← Πίσω στο blog

Πότε πρέπει να επισκεφθώ άμεσα τον ουρολόγο

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

uroΓράφει ο Ιωάννης Μπουζαλάς – Ανδρολόγος / Ουρολόγος χειρουργός – Διευθυντής Ουρολογικού Τμήματος Βιοκλινικής Αθηνών

Επείγουσες Καταστάσεις στην Ουρολογία

Επίσχεση ούρων

Επίσχεση  ούρων είναι  η αδυναμία εξόδου των ούρων από την ουροδόχο κύστη παρά την έντονη επιθυμία για ούρηση. Η οξεία επίσχεση ούρων αποτελεί επείγον ουρολογικό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί άμεση παρέμβαση. Είναι μία επείγουσα κατάσταση, που προκαλεί έντονη δυσφορία στον ασθενή, με πόνο στην κύστη, ανησυχία και έντονη εφίδρωση. Η αντιμετώπιση γίνεται με καθετηριασμό της κύστης (απλή κένωση ή μόνιμη παροχέτευση της κύστης).

Όταν η εισαγωγή του ουροκαθετήρα από την ουρήθρα δεν είναι δυνατή (π.χ.λόγω στενωμάτων), τότε επιβάλλεται να γίνει υπερηβικός καθετηριασμός της κύστης από ουρολόγο.

Κωλικός νεφρού

Ο κωλικός του νεφρού είναι μία εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από πόνο «σαν μαχαιριά» και ξεκινά από την περιοχή του νεφρού και συνήθως κατέρχεται προς το πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα και μπορεί να καταλήγει στα έξω γεννητικά όργανα του ασθενούς.

Ο πόνος αυτός δεν είναι συνεχής, αλλά  χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις. Μπορεί να συνοδεύεται από τάση προς εμετό ή εμετό, ανορεξία ή ακόμη και ρίγος. Μπορεί να συνυπάρχουν συχνουρία, κάψιμο κατά την ούρηση και δυσουρία. Πολύ συχνά επίσης εμφανίζεται και αιματουρία.

Ο πόνος αρχικά ανακουφίζεται με φάρμακα, τα οποία μπορείτε να πάρετε με τη μορφή δισκίου ή υπόθετου. Αν αυτό το πρώτο βήμα της θεραπείας δε βοηθήσει, χρησιμοποιούνται ισχυρότερα παυσίπονα που ονομάζονται οπιοειδή. Σε περίπτωση που τα φάρμακα δε λειτουργήσουν και τα συμπτώματα εξακολουθούν να υπάρχουν, θα χρειαστεί να παροχετευθούν τα ούρα από το νεφρό. Αυτό ονομάζεται αποσυμφόρηση.

Συστροφή όρχεως

Η συστροφή του όρχεως είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Είναι η στροφή του οργάνου γύρω από τον άξονά του. Στην πραγματικότητα συστρέφεται ο σπερματικός τόνος, μέσα από τον οποίο περνούν τα αγγεία και τα νεύρα που καταλήγουν στον όρχι, με αποτέλεσμα τη διακοπή της παροχής αίματος σε αυτόν. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ισχαιμία του όρχεως και η νέκρωσή του σε διάστημα λίγων μόλις ωρών.

Ο χρόνος είναι η βασικότερη παράμετρος στη διάγνωση και αντιμετώπιση της συστροφής του όρχεως. Λόγω της ταχείας νέκρωσης που υφίσταται ο όρχις θα πρέπει η συστροφή να αντιμετωπίζεται μέσα σε 4-6 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Αποφρακτική  ουροπάθεια

Με τον όρο αποφρακτική ουροπάθεια, αναφερόμαστε στην παρακώλυση της φυσιολογικής ροής των παραγομένων από το νεφρό ούρων, σε οποιοδήποτε σημείο της αποχετευτικής  οδού. Μπορεί να εγκατασταθεί οξέως ή προοδευτικά. Ανεξαρτήτως του αιτίου, η στάση των ούρων προκαλεί διάταση της ουροφόρου οδού, κεντρικότερα της απόφραξης, με ουρολογικές, νεφρικές και συστηματικές επιπτώσεις.

Η κλινική εμφάνιση και οι επιπτώσεις της αποφρακτικής ουροπάθειας ποικίλλουν ανάλογα με το επίπεδο της απόφραξης, την ταχύτητα της εγκατάστασής της και τη βαρύτητά της(πόνος, λοίμωξη, νεφρική ανεπάρκεια, σήψη κ.ά.).

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει την άμεση παροχέτευση των ούρων, ιδίως στην περίπτωση της επιπλοκής με λοίμωξη ή έκπτωσης της νεφρικής λειτουργίας.

Αιματουρία

Η αιματουρία είναι ένα θορυβώδες σύμπτωμα που κινητοποιεί άμεσα τον ασθενή προς αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, αλλά και τον ιατρό που πρέπει να προχωρήσει στο διαγνωστικό έλεγχο της αιματουρίας.

Μπορεί να αποτελεί εκδήλωση πολλών ουρολογικών παθήσεων όπως είναι οι λοιμώξεις, οι λίθοι του ουροποιητικού, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και τα κακοήθη νεοπλάσματα του ουροποιητικού (καρκίνος νεφρού, ουροδόχου κύστεως, ουρητήρα, προστάτη). Αιματουρία μπορεί να εκδηλωθεί και επί απουσίας ουρολογικού νοσήματος. Για παράδειγμα, διαταραχές της πήξης του αίματος, λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων ή διάφορα αιματολογικά νοσήματα μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση αίματος στα ούρα. Εξ άλλου, υγιή κατά τα άλλα άτομα που υποβάλλονται σε βαριά σωματική κόπωση παρουσιάζουν πολλές φορές παροδική αιματουρία.

Η αιματουρία οποιουδήποτε βαθμού στους ενηλίκους θα πρέπει να θεωρείται εκδήλωση κακοήθους νόσου του ουροποιητικού μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.