← Πίσω στο blog

Οδοντικά εμφυτεύματα: Εγγύηση για μια καλύτερη ποιότητα ζωής

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Odontika-emphyteymata-1

                                     
Γράφει ο Σταμάτιος Σκορδής – Οδοντίατρος

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έφεραν την επανάσταση στην οδοντιατρική πριν 40 χρόνια περίπου. Η ανακάλυψη της οστεοενσωμάτωσης αποτέλεσε ένα τεράστιο επίτευγμα για την αντιμετώπιση της απώλειας των δοντιών με την αντικατάστασή τους  από ριζόμορφα εμφυτεύματα τιτανίου.  Η επί δεκαετίες επιστημονική έρευνα κορυφαίων επιστημόνων και η μακροχρόνια επιτυχής κλινική χρήση των εμφυτευμάτων σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της οδοντιατρικής τεχνολογίας έχουν πλέον καταστήσει την σύγχρονη εμφυτευματολογία επιστημονικά τεκμηριωμένη , έγκυρη και πλήρως εφαρμόσιμη.

• ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΔΟΝΤΙΚΟ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι μία τεχνητή ρίζα από τιτάνιο και μορφή βίδας που τοποθετείται μέσα στο οστούν της γνάθου με σκοπό να στηρίξει ένα η περισσότερα τεχνητά δόντια.

• ΓΙΑΤΙ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΕΦΥΡΑ;

Τα εμφυτεύματα είναι συστήματα υψηλής τεχνολογίας και προδιαγραφών που εξασφαλίζουν τη διατήρηση των οδοντικών ιστών αφού με την τοποθετησή τους καθιστούν μη αναγκαίο τον τροχισμό των παρακείμενων δοντιών. Έτσι το όφελος είναι διπλό αφού και τα δόντια δεν τροχίζει ο οδοντίατρος και αντικαθιστά την χαμένη ρίζα με το εμφύτευμα . Επίσης το κόστος στην περίπτωση απώλειας ενός δοντιού και αντικατάστασης του με εμφύτευμα δεν είναι πολύ πιο ακριβό σε σχέση με την γέφυρα.

• ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ;

Κάθε ασθενής που έχει χάσει ένα η περισσότερα δόντια και η υγεία του στόματος και του οργανισμού του είναι σε καλή κατάσταση μπορεί να δεχτεί εμφύτευμα. Οι βασικές προυποθέσεις είναι να μην υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας όπως σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς (HIV,χημειοθεραπείες ,κορτικοστεροειδή), ναρκομανείς και αλκοολικούς, σε οστά που έχουν υποστεί πρόσφατη ακτινοθεραπεία , σε σοβαρό και μη ελεγχόμενο διαβήτη και σε αιμοραγικούς ασθενείς.
Τα ούλα πρέπει να είναι υγιή και αν υπάρχει περιοδοντική νόσος να είναι ύπο έλεγχο. Ο υποψήφιος ασθενής να τηρεί τους κανόνες στοματικής υγιεινής και φυσικά το οστό της γνάθου να έχει επαρκή ποσότητα σε ύψος και πλάτος. Όσο πιο έμπειρος είναι βέβαια ο χειρουργός μπορεί να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες και όταν το οστούν είναι ελλειματικό με τεχνικές οστικής ανάπλασης.

• ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ;

Τα ποσοστά επιτυχίας των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι από τα υψηλότερα ιατρικώς καταγεγραμένα. Με την βελτίωση των εμφυτευμάτων, της τεχνικής αλλά και της εμπειρίας του οδοντιάτρου, έχουμε φτάσει πλέον να μιλάμε για ποσοστά που ξεπερνούν το 95%. Και αυτά όμως τα μικρά ποσοστά αποτυχίας εμφανίζονται συνήθως σε άτομα με ελλατωμένη αμυντική ικανότητα του οργανισμού και σε μανιώδεις καπνιστές. Η σύγχρονη εμφυτευματολογία με τη σωστή διάγνωση και το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας που εκτελείται απο έμπειρο και γνώστη οδοντίατρο ελαχιστοποιεί τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

• ΠΟΣΟ ΕΠΙΠΟΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ;

Η διαδικασία της τοποθέτησης ενός εμφυτεύματος είναι μια διαδικασία που πλέον θεωρείται ρουτίνα για τους οδοντιάτρους που έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία με τα οδοντικά εμφυτεύματα. Γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν υπάρχει καθόλου πόνος αφού η περιοχή είναι εντελώς αναισθητοποιημένη. Μετά την επέμβαση ο ασθενής έχει μια μικρή ενόχληση στην περιοχή η οποία αντιμετωπίζεται κατάλληλα με απλά παυσίπονα. Ανάλογα με την βαρύτητα της επέμβασης, τον αριθμό των εμφυτευμάτων και την χρήση μοσχευμάτων μπορεί να παρουσιασθεί και κάποιο οίδημα στην περιοχή, το οποίο εξαφανίζεται μετά από 2-3 ημέρες. Κάθε οργανισμός είναι λογικό να αντιδρά και διαφορετικά σε κάθε είδους επέμβαση, το σύνηθες όμως είναι ο ασθενής μετά την επέμβαση να αισθάνεται πολύ καλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και να πηγαίνει στη δουλειά του την επόμενη ημέρα.

• ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΧΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΕΤΟΙΜΑ;

Το αρχικό πρωτόκολλο του Pr.Branemark για την οστεοενσωμάτωση των εμφυτευμάτων και την έναρξη της προσθετικής εργασίας ήταν 6 μήνες για την άνω γνάθο και 3-4 για την κάτω γνάθο.
Η εξέλιξη όμως της τεχνολογίας στην εμφυτευματολογία οδήγησαν στην μείωση των χρόνων αυτών και έτσι ο οδοντίατρος μπορεί πλέον να τοποθετήσει την προσθετική εργασία στους 3 μήνες στην άνω γνάθο και στους 1.5-2 μήνες στην κάτω.
Στο χρονικό δίαστημα που μεσολαβεί απο την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων μέχρι την προσθετική εργασία τοποθετούμε προσωρινές μεταβατικές αποκαταστάσεις έτσι ώστε ο ασθενής να καλύπτει τις αισθητικές και λειτουργικές του ανάγκες.

• ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ;

Η εξέλιξη της έρευνας και των τεχνικών στη σύγχρονη εμφυτευματολογία έχει δώσει την δυνατότητα , κάτω από ορισμένες προυποθέσεις , στους οδοντιάτρους να εφαρμόζουν την λεγόμενη  Άμεση Φόρτιση των εμφυτευμάτων με προσθετικές αποκαταστάσεις που τοποθετούνται αμέσως μετά  το χειρουργείο. Σε περίπτωση λοιπόν που το οστό έχει τέτοια ποιότητα και ποσότητα, ο ασθενής είναι συνεργάσιμος και το σχέδιο θεραπείας το επιτρέπει, κατασκευάζεται η προσθετική εργασία και τοποθετείται την ίδια ή τις αμέσως επόμενες 1-2 ημέρες.
Ο ασθενής βέβαια πρέπει να ενημερωθεί για τις αλλαγές που πρέπει να εφαρμόσει στην διαιτά του και την εξαιρετική προσοχή που πρέπει να επιδεικνύει στην αποφυγή καταστρεπτικών δυνάμεων πάνω στα εμφυτεύματα για το άμεσο χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση, καθώς και για τις ελάχιστα μεν αλλά μειωμένες δε πιθανότητες επιτυχίας σε σχέση με την κλασσική μέθοδο.

• ΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ Η ΤΙΣ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΕΣ;

3

Με τη βοήθεια των εμφυτευμάτων μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα η περισσότερα δόντια χωρίς να τροχίσουμε τα διπλανά υγιή δόντια και να κατασκευάσουμε ακίνητες επιεμφυτευματικές προσθετικές εργασίες εκεί όπου θα ήταν αδύνατο με την κλασσική προσθετική. Σε περιπτώσεις ολικής απώλειας των δοντιών αποφεύγουμε τις κινητές οδοντοστοιχίες και κατασκευάζουμε ακίνητες προσθετικές εργασίες σε 5-8 εμφυτεύματα ή βελτιώνουμε κατα πολύ την συγκράτηση των ολικών οδοντοστοιχιών με την μετατροπή τους σε επένθετες στηριζόμενες σε 2-4 εμφυτεύματα. Από οποιαδήποτε πλευρά και να το εξετάσουμε τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν μια καλύτερη και αξιόπιστη λύση στην αντιμετώπιση της απώλειας των δοντιών.

Από αισθητικής άποψης δείχνουν σαν τα δόντια σας, από βιολογικής άποψης ενσωματώνονται στο οστό της γνάθου εμποδίζοντας την απορρόφηση των γνάθων και φυσικά όπως προείπαμε αποτρέπουμε τον τροχισμό των παρακείμενων δοντιών με σημαντικό και μακροπρόθεσμο κέρδος στην στοματική σας υγεία και ισορροπία.
Στο ψυχολογικό τομέα επίσης έχουν καθοριστικό ρόλο διότι προσφέρουν ένα αίσθημα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης στον ασθενή τόσο σε αισθητικό , φωνητικό και λειτουργικό επίπεδο χωρίς τον φόβο μετακίνησης των ολικών οδοντοστοιχιών ή την παραμόρφωση της ομιλίας που προκαλείται από τις οδοντοστοιχίες.

• ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ;

Όπως τα δόντια σας, που χρειάζονται συνειδητή και σταθερή προσπάθεια στοματικής υγιεινής στο σπίτι και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρό σας, έτσι και τα οδοντικά εμφυτεύματα που είναι σαν τα δικά σας δόντια χρειάζονται την ίδια φροντίδα.
Προκειμένου να διατηρήσετε τα εμφυτευματά σας καθαρά και απαλλαγμένα από μικροβιακές πλάκες και πέτρα, πρέπει να χρησιμοποιείτε συστηματικά και σωστά την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα ή τα ειδικά μεσοδόντια βουρτσάκια με βάση τις οδηγίες του οδοντιατρού σας.
Στα πλαίσια της συνεργασίας σας με τον οδοντιατρό σας θα προγραμματιστούν τακτικές επισκέψεις για επανεξέταση του στόματός σας και για την παρακολούθηση των εμφυτευμάτων , των δοντιών και των ούλων σας ώστε να βεβαιωθούμε ότι είναι υγιή.