Το ακουστικό νευρίνωμα είναι ένας αργά αναπτυσσόμενος καλοήθης (μη καρκινικός) όγκος του ακουστικού νεύρου. Συνήθως εντοπίζεται κοντά στο σημείο που το νεύρο εγκαταλείπει την κοιλότητα του κρανίου για να εισέλθει στο σύμπλεγμα των οστών του αυτιού. Αυτό το νεύρο μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ισορροπία και την ακοή και η πίεση από ένα ακουστικό νευρίνωμα μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής, αίσθημα ζάλης, αστάθεια και θόρυβο όπως βουητό, κουδούνισμα ή βρυχηθμό.
Μπορεί επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσει:
- Επίμονους πονοκεφάλους
- Προσωρινή θολή ή διπλή όραση
- Μούδιασμα, πόνο ή αδυναμία στη μία πλευρά του προσώπου
- Προβλήματα με τον συντονισμό των άκρων (αταξία) στη μία πλευρά του σώματος
- Αλλαγές στη φωνή ή δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία)
- Ιλιγγο
Αντιμετώπιση
Τα μεγάλα ακουστικά νευρινώματα μπορεί να αποδειχθούν σοβαρά σε περιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν μια απειλητική για τη ζωή συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο (υδροκεφαλία). Όμως, είναι σπάνιο να φτάσουν σε αυτό το στάδιο. Πολλά μεγαλώνουν πολύ αργά (κατά περίπου 1 χιλιοστό ανά έτος) ή και καθόλου, ενώ αυτά που μεγαλώνουν γρηγορότερα μπορούν να αντιμετωπιστούν πριν γίνουν πολύ μεγάλα. Σε αρχικά στάδια και μέχρι το μέγεθος (περίπου) των 15 χιλιοστών, ο όγκος δεν προκαλεί -συνήθως- αξιόλογα συμπτώματα.
Οι ασθενείς πρέπει να επισκεφτούν τον γιατρό τους αν έχουν επίμονα συμπτώματα. Το ακουστικό νευρίνωμα μπορεί να διαγνωστεί μέσα από εξετάσεις όπως:
Ακουόγραμμα: Η εξέταση δείχνει εάν υπάρχει απώλεια ακοής που μπορεί να οφείλεται σε ακουστικό νευρίνωμα ή κάποια άλλη πάθηση.
Mαγνητική τομογραφία: Η Εξέταση απεικονίζει μια λεπτομερή εικόνα του εσωτερικού του εγκεφάλου, δείχνοντας αν υπάρχει ακουστικό νευρίνωμα, που βρίσκεται και το μέγεθός του.
Αξονική τομογραφία: Χρησιμοποιείται συμπληρωματικά της με τη μαγνητική.
Θεραπείες για ακουστικά νευρινώματα
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές θεραπείας για ένα ακουστικό νευρίνωμα, ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση του όγκου, καθώς και το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται.
Οι κύριες επιλογές είναι:
Παρακολούθηση του όγκου – οι μικροί όγκοι συχνά χρειάζεται απλώς να παρακολουθούνται με τακτικές μαγνητικές τομογραφίες και η θεραπεία γενικά συνιστάται μόνο εάν οι εξετάσεις δείχνουν ότι γίνεται μεγαλύτερος.
Χειρουργική επέμβαση – η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους του όγκου μέσω μιας τομής στο κρανίο μπορεί να πραγματοποιηθεί με γενική αναισθησία εάν ο όγκος είναι αρκετά μεγάλος ή δείχνει ότι μεγαλώνει γρήγορα.
Ακτινοθεραπεία – μικροί όγκοι ή οποιαδήποτε κομμάτια μεγαλύτερου όγκου που παραμένουν μετά την επέμβαση, μπορούν να αντιμετωπιστούν με Ακτινοθεραπεία προκειμένου να σταματήσουν να μεγαλώνουν.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ
Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ