← Πίσω στο blog

Μια καθαρά ανδρική υπόθεση: Πότε να επισκεφθώ τον ουρολόγο μου

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

urologistΓράφει ο Ιωάννης Μπουζαλάς – Ανδρολόγος / Ουρολόγος χειρουργός – Διευθυντής Ουρολογικού Τμήματος Βιοκλινικής Αθηνών

Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας που αναπτύσσουν σχετίζονται με την ουροδόχο κύστη και τον προστάτη τους. Υπάρχουν μια σειρά από συμπτώματα που οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν και να μην καταλαβαίνουν τι σημαίνουν ή γιατί τους συμβαίνουν. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να είναι σε επιφυλακή για μερικές από τις πιο συχνές παθήσεις και να επισκέπτονται τον ουρολόγο τους. Πολλοί άνδρες συνεχίζουν να ζουν με τα συμπτώματα που μπορεί να υποκρύπτουν πιο σύνθετες αιτίες που απαιτούν θεραπεία.

Αιματουρία (αίμα στα ούρα)

Είδατε αίμα στα ούρα σας… Μη χρονοτριβείτε, επισκεφθείτε άμεσα τον ουρολόγο σας…

Η αιματουρία είναι ένα θορυβώδες σύμπτωμα που κινητοποιεί άμεσα τον ασθενή προς αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, αλλά και τον ιατρό που πρέπει να προχωρήσει στο διαγνωστικό έλεγχο της αιματουρίας.
Μπορεί να αποτελεί εκδήλωση πολλών ουρολογικών παθήσεων όπως είναι οι λοιμώξεις, οι λίθοι του ουροποιητικού, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και τα κακοήθη νεοπλάσματα του ουροποιητικού (καρκίνος νεφρού, ουροδόχου κύστεως, ουρητήρα, προστάτη).
Αιματουρία μπορεί να εκδηλωθεί και επί απουσίας ουρολογικού νοσήματος. Για παράδειγμα, διαταραχές της πήξης του αίματος, λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων ή διάφορα αιματολογικά νοσήματα μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση αίματος στα ούρα. Εξ άλλου, υγιή κατά τα άλλα άτομα που υποβάλλονται σε βαριά σωματική κόπωση παρουσιάζουν πολλές φορές παροδική αιματουρία.

Η αιματουρία οποιουδήποτε βαθμού στους ενηλίκους θα πρέπει να θεωρείται εκδήλωση κακοήθους νόσου του ουροποιητικού μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

Προληπτικός έλεγχος για τον προστατικό καρκίνο

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα κυρίαρχα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ανδρικός πληθυσμός.
Είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες του δυτικού κόσμου και η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνει δύο εξετάσεις :

• Εξέταση P.S.A. Πρόκειται για τον ποσοτικό προσδιορισμό στο αίμα μιας πρωτεΐνης, του ειδικού προστατικού αντιγόνου. Συστήνεται η μέτρηση μιας τιμής αναφοράς PSA σε ηλικία 40-45 ετών και εξατομικευμένη προσαρμογή της παρακολούθησης σε χρονικά διαστήματα ανάλογα με την αρχική τιμή.

• Δακτυλική εξέταση του προστάτη. Ο ουρολόγος αντιλαμβάνεται δια της αφής, το μέγεθος, το σχήμα και τη σύσταση του προστάτη και μπορεί να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποια σκληρία στον αδένα.

Αν ο προστατικός καρκίνος ανιχνευθεί σε πρώϊμα στάδια, μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να επιτευχθεί πλήρης ίαση.

Δυσκολία στην ούρηση

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (Κ.Υ.Π.) απασχολεί 1 στους 2 άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών. Τα συμπτώματα της νόσου χειροτερεύουν με την αύξηση της ηλικίας καταλήγοντας να απασχολούν περίπου 90% των ανδρών ηλικίας άνω των 80 ετών.

Είναι εξαιρετικά συχνή πάθηση, δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του ασθενή και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οδηγεί σε καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, τα συμπτώματα που προκαλεί από το κατώτερο ουροποιητικό μειώνουν την ποιότητα ζωής του άνδρα.

Ο άνδρας με διόγκωση προστάτη συνήθως ουρεί αρκετές φορές την ημέρα με μικρότερη ροή, καθυστερεί να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει και έχει συχνά την αίσθηση ότι δεν άδειασε την κύστη του. Έχει ξαφνική και έντονη επιθυμία για ούρηση που δεν μπορεί να αναστείλει και συχνά δεν προλαβαίνει να φτάσει στην τουαλέτα, χωρίς να χάσει ούρα στο εσώρουχο του. Επίσης σηκώνεται το βράδυ για να ουρήσει αρκετές φορές, κάτι που είναι πολύ βασανιστικό και έχει άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, αφού αισθάνεται μόνιμα κουρασμένος.
Πόνος ή ψηλαφητό μόρφωμα στον όρχι

Πόνος, αίσθημα βάρους ή δυσφορία στον όρχι (ορχεοδυνία) μπορεί να συμβεί μέσα ή γύρω από τον ένα ή και τους δύο όρχεις. Ο πόνος στους όρχεις δε σημαίνει ότι πάντα η αιτία βρίσκεται στους όρχεις, θα μπορούσε να είναι πόνος που προκαλείται από μια άλλη περιοχή του σώματος(π.χ. κοιλιακή ή βουβωνική χώρα) και αντανακλά στον όρχι. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς ή χρόνιος, μόνιμος ή διαλείπων και η ένταση του να κυμαίνεται από ήπια ως σοβαρή.
Οξύ πόνο προκαλεί συνήθως το τραύμα, η συστροφή και η φλεγμονή του όρχι και αποτελεί επείγον ουρολογικό πρόβλημα που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.
Στον χρόνιο ορχικό πόνο το σύμπτωμα επιμένει πάνω από 3 μήνες και τα συνηθέστερα αίτια είναι κιρσοκήλη, η υδροκήλη, οι κύστεις της επιδιδυμίδας, η βουβωνοκήλη και τα νεοπλάσματα.

Ένα ψηλαφητό μόρφωμα στους όρχεις είναι πραγματικά αρκετά συχνό, καθώς μπορεί να εμφανιστεί και σ’ ενήλικες άνδρες και σ’ εφήβους. Δεν πρέπει να αγνοηθεί, διότι ενώ μπορεί να μην είναι πάντα κάτι σοβαρό, αποτελεί ένα σημάδι ότι κάτι συμβαίνει με τον όρχι. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να τονιστεί, ότι αν ένας άνδρας ψηλαφίσει κάποια σκληρία στον όρχι, ακόμη και αν δε δημιουργεί πόνο ή άλλες ενοχλήσεις, πρέπει να απευθυνθεί το συντομότερο δυνατόν σε ουρολόγο για εξέταση. Μπορεί να μη σημαίνει απολύτως τίποτα, να είναι μια απλή κύστη ή κάποια φλεγμονή, ή ενδεχομένως κάποια κήλη, μπορεί όμως να αποτελεί και το πρώτο σημάδι κακοήθειας του όρχι.

Αν είναι καρκίνος του όρχι, μην πανικοβληθείτε. Ο καρκίνος των όρχεων, αν ανιχνευθεί νωρίς, είναι ιάσιμος.