Πριν από μερικές εβδομάδες δημοσιεύθηκε μία νέα ανάλυση που έδειξε ότι παρά την πρόοδο στην υγιεινή και την ασφάλεια στην εργασία, ορισμένοι εργαζόμενοι εξακολουθούν να διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
Ο καρκίνος αυτός είναι μία από τις μορφές της νόσου που κατεξοχήν εκδηλώνεται έπειτα από την έκθεση σε καρκινογόνα τα οποία εισπνέουμε, καταπίνουμε ή έρχονται σε επαφή με το δέρμα.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ένα στα δύο κρούσματα οφείλεται στο κάπνισμα, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS). Οπως αναφέρει, κάθε άνδρας που δεν καπνίζει έχει πιθανότητα κάτω από 4% να εκδηλώσει καρκίνο της κύστης κάποια στιγμή στη ζωή του, ενώ οι γυναίκες έχουν λίγο πάνω από 1%.
Στους καπνιστές όμως οι πιθανότητες αυτές είναι σχεδόν τριπλάσιες: περίπου 11,5% στους άνδρες και 3,5% στις γυναίκες.
Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση, που βασίστηκε σε στοιχεία από 263 προγενέστερες μελέτες με 31 εκατομμύρια εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο, η έκθεση σε ορισμένα χημικά στον χώρο εργασίας είναι εξίσου επικίνδυνη.
Οπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «JAMA Oncology», τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν διατρέχουν όσοι εκτίθενται σε μία ομάδα χημικών που λέγονται αρωματικές αμίνες, όπως οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες καπνού, χρωστικών υλών, καουτσούκ, δέρματος, εκτύπωσης, προϊόντων κομμωτικής κ.ά.
Τον μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο διατρέχουν όσοι εκτίθενται σε βαρέα μέταλλα και σε μία άλλη ομάδα χημικών που ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, όπως οι εργαζόμενοι στις βιομηχανίες μετάλλου, αλουμινίου και πετρελαίου, οι ηλεκτρολόγοι, οι μηχανικοί, οι νοσηλευτές, οι σερβιτόροι κ.ά.
Αντιθέτως, τον χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου της κύστης έχουν οι εργαζόμενοι στη γεωργία.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα κρούσματα στις γυναίκες αυξάνονται ταχύτερα απ’ ό,τι στους άνδρες – ένα εύρημα που πιθανώς σχετίζεται και με την εξάπλωση του καπνίσματος, δεδομένου ότι σε ορισμένα από τα προαναφερθέντα επαγγέλματα (π.χ. σερβιτόρους) η έκθεση στα καρκινογόνα χημικά οφείλεται στο παθητικό κάπνισμα, σχολιάζει ο χειρουργός-ουρολόγος Ηρακλής Πούλιας, επιστημονικός συνεργάτης του Ομίλου Υγεία και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.
Οπως εξηγεί, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αναπτύσσεται στην εσωτερική της επιφάνεια από τα λεγόμενα κύτταρα του ουροθηλίου. Συνήθως διαγιγνώσκεται στο αρχικό στάδιο, που έχει και μεγαλύτερη πιθανότητα ίασης, αλλά επειδή συχνά υποτροπιάζει, απαιτείται προσεκτική θεραπεία και μακροχρόνια τακτική παρακολούθηση του ασθενούς. Στα ύποπτα συμπτώματα γι’ αυτόν συμπεριλαμβάνονται η αιματουρία, τα επίμονα ενοχλήματα στην κύστη, ο κολικός νεφρού και η επίσχεση ούρων.
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο ένατος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι προσβάλλει ετησίως σχεδόν 2.600 ανθρώπους και κοστίζει τη ζωή σε 980, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνας του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Οι εννέα στους δέκα ασθενείς έχουν ηλικία άνω των 55 ετών, με τη μέση ηλικία εμφάνισης να είναι τα 69 έτη για τους άνδρες και τα 71 έτη για τις γυναίκες.
Η θεραπεία
Όταν ο καρκίνος είναι τοπικός και δεν διηθεί τον μυ της κύστης (εξωστήρας μυς), η θεραπεία συνίσταται σε αφαίρεση του όγκου μέσω της ουρήθρας και ενδοκυστική χημειοθεραπεία ή/και ανοσοθεραπεία, λέει ο δρ Πούλιας.
Αν ο καρκίνος έχει διηθήσει τον εξωστήρα μυ αλλά παραμένει εντός κύστης, γίνεται κυστεκτομή (αφαίρεση της κύστης) και στη συνέχεια δημιουργία νέας κύστης από τμήμα του λεπτού εντέρου. Αν δεν υπάρχουν μεταστάσεις, συνήθως δεν χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία, αλλά αν υπάρχουν ή ο ασθενής δεν μπορεί να υποβληθεί σε κυστεκτομή, θα γίνει ακτινοθεραπεία σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία.
Σε κάθε περίπτωση, έχει ζωτική σημασία να πάψει ο ασθενής να εκτίθεται σεκαρκινογόνους παράγοντες, τονίζει ο δρ Πούλιας. «Επειδή η νόσος έχει υψηλά ποσοστά υποτροπής, είναι ολέθριο το να συνεχίσει ένας ασθενής να καπνίζει ή να εισπνέει χημικά που δρουν διεγερτικά στην κύστη», λέει.
Πηγή: tanea.gr