← Πίσω στο blog

Πέτρα στη χολή; Διαβάστε για μια νέα μέθοδο αφαίρεσης

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr


Γράφει ο Δημήτριος Διαμαντής MD,MSc,  Γενικός Χειρουργός (http://www.nowdoctor.gr/diamantisdim )

Η εκτομή της χοληδόχου κύστης είναι μία από τις πιο συνηθισμένες χειρουργικές επεμβάσεις παγκοσμίως. Σήμερα, η χειρουργική εκτομή της χοληδόχου κύστης γίνεται λαπαροσκοπικά και περιγράφεται με τον ιατρικό όρο «Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή».

Τι είναι η χοληδόχος κύστη

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται κάτω από την δεξιά πλευρά του ήπατος. Ο κύριος σκοπός της είναι να συγκεντρώνει το πεπτικό υγρό (χολή) που παράγεται από το ήπαρ. Η χολή απελευθερώνεται από τη χοληδόχο κύστη μετά το φαγητό, ταξιδεύει μέσω στενών σωληνοειδών καναλιών (χοληδόχος πόρος), προς το λεπτό έντερο και βοηθά στην πέψη. Η χειρουργική αφαίρεση της πάσχουσας χοληδόχου κύστεως, στους περισσότερους ανθρώπους δεν σχετίζεται με μετεγχειρητικές διαταραχές της πέψης.

Από τι προκαλούνται οι παθήσεις της χοληδόχου κύστης;

Οι παθήσεις της χοληδόχου κύστης συνήθως προκαλούνται από την παρουσία χολολίθων: μικρές σκληρές μάζες που αποτελούνται κυρίως από χοληστερόλη και χολικά άλατα που σχηματίζονται στη χοληδόχο κύστη ή στον χοληδόχο πόρο. Είναι αβέβαιο γιατί μερικοί άνθρωποι σχηματίζουν χολόλιθους, ενώ δεν υπάρχει γνωστό μέσο για την πρόληψη της χολολιθίασης. Οι πέτρες αυτές μπορεί να μπλοκάρουν τη ροή της χολής από τη χοληδόχο κύστη και να προκαλέσουν τη διόγκωσή της με αποτέλεσμα: οξύ κοιλιακό άλγος, εμέτους, δυσπεψία και σε κάποιες περιπτώσεις πυρετό (οξεία χολοκυστίτιδα). Εάν ο χολόλιθος αποφράξει τον κοινό χοληδόχο πόρο, προκαλεί  ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος).

Οι μικροί λίθοι της χοληδόχου κύστης  μπορούν να μετακινηθούν, να αποφράξουν την κοινή έξοδο στο δωδεκαδάκτυλο, της χολής και του παγκρεατικού υγρού και να προκαλέσουν οξεία παγκρεατίτιδα.                                                                                                                                          Χοληδόχος  κύστη με λίθους μεγέθους ≥1εκ. θα πρέπει να χειρουργείται καθώς η παρουσία τους συσχετίζεται με αυξημένη επίπτωση καρκίνου.

Πως γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία:

Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη εξέταση για τη διάγνωση λίθων στη χοληδόχο κύστη είναι το υπερηχογράφημα.
Σε άλλες πιο πολύπλοκες περιπτώσεις, όπως η χοληδοχολιθίαση μπορούν να χρησιμοποιηθούν:  η αξονική τομογραφία και η μαγνητική χολαγγειο-παγκρεατογραφία.
Δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη επιτυχής αντιμετώπιση της νόσου  με φάρμακα ή κάνοντας διαιτητικές προσαρμογές.   Η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι η ασφαλέστερη θεραπεία της συμπτωματικής χολολιθίασης.

Πως γίνεται η Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, ο ασθενής κοιμάται σε όλη τη διαδικασία. Μέσω 3-4 τομών  0,5 ή 1εκ στο κοιλιακό τοίχωμα ο χειρουργός τοποθετεί τις πύλες εργασίας (trocar) προκειμένου να εκτελέσει την χολοκυστεκτομή. Από μία πύλη εργασίας  εισάγεται το λαπαροσκόπιο (ένα μικροσκοπικό τηλεσκόπιο) συνδεδεμένο με μία ειδική κάμερα, που δίνει στον χειρουργό μία μεγεθυμένη εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς σε μια οθόνη τηλεόρασης. Από τις άλλες πύλες εργασίας εισάγονται τα χειρουργικά λαπαροσκοπικά εργαλεία  τα οποία επιτρέπουν στον χειρουργό να διαχωρίσει προσεκτικά τη χοληδόχο κύστη από την κύτη της στο ήπαρ και στη συνέχεια να την αφαιρέσει. Στο τέλος ο  χειρουργός κλείνει με ραφές τις μικρές τομές του κοιλιακού τοιχώματος.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Χολοκυστεκτομής

  • Η επέμβαση είναι αναίμακτη
  • Σχεδόν απουσία  μετεγχειρητικού πόνου
  • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικών επιπλοκών
  • Ταχύτερη ανάρρωση
  • Εξάλειψη των μετεγχειρητικών συμφύσεων
  • Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Μικρότερη  διάρκεια νοσηλείας
  • Ταχεία επάνοδος του ασθενούς στην εργασία του.

Προς το παρόν η χειρουργική αντιμετώπιση είναι καταλληλότερη θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από συμπτωματική λιθίαση της χοληδόχου κύστης, με τη Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή να αποτελεί τη θεραπεία εκλογής.