← Πίσω στο blog

Γιατί ο Θυρεοειδής προτιμά την… εγκυμοσύνη!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr


Γράφει η Χρίστινα Ζήση-Τέγου – Ενδοκρινολόγος ( http://www.nowdoctor.gr/zisichris )

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σχήματος πεταλούδας που βρίσκεται στην βάση του λαιμού και παράγει δύο ορμόνες την τετραιωδοθυρονίνη, τη θυροξίνη-Τ4-και την τριιωδοθυρονίνη ή Τ3.

Ο εμβρυικός ιστός είναι ικανός να συνθέτει θυρεοειδικές ορμόνες από την 10η εβδομάδα, άρα πριν την 12η εβδομάδα το έμβρυο εξαρτάται απολύτως απο την διαπλακουντιακή μεταφορά θυρεοειδικών ορμονών από την μητέρα για την φυσιολογική ανάπτυξη.

Τρία είναι τα βασικά νοσήματα του θυρεοειδή που μπορούν να εμφανιστούν για πρώτη φορά στην διάρκεια της εγκυμοσύνης ή να προυπήρχαν και η γυναίκα να έπαιρνε θεραπεία όταν έμεινε έγκυος ή να μην έπαιρνε θεραπεία και η νόσος να υποτροπίασε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

  1. η απλή βρογχοκήλη
  2. ο υπερθυρεοειδισμός
  3. ο υποθυρεοειδισμός

Η απλή βρογχοκήλη-η αύξηση του μεγέθους του θυρεοειδή, συμβαίνει νωρίς στην εγκυμοσύνη και διατηρείται σε όλη την διάρκεια της. Οι γυναίκες που παίρνουν θεραπεία με θυροξίνη συνεχίζουν, και προσδιορίζουν τα ελεύθερα κλάσματα των ορμονών, δηλαδή FT4/FT3 καθώς και TSH, με σκοπό οι τιμές να παραμένουν εντός φυσιολογικών ορίων. Για τον υπερθυρεοειδισμό σε ποσοστό 95% ευθύνεται η νόσος Graves, η οποία επιδεινώνεται στο πρώτο τρίμηνο και αμέσως μετά το τοκετό, ενώ βελτιώνεται στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση αντιθυρεοειδικών σκευασμάτων για να επιτευχθεί ευθυρεοειδισμός στην μητέρα καθώς περνούν τον πλακούντα. Ο παροδικός υπερθυρεοειδισμός υπερέμμεσης κύησης είναι μια ξεχωριστή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πολλούς εμετούς και απώλεια βάρους, εμφανίζεται στην αρχή της κύησης, σταματά μέχρι την 20η εβδομάδα και ενώ συνυπάρχει εργαστηριακός υπερθυρεοειδισμός δεν χρειάζεται αντιμετώπιση με αντιθυρεοειδικά φάρμακα.

Τέλος, αναφορικά με τον υποθυρεοειδισμό οι περισσότερες γυναίκες που συλλαμβάνουν βρίσκονται ήδη σε θεραπεία υποκατάστασης με θυροξίνη, αλλά επειδή οι απαιτήσεις σε θυροξίνη αυξάνουν μέχρι και 45% στην διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει οι γυναίκες αυτές να ελέγχονται εργαστηριακά με προσδιορισμό και της TSH ανά δίμηνο.