← Πίσω στο blog

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση κηλών

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

kilesΓράφει ο Δημήτριος Γκιουζέλης – Γενικός Χειρουργός / Διδακτωρ Χειρουργικης Ιατρικης Σχολης Πανεπιστημιου Αθηνων

Τι είναι η κήλη;

Με τον όρο κήλη περιγράφεται κάθε πρόπτωση και προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου, ή συνηθέστερα, μέρος αυτού εκτός της συνήθους ανατομικής θέσεώς του, μέσω ενός φυσιολογικού ή παθολογικού στομίου.

Η προβολή γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ασθενή σαν διόγκωση, που στην αρχή εύκολα ανατάσσεται. Στις περιπτώσεις που το περιεχόμενο της κήλης δεν ανατάσσεται μιλάμε για περιεσφιγμένη κήλη και απαιτείται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση, λόγω της επικείμενης ισχαιμίας και νέκρωσης του εντέρου.

Σε μια ανάλογη περίπτωση, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση το πολύ μέσα σε έξι ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να χρειαστεί αφαίρεση τμήματος του εντέρου (που θα έχει νεκρωθεί) ή να υποστεί περιτονίτιδα με αποτέλεσμα να απειληθεί σοβαρά η ζωή του.

Είδη κήλης:

  • Βουβωνοκήλη
  • Ομφαλοκήλη
  • Επιγαστρική κήλη
  • Μετεγχειρητική κήλη
  • Μηροκήλη
  • Κοιλιοκήλη
  • Διαφραγματοκήλη

Θεραπεία:

Η πλέον ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση, είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση.

Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω μιας μικρής τομής λίγων χιλιοστών, απ’ όπου εισάγονται το λαπαροσκόπιο (μία μικροσκοπική κάμερα), τα ενδοσκοπικά εργαλεία και το πλέγμα.

Με την μέθοδο αυτή ο ασθενής αποφεύγει τις τομές που αφήνει το ανοιχτό χειρουργείο, μετεγχειρητικά κινητοποιείται άμεσα, επιστρέφει γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες, χωρίς πόνο.

Πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Αποκατάστασης της Κήλης.

Η μέθοδος αυτή είναι παντελώς αναίμακτη καθώς λόγω της μεγενθυμένης εικόνας που έχει ο χειρούργος από την κάμερα του λαπαροσκοπίου δεν απαιτείται χειρουργική τομή.
Η σχεδόν αόρατη τομή των 5 χιλιοστών που χρησιμοποιείται για να εισέλθουν τα λαπαροσκοπικά όργανα πραγματοποιείται μόνο στο δέρμα και όχι στους μύς όπως απαιτείται στη κλασσική ανοιχτή μέθοδο.

Δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η απουσία μετεγχειρητικού πόνου σε αντίθεση μα ισχυρούς πόνους στη ανοικτή μέθοδο.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η παραμονή στο νοσοκομείο περιορίζεται σε λίγες μόνον ώρες εώς το πολύ μία μέρα. Ο ασθενής μπορεί να περπατήσει και να καθίσει την ίδια μέρα, ενώ η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες όπως οδήγηση, σεξουαλικές δραστηριότητες σήκωμα βάρους αποκαθίστανται σε 48 ώρες.

Η λαπαροσκοπική επέμβαση, εγγυάται ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα αφού δεν υπάρχει ουλή.