← Πίσω στο blog

Έχετε τις «μαύρες» σας; Αρχίστε να τρώτε σαλάτες

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Οι άνθρωποι που αλλάζουν δραστικά τη διατροφή τους, εντάσσοντας άφθονες σαλάτες και φρούτα στο ημερήσιο διαιτολόγιό τους, παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στην ψυχική διάθεσή τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η βελτίωση αυτή είναι ανεξάρτητη από την κατάσταση της υγείας και τις συνθήκες της ζωής τους, και συμβαίνει σταδιακά σε βάθος χρόνου.

Είναι, όμως, τόσο ισχυρή ώστε για τα άτομα που δεν έτρωγαν καθόλου φρέσκα προϊόντα και φθάνουν να τρώνε οκτώ μικρομερίδες την ημέρα είναι εφάμιλλη με την χαρά που θα ένιωθε ένας άνεργος ο οποίος θα έβρισκε δουλειά, υποστηρίζουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουώργουϊκ στη Βρετανία και το Πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ στην Αυστραλία.

Τα νέα ευρήματα, που θα δημοσιευθούν σε επερχόμενο τεύχος της «Αμερικανικής Επιθεώρησης Δημοσίας Υγείας» (AJPH), βασίσθηκαν στην ανάλυση στοιχείων από 12.385 Αυστραλούς οι οποίοι κράτησαν λεπτομερή ημερολόγια διατροφής επί έξι χρόνια και συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για την ψυχική διάθεσή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, με κάθε έξτρα μερίδα φρούτων και λαχανικών που πρόσθεταν οι εθελοντές στην ημερήσια διατροφή τους και έως 8 μερίδες την ημέρα, αυξανόταν το επίπεδο της ευτυχίας που ένιωθαν ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο συνέβαινε στη ζωή τους.

Ωστόσο οι αλλαγές αυτές δεν συνέβησαν με την πρώτη σαλάτα, αλλά σταδιακά, σε βάθος χρόνου.

«Το απαιτούμενο διάστημα όμως δεν είναι πολύ μεγάλο, φθάνει το πολύ τα δύο χρόνια, και σαφώς είναι πολύ μικρότερο από εκείνο που απαιτείται για να ωφελήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά την σωματική υγεία» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άντριου Όσβαλντ, καθηγητής Συμπεριφορικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ουώργουϊκ.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα οφέλη των φυτικής προελεύσεως τροφίμων στην ψυχική διάθεση και την ικανοποίηση από τη ζωή οφείλονται στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν και ιδίως στα καροτενοειδή – μία ομάδα συστατικών που προσδίδουν σε φρούτα και λαχανικά το χαρακτηριστικό κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα τους.

Τι σημαίνει, όμως, «οκτώ μικρομερίδες» φρούτων και λαχανικών την ημέρα; Σύμφωνα με την Ελληνική Πυραμίδα Διατροφής, «3 μικρομερίδες φρούτα» ισοδυναμούν με 3 φρούτα και «6 μικρομερίδες λαχανικών» ισοδυναμούν με 2-3 σαλάτες.

Ακόμα πιο αναλυτικά, μία μικρομερίδα φρούτα αντιστοιχεί με ένα από τα ακόλουθα:

1/2 αβοκάντο

12 κεράσια

1/2 γκρέιπ φρουτ

1 φέτα πεπόνι

1 λεπτή φέτα καρπούζι

1 φέτα ανανά

1 μικρό μήλο

1 μικρό πορτοκάλι

1 αχλάδι

1/2 μπανάνα

1 μανταρίνι

1 ροδάκινο

1 νεκταρίνι

3 μούρα

2 ακτινίδια

2 σύκα

3 δαμάσκηνα

3 βερίκοκα

7 φράουλες

Η σύσταση για διαφύλαξη της υγείας είναι οι 5 μικρομερίδες την ημέρα αλλά τον τελευταίο καιρό επιστημονικές ομάδες, όπως αυτή της παρούσας μελέτης, λένε πως όσο περισσότερες τρώει κανείς τόσο το καλύτερο.

Πηγή: tanea.gr