνονται σε Δερματολόγο και να γνωρίζουν ότι η ακμή είναι μία χρόνια νόσος, η θεραπεία της απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα ( από 2 μήνες έως 1 έτος ) και κυρίως ότι για τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος απαιτείται καλή υγιεινή και πρόληψη.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΥΛΩΝ ΑΚΜΗΣ

Υπάρχουν 5 τύποι ουλών και ανάλογα με μορφή τους επιλέγουμε και τη θεραπεία. Η (θεραπεία των ουλών στοχεύει στην αναδιαμόρφωση του κολλαγόνου είτε με τη διέγερση του ενδοθηλίου, είτε με θερμική διέγερση, γι’αυτό και καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης τους είναι ο συνδυασμός των θεραπειών.)

Εφαρμόζω Laser Fractional ( θερμική διέγερση ) σε συνδυασμό με χημικά peeling ( ελεγχόμενη καταστροφή ολόκληρης ή τμήματος της επιδερμίδας και/ή του χορίου ) με Laser ND:YAG  ( διέγερση του ενδοθηλίου ), microneedling (μηχανικός τραυματισμός), μεσοθεραπεία με υαλουρονικό οξύ, μονοπολικές ραδιοσυχνότητες  (RF) και Plasma light με μεσοδιάστημα μεταξύ τους 15 – 30 ημέρες. Το Laser Fractional μπορεί να εφαρμοστεί στην ίδια συνεδρία με το χημικό peeling και να ακολουθήσει συνεδρία με Laser ND:YAG ή με microneedling   ή μεσοθεραπεία με υαλουρονικό οξύ, ή μονοπολικές ραδιοσυχνότητες ή Plasma light μετά από 15-30 ημέρες. Σε ελαφρές περιπτώσεις ουλών εφαρμόζω peeling μικροκρυστάλλων 4-10 συνεδρίες συνολικά, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για προετοιμασία της επιδερμίδας πριν το χημικό peeling,αντί για lotion. Το peeling μικροκρυστάλλων προκαλούν ήπια απολέπιση συγκριτικά με τα χημικά peeling.

Οι ουλές ακμής αποτελούν αισθητικό πρόβλημα, οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται σε Δερματολόγο και να γνωρίζουν ότι η αντιμετώπισή τους απαιτεί συνδυασμό θεραπειών και επαναλαμβανόμενες συνεδρίες .Η επιλογή και ο συνδυασμός  των θεραπειών εξαρτάται κυρίως από τον τύπο των ουλών, την έκτασή τους, την ηλικία και την συνεργασία του ασθενούς.