← Πίσω στο blog

7 πράγματα που συμβαίνουν όταν σταματάμε το sex…

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Ιωάννης Μπουζαλάς – Ανδρολόγος / Ουρολόγος χειρουργός – Διευθυντής Ουρολογικού Τμήματος Βιοκλινικής Αθηνών

Χωρισμοί…Πολλή δουλειά… Επαγγελματικά ταξίδια…
Υπάρχουν πολλοί λόγοι ικανοί να αναστέλλουν τη σεξουαλική μας ζωή και προφανώς επηρεάζουν την υγεία μας με πολλούς τρόπους καλούς και κακούς.

1. ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΓΧΟΣ
Σκωτσέζοι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα που απέχουν του σεξ δυσκολεύονται σημαντικά σε στρεσογόνες καταστάσεις σε σύγκριση με αυτούς που είχαν επαφή τουλάχιστον μια φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων.
Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ο εγκέφαλος απελευθερώνει χημικές ουσίες ευεξίας όπως οι ενδορφίνες και η ωκυτοκίνη που μας βοηθούν να αισθανόμαστε πιο ήρεμοι.

2. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Οι άντρες που απέχουν του σεξ χάνουν την ομπρέλα προστασίας κατά του προστατικού καρκίνου που προσφέρουν οι συχνές εκσπερματώσεις. Μελέτη που παρουσιάστηκε στην Αμερικάνικη Ουρολογική εταιρεία υποστηρίζει τη μείωση κατά τουλάχιστον 20% στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη στους άντρες με έντονη σεξουαλική ζωή.

3. ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΕΠΙΡΡΕΠΕΙΣ ΣΤΑ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ
Η μείωση του σεξ οδηγεί σε μείωση της έκθεσης του σώματος στα μικρόβια. Ερευνητές σε πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας ανακάλυψαν ότι τα άτομα πού είχαν επαφές τουλάχιστον 2 φορές /εβδομάδα αύξησαν κατά 20% την τιμή της ανοσοσφαιρίνης Α σε σχέση με τα άτομα που σχεδόν απείχαν. Η ανοσοσφαιρίνη Α ανήκει στις πρωτεΐνες της πρώτης γραμμής άμυνας κατά των ιών.

4. Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ
Το 80% των ουρολοιμώξεων παρουσιάζονται τις πρώτες 24 ώρες από την επαφή. Κατά τη διάρκεια της επαφής, τα βακτήρια του κόλπου μπορεί να καταλήξουν στην ουρήθρα και να προκαλέσουν λοίμωξη. Οπότε η θετική πλευρά της αποχής για τις γυναίκες είναι σίγουρα η μείωση των ενοχλημάτων από το ουροποιητικό σύστημα.

5. ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ
Η αποχή πλήττει την ηρεμία , την οικειότητα και το αίσθημα ασφάλειας σε μια σχέση τονίζουν οι ειδικοί. Ένας διάσημος ψυχολόγος, συγγραφέας του βιβλίου “πώς να σώσετε το γάμο σας πριν ξεκινήσει”, αναφέρει πως “ο έγγαμος βίος χωρίς sex καταρρακώνει την αυτοεκτίμηση μας και προκαλεί φόβους για την πιστότητα του συντρόφου μας.”

6. Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΥΞΑΝΕΙ
Use it or lose it …
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Medicine υποστηρίζει πως η πιθανότητα εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας διπλασιάζεται στους αδρανείς άντρες σε σχέση με αυτούς που δραστηριοποιούνται τουλάχιστον μία φορά εβδομαδιαίως. Οι συγγραφείς τονίζουν πως το πέος είναι ένας μυς στον οποίο το συχνό σεξ προσφέρει επάρκεια, όπως και η φυσική άσκηση προσφέρει ενδυνάμωση.

7. ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΙ
Οι γυναίκες αισθάνονται κατάθλιψη σε περιόδους μακράς αποχής από το σεξ, υποστηρίζουν μελέτες στο περιοδικό Archives of Sexual Behaviour.Παραδόξως το ίδιο αισθάνονται και αυτές των οποίων οι σύντροφοι χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Φαίνεται πως ουσίες που υπάρχουν στο σπέρμα όπως μελατονίνη, ωκυτονίνη και σεροτονίνη, μπορεί να ενισχύουν τακτικά τη διάθεση των γυναικών που συμμετέχουν ελεύθερα.
Φυσικά δεν ξεχνούμε τα σημαντικά μειονεκτήματα της ελεύθερης σεξουαλικής επαφής.