← Πίσω στο blog

Υαλουρονικό οξύ και μπότοξ με την τεχνική του Leonardo Da Vinci,»Sfumato»

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Monalisa_sfumato

Γράφει η Βίλλυ Ροδοπουλου, πλαστικός χειρουργός

Αναμφισβήτητα ο Leornado Da Vinci, ζωγράφιζε ανεπανάληπτα. Μια από τις τεχνικές που καθιέρωσε ήταν η τεχνική «Sfumato». Η λέξη Sfumato προέρχεται από την ιταλική λέξη sfumare που σημαίνει «σαν καπνός» ή «μετατροπή σε καπνό».

Το μυστικό του για να το πετύχει αυτό, είχε σχέση φυσικά με τον τρόπο που ζωγράφιζε. Τοποθετούσε πάρα πολύ λεπτά στρώματα χρώματος (1-2 micrometers) το ένα πάνω στο άλλο (Glaze τεχνική) που συνολικά ποτέ δεν ξεπερνούσαν σε πάχος τα 30-40 micrometers. Έτσι πετύχαινε αυτό το ονειρικό εφέ είτε σε πρόσωπα είτε σε τοπία.

Με αυτή την τεχνική πετύχαινε μια πολύ απαλή χρωματική μετάβαση από τις φωτεινές περιοχές του προσώπου, στις σκοτεινές. Έτσι έσβηνε απαλά τις έξω γραμμές, το περίγραμμα, ενώ περνούσε από τη μια περιοχή του προσώπου στην άλλη, τόσο ανεπαίσθητα σαν ένας καπνός να σκεπάζει την περιοχή. Αυτό κατάφερνε να δώσει μια εκπληκτική ζωντάνια στα πρόσωπα που ζωγράφιζε.

Η τεχνική «Sfumato» εφαρμόζεται τώρα και στην αισθητική χειρουργική. Ότι έκανε ο Da Vinci στο δέρμα των προσώπων που ζωγράφιζε, το κάνουμε τώρα και εμείς κάτω από το δέρμα.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει η τεχνική «Sfumato»;

Η τεχνική «Sfumato» έχει να κάνει με το πώς χρησιμοποιούμε το υαλουρονικό οξύ και το Botox/ Dysport για να πετύχουμε ακριβώς αυτό που πετύχαινε ο Da Vinci στους πίνακες του. Ένα πρόσωπο χωρίς μεγάλες αντιθέσεις μεταξύ σκοτεινών και φωτεινών σημείων.

Δηλαδή;

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια πολύ βαθιά ρινοχειλική αύλακα. Μέχρι πρότινος θα εγχύαμε υαλουρονικό σε αυτή την ρυτίδα έως μόνο σε ένα επίπεδο, προς μια μόνο κατεύθυνση και το υαλουρονικό οξύ θα ήταν συγκεκριμένου είδους.

Τι κάνουμε όμως τώρα;

Αρχικά τοποθετούμε βαθύτερα ένα είδος παχύρευστου υαλουρονικού οξέος κατά μήκος όλης της ρυτίδας. Στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω ένα άλλο είδος υαλουρονικού οξέος που είναι πιο εύπλαστο και περισσότερο ρευστό.

Στη συνέχεια κάνουμε μια ελάχιστη δόση Botox/Dysport στο πάνω τμήμα της ρυτίδας για να την χαλαρώσουμε σε αυτό το σημείο. Στο σημείο με πολύ έντονο βάθος μπορούμε να τοποθετήσουμε το υαλουρονικό και σε τρία διαφορετικά επίπεδα.

Έτσι, βλέπετε στο αποτέλεσμα δεν υπάρχουν έντονες σκιές και έχουμε μια απαλή μετάβαση από το μάγουλο στη ρινοχειλική αύλακα και από εκεί στο στόμα χωρίς αντιθέσεις και σκιές. Επιπλέον επειδή πάνω πάνω έχουμε τοποθετήσει εύπλαστο υαλουρονικό οξύ μπορούμε με μασάζ να το στρώσουμε πολύ καλύτερα από ότι εάν είχαμε τοποθετήσει ένα πιο παχύρευστο μόριο υαλουρονικού οξέος.

Αυτό κάνει το αποτέλεσμα πολύ φυσικό και ζωντανεύει το πρόσωπο.

Συμπέρασμα

Η «Sfumato» τεχνική είναι μια καινούργια επαναστατική μέθοδος, χρησιμοποίησης του υαλουρονικού οξέος και του Botox/ Dysport για την ανανέωση του προσώπου χωρίς νυστέρι. 

Συμπερασματικά ποια είναι η μοναδικότητα αυτής της τεχνικής;

1. Οι επάλληλες στρώσεις με υαλουρονικό οξύ στη ρυτίδα 

2. Τα διαφορετικά είδη υαλουρονικού οξέος που χρησιμοποιούνται. 

3. Η προσπάθεια του πάνω στρώματος του υαλουρονικού οξέος να είναι λεπτό και εύπλαστο (δηλαδή το στρώμα που είναι ακριβώς κάτω από το δέρμα). 

4. Η χρήση του Botox/ Dysport σε περιοχές που άλλοτε θεωρούνταν απαγορευμένες. 

Προσοχή: Η τεχνική αυτή είναι μόνο για πολύ έμπειρους Πλαστικούς Χειρουργούς.